Instagram artık yediğimiz içtiğimizi, arabamızın direksiyonundaki logosunu çekip attığımız, o eski ve basit platform değil. Komşularımıza nisbet yapmak için gezip gördüğümüz yerleri atmanın modası geçti geçiyor. Instagram artık doğru kullanıldığında direkt gelir modeli, dolaylı yollardan kullanıldığındaysa harika bir pazarlama aracı. Instagram, yeri geldiğinde Kırk Haramiler’in hazinesi kadar değerli ve Alaaddinin Sihirli Lambası kadar büyülü. Yeter ki doğru ovalamayla cini ortaya çıkarmasını bilelim.
Instagram’ın evrimleşmesinin bizim için bazı avantaj ve dezavantajları var. Mesela, artık kitlelere sıradan yollarla ulaşmak daha zor. Ulaştığımız kitlenin etinden, sütünden, yününden ve trafiğinden faydalanmak ise daha kolay. Henüz annesinin elini tutup pazara giden çocuk imajından kurtulmamış olabilir. Her ay aldığı kapsamlı güncellemeler, bu çocuğun ilerde okuyup başımıza kaymakam kesilebileceği anlamına geliyor.
Instagram hesabınıza ufak dokunuşlar yapıp kitlenizi oluşturmak ya da hayalinizdeki Instagram profilini oluşturmak mı istiyorsunuz? O zaman her ihtimale karşı pistte co-pilotunuz olacak bu 10 araca bir test sürüşü fırsatı tanıyın deriz.
1- SocialDrift
Instagram’ın sizi bekleyen duran top olduğunu biliyorsunuz. Ama işiniz o kadar başınızdan aşkın ki, oturup strateji kuracak takipçileri dize getirecek aksiyonlar planlayamıyorsunuz. Top belki gol olacak olmasına ama bir şut bile çekemiyorsunuz. Madem öyle SocialDrift’i sizin yerinize topa vuracak yedek oyuncu olarak oyuna sokabilirsiniz.
SocialDrift, gücünü kuvvetini AI’den alan otomatikleştirilmiş bir etkileşim uygulaması. Instagram hesabınızla giriş yapıyorsunuz, sizin için önemli olan hesap ve hashtag’leri yazıyorsunuz. Botun neyi beğeneceğine ve neyi yorumlayacağına karar veriyorsunuz. Böylece abidik gubidik beğeniler yapmasını engelleyip, gönül rahatlığıyla günlük rutininize devam ediyorsunuz.
Bu sırada sizin için topa vuran SocialDrift, belirlediğiniz kriterler doğrultusunda otomatikleştirilmiş olarak çalışıyor. Her yapıp ettiğini, yakaladığı etkileşimleri ve çok fazlasını da size not edip rapor veriyor.
Instagram hesabınızı gözünüz kapalı emanet edebileceğiniz bu otomatik pilotun ilk 3 günlük tamamen ücretsiz bir deneme sürümü var. Eğer vurduğu topun auta çıkmayacağından emin olursanız, ücretli paketlerden birini alıp Instagram’ı otomatik pilota bırakabilirsiniz.
❱❱ Social Drift’e ulaşmak için tıklayın
Yok Artık! 15 Soruda Adınızı Soyadınızı Bulan İnternet Sitesi: Oilsjt Analytica
Bir internet sitesinin sadece 15 soru sorarak adınızı ve soyadınızı tahmin edebileceğinizi söylesem ne derdiniz? Madem soruyu ben sordum, cevabı da ben vereyim: “Hadi Len!” derdim. Ta ki bugün denediğim Oilsjt Analytica’da verdiğim ...
2- Grum
Aslında Instagram’a bilgisayardan adam akıllı hakim olabilsek, hepimizin çok iyi şeyler yapacağını biliyorum. Instagram zaten bunun bilincinde olduğundan bizi mobil cihazlara bağımlı bırakıyor. Grum, masaya yumruğunu vurup “Ben bu oyunu bozarım arkadaş!” Diyenler için; Instagram gönderisi, yorum ve etiketlemeleri, bilgisayardan paylaşmanıza yardımcı oluyor.
Grum ile hazırladığınız Instagram postlarını bilgisayarınızdan Instagram’a gönderebilir, dahası zamanlayabilirsiniz! Sadece içerikler değil, Grum’u kullanarak yorumlarınızı ve etiketlemelerinize kadar birçok şeyi zamanlayabilirsiniz.
❱❱ Grum’a ulaşmak için tıklayın
3- Owlmetrics
Dijital pazarlamacıların %78’inin “Veri bu işin tuzu biberidir!” Demesinin bir nedeni var. Belki, bir kısmı işkembeden sallayıp havalı göründüğü için böyle demiş olabilir. Diğerleri, rakamların gücünü farketmiş, topu ağa göndermenin rakamlardan geçtiğini idrak etmiş beyinlerdir.
Owlmetrics, Instagram üzerinden analiz verileri toplamak için geliştirilen en kapsamlı web uygulamalarından biri. O kadar kapsamlı ki, bu kadar veriyi bir robot tutuyor olamaz, bunlar kesin bizi izliyor diye kıllanabilirsiniz. Owlmetrics ile kitlenizin huyunu suyunu öğrenebilir, eşref saati ve eşek saatlerini analiz edebilirsiniz. Sadece doğru zamanda doğru hamleyi yapmak adına bile Owlmetrics, yemekten sonra reddedemeyeceğiniz tatlınız olabilir.
Bu güzelin tek kusuru 7 gün ücretsiz kullanımdan sonra ücretli üyelik paketlerinden birini satın almanızı istemesi. O kadar kusur kadı kızında da bulunur. En azından 7 günlük test süresi araç ve kitleniz hakkında bolca deneme yapma şansı verecektir.
❱❱ Owlmetrics’e ulaşmak için tıklayın
4- VSCO
Masaüstündeki kapsamlı fotoğraf ve video editörlerini kullanmak size de uzay mekiği sürmek gibi geliyorsa dermanınız VSCO. Instagram’ın sunduğu filtrelerin bir kısmı başarılı fakat geneli vasat. Biz, içeriklerimizin aynı tabaktaki tatlı ve tuzlu yemekler gibi filtrelenmesini istemiyoruz. Ayrı tabaklarda olsun, kendi tatlarıyla öne çıksınlar. Birbirinin tadını bozmayıp, filtre yedikten sonra damgalanmış boğa gibi durmasınlar. Tek derdimiz bu.
VSCO, “Tanrı’dan Dilem Bu Kadar Dilek” türküsüne hitaben geliştirilmiş olmalı. Tüm istediklerimize fazlasıyla sahip. Temel düzenleme, görsel düzenleme ve filtreleriyle, eksiksiz bir Instagram gönderi kalkındırma merkezini andırıyor. VCSO’yu iOS ve Android ikileminde kalmadan her iki platformdan da kullanabilirsiniz.
❱❱ VSCO’ya ulaşmak için tıklayınız
5- Later
Instagram’a ciddi ciddi girişmek istiyorsanız, formanızı devretmeniz gereken oyuncu Later olabilir. Later; bir dijitalcinin Instagram’da hayatta kalabilmek için ihtiyaç duyduğu acil durum sığnağıdır. İçerik keşfetmek, Repost, zamanlama, zamanladığınız içeriğin nasıl göründüğünü önizleme, içerik yayın takvimi ve daha neler var neler!
Later’ın bir de Google Chrome kullanıcılarına özel eklentisi var. Eklenti üzerinden sağda solda bulduğunuz içerikleri hesabınıza depolayıp, başka bahara kullanmak üzere saklayabilirsiniz. Later’ın tamamen ücretsiz bir planı var ama buna ne kadar ücretsiz bir plan demeliyim bilemiyorum. Adamlar dilenciye sadaka verir gibi üyelik tipi oluşturmuşlar, yine de özellikle kişisel hesaplarınız için bir göz atmak isteyebilirsiniz.
❱❱ Later’a ulaşmak için tıklayınız
6- Woobox
Woobox, Belediye seçimlere adaylığını koysa başkanlığı kazandıracak 4 milyon kullanıcısı olan bir sosyal çekiliş sistemi. Instagram, Facebook, bloglar ve daha birçok mecra için çekiliş çözümü sunuyorlar. Profilinizi dallandırıp budaklandırmak için bir süre sonra çekiliş yapmak kaçınılmaz oluyor. Onlarca çekilişi elle takip etmek veya buna özel yazılım yapmak yerine Woobox bu ihtiyacı kapatıyor.
Woobox için Facebook ve bloglar şu an verimli topraklar olmasına rağmen Instagram için de mini mini çözümler üretmeye başlamışlar. Bu araca profilinize küçük esnaf olarak giriştiğinizde ihtiyacınız olmayabilir. Şeytanın bacağını kırdığınızda ise Woobox sizi büyük dertlerden kurtarabilir.
❱❱ Woobox’a ulaşmak için tıklayınız
7- Canva
Herkes standart üretim tasarım yeteneğiyle doğmuyor. Bazılarımız sonradan öğreniyor, bazılarımızın Cin Ali’den öteye geçemiyor. Canva grafik tasarımı konusunda sınıfta kalan, üstüne bir de Adobe Photoshop’dan çakanlar için geliştirilmiş.
Daha önce birçok listemizde Joker olarak öne sürdüğümüzden artık eminim Canva’yla önceden hasbihal eylemişsinizdir. Eylemediyseniz, Canva; hiçbir profesyonel yeterliliğe sahip olmayan kişilerin, baş döndürücü sosyal medya görselleri tasarlamasına yardımcı oluyor. Canva’nın lebi derya stok görsellerine değmediğiniz sürece elinizi cebinizi atmaya da gerek kalmıyor.
❱❱ Canva’ya ulaşmak için tıklayınız
8- Linktree
Linktree geçtiğimiz haftaki Instagram güncellemesiyle birlikte kan kaybeden servislerden biri. Instagram, polisiye filmlerde ortağını sırtından bıçaklayan kötü adam gibi ansızın güncelleme yapınca, haliyle Linktree biraz sarsıldı. Ama hala yıkılmadı ve ayakta.
Biliyorsunuz ki Instagram kurulduğu günden bu yana linklere istenmeyen mülteci muamelesi yapıyor. Linktree trafik çekmeyi güçleştiren bu engeli nisbeten aşmamıza yardımcı oluyor. Bir link kısaltma servisi olarak çalışan Linktree ile bir link oluşturup onu profilimize ekliyoruz. Sonra bu kısaltılmış linke kullanıcılar tıkladığında açılacak sayfa seçenekleri sıralıyoruz. Örneğin “Blog’a git”, “Facebook profilime git”, “(Son blog içeriğinin adı)” gibi bir menüyle karşılaşan kullanıcılar, istediğini seçerek gitmek istediği yere gidiyor.
Linktree, ziyaretçi temasını özelleştirme, tıklamaların sayısını takip etme gibi daha birçok avantaja sahip. Servisin en güzel tarafı, bizi tekrar tekrar Instagram açıklamasına yeni linkleri yerleştirmekten kurtarması. Linktree’nin ücretli sürümü var ama ücretsiz hesap, birçok kullanıcının işini görmeye yetiyor. Yani Linktree’yi kullanmak başınıza olmadık masraflar açmayacaktır.
❱❱ Linktree’ye ulaşmak için tıklayınız
9- Ink361
Ink361’i bu listede yer vermemizin iyi bir nedeni var. İstiyoruz ki, hep ücretli servisleri koyduk diye bize yüklenmeyin. Böyle çıtır ve ücretsiz servislerden de faydalanın. Evinize ocağınıza bir listeyle, masraflar kalemi adı altında yeni yazılım giderleri sokmayalım.
Ink361, şimdilik tamamen ücretsiz bir Instagram yönetim aracı. Bu aracın güçlü yardımcılarını kullanarak hesabınızı yönetebilir, kapsamlı istatistik verilerini toplayabilirsiniz. Ink361’in rakip stalklama özelliği bile var! Kendinize rakip gördüğünüz markaları daima mercek altında tutmak istiyorsanız, Ink361 o ihtiyacınıza da çözüm olabilir.
❱❱ Ink361’e ulaşmak için tıklayınız
10- Jucier
Kafanızdaki dişliler saat yönüne doğru dönmüş ve “Şu siteye bir Instagram Widget’imi koysak…” düşünce balonu şişmeye başlamışsa; buyrun Jucier. Jucier, bizlere tüm sosyal medya hesaplarımız veya yalnızca Instagram hesabımızdaki gönderilerden oluşan çok güzel bir feed oluşturuyor.
Elinizden az çok tasarım işi de geliyorsa Feed’i doğru yere yerleştirerek internet sitenizden Instagram hesabınıza trafik çekmeyi başarabilirsiniz. Jucier’ın filtre özelliği de var. Çoluk çombalak veya kayınçonuzla çekilmiş fotoğraflarınızı Feed’de göstermek istemiyorsanız, basit filtreler ile işi çözebilirsiniz.
Instagram araçları listemizden herkesin alabileceği bir parça olacağını düşünüyorum. Sizin de kullandığınız başarılı araçlar varsa hemen alt taraftan bizimle paylaşabilirsiniz.