wmaraci reklam

İçerik Yazma Yeteneğinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Kendinizi bir Webmaster olarak görüyorsanız zaten bir şeyler üretmek için gerekli donanıma sahipsiniz demektir. Dikkat ederseniz aslında hiçbir Webmaster boş durmuyor. Bu sıfatı üzerine alınan herkes işe yarasın, yaramasın mutlaka bir şeyler üretiyor. Bu bazen internet içeriği olurken bazen bir site, satır satır kodlar veya bazen de bir grafik oluyor. Sonuç olarak tüm Webmasterlar bir şekilde bir şeyler üretiyor.

Üretmek için gerekli alt yapıya sahip olduğunuza göre içerik yazmak için de pekala gerekli donanıma sahipsiniz demektir. Yazı yazmak ve etkili yazmak gerçekten çok az insana doğuştan bahşedilen bir yetenek. Eğer derinlemesine düşünmüyorsanız ve karşınızdaki insanla oturup çay kahve içer gibi konuştuğunuzu kafanızda canlandıramıyorsanız henüz bir şeyler başlamamış ve ters gidiyor demektir. Biz de bu yazıda muhtemelen bu kısmı ateşleyecek mekanizma üzerine eğilecek ve tüm yazarların baba tekniği olan “Sadece Yaz Tekniği” üzerine eğileceğiz;

Sadece Yaz Tekniği Nedir?

Teoride veya pratikte hiç fark etmez, bir şeyler başarmak için önce başlamak gerekir. Daha iyi içerikler üretmek ve daha iyi yazmak için de işe bir yerden atılmanız ve ortama katılmanız gerekiyor.

Dünyanın en iyi içeriklerini üretmek istiyor olabilirsiniz lakin iyi veya kötü fark etmez, eğer yazmaya başlamazsınız hiçbir zaman istediğiniz kalitede içerikleri üretemezsiniz. Şimdi, biz Sadece Yaz tekniğinin bir kaç maddeyle biraz daha derinlerine ineceğiz;

Yazarlar ve İçerik Hazırlayan Herkesin Faydalanabileceği 10 Harika Araç
İlginizi Çekebilir!

Yazarlar ve İçerik Hazırlayan Herkesin Faydalanabileceği 10 Harika Araç

Fahrenheit 451’in yazarı Ray Bradbury; “Hayatımda birgün bile çalışmadım. Yazmanın verdiği keyif beni bir günden birine, bir yıldan diğerine götürdü.”  Diyerek, yazma işinin ne kadar kebap bir uğraş olduğuna vurgu yapıyor. ...

Uygulama Olmadan Teori Hiçbir İşe Yaramaz

Bazı alanlar var ki, uygulama yapmasanız bile sadece teorik bilgilerle işinizi görebiliyorsunuz. Ne yazık ki içerik üretme kısmında işler öyle sanıldığı gibi yürümüyor. Nasıl daha iyi yazacağınız ve içerik üretebileceğiniz hakkında istediğiniz kadar okuyun, hatta bırakın onu istediğiniz kadar kaliteli yazarları okuyun eğer işe bir yerden başlamıyorsanız sürekli sıfır noktasındasınız demektir.

Şöyle düşünün; bir eğitmen size nasıl yüzüleceği hakkında onlarca teorik bilgi sunabilir ancak eğer siz bunu uygulamaya geçirmez ve uygulama aşamasında öğrenemezseniz boğulursunuz. Ha, bu arada boğulacağınız için edindiğiniz bilgilerde hiçbir işe yaramayan bilgiler topluluğundan öteye geçemez.

Başlamak Yazı Yazmanın En Zor Tarafıdır

Birçok işte olduğu gibi yazı yazma işinde de olayın en zor tarafı yazmaya başlamaktır. Daha önceki bir blog yazımda beyni mutlu eden şeyler ve yazmak ile ilgili birkaç bilimsel şey paylaşmıştım; insanlar sıkılacağını düşündüğü şeyleri yapmaya başladığı anda beyinlerindeki hiç olmadık şeyler akla gelmeye başlar.

Örneğin, tam oturdunuz ve yazmaya başlamak için karar verdiniz, bunu yapmaya başladığınız anda hemen aklınıza mailleriniz gelecek ve hooop mevzudan uzaklaşacaksınız. Tekrardan konunuza geri döndüğünüzde tam ısınmaya başlayacaksınız ki hoop telefonunuzdan bir bildirim gelmeye başlayacak. O da mı olmadı hiç merak etmeyin nasıl olsa kafanıza takılabilecek bir bilgisayar fanı sesi duyabilirsiniz.

Sonuç olarak istenen başlangıç hiçbir zaman yapılamayacak ve yazmaya başlama operasyonu istemsiz şekilde olabildiğince ertelenmeye çalışılacak. Tüm bu ertelemelerden kurtulmak içinse Nike’ın çok güzel bir sloganı var Just Do it / Yap Gitsin!

Kötü Olmadan İyi Olamazsınız

Belkide içerik yazma yeteneğini onlarca Webmasterın geliştiremiyor olmasının en önemli nedeni kötü yazıyor olduğunu bilmesidir. Tamam, biliyorum dostum gerçekten kötü yazıyorsun ama kötü yazmaya başlamadan nasıl iyi yazmayı başarabilirsin ki? Önce kötü yazmayı öğrenmen, hatalar yapman ve daha sonraki aşamada iyi yazmaya geçiş yapman lazım.

Roma bir günde inşa edilmedi, dolayısıyla çok iyi içerikler üretebilen biri haline gelmek içinde sadece birkaç güne ihtiyacın olmayacak. Yazmak bir olay değil, olgudur. Bu olgu siz yaşamaya devam ettiğiniz sürece devam edecek. Peki, bu olguyu hiç başlatmayıp, inşa etmek için girişimleriniz olmazsa nasıl yazma yeteneğinizi geliştirmeyi düşünüyorsunuz?

İyi Yazmak, Özneldir

Şimdiye kadar mutlaka sevdiğin bir kitap olmuştur öyle değil mi? Bu kitabın farklı satış siteleri üzerinde yer alan puanlama ve yorumlarını hiç inceleme şansına sahip oldun mu? Aynı kitap A sitesinde 3 yıldız ve orta seviyeli yorumlar alırken başka bir sitede 5 yıldız ve harika olduğuna ilişkin yorumlar alabilir. Çünkü yazmak tamamen öznel bir iştir.

Evrensel olarak kabul edilen bazı kötü yazma kriterlerinin olduğu gerçeğini unutmayacak olursak aslında kendinizce baya iyi yazıyorsunuz diyebiliriz. Tıpkı çok meşhur sosyal medya fenomeni abimizin de dediği gibi o bayan o şekıl giyinir bu bayan bu şekıl, herkesin hayatına kimse karışamaz. Sizin de yazdıklarınıza kimse karışamaz, çünkü olay tamamen duygusal... Yeter ki bir yerden başlayın gerisi mutlaka gelecek.

Sonuç: İyi yazmak ve gerçekten harika içerikler üretmek istiyorsanız beklemeyi bırakıp, hemen Sadece Yaz tekniğini uygulamaya başlamalısınız. Yazmak bir olay değil, olgu ve süreçtir. Tıpkı daha önce sosyal medya paylaşımlarımızda da dediğimiz gibi; Sen yaz, ziyaretçi bilmese bile Google bilir değeri...

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al