“Herkes bir gün 15 dakikalığına meşhur olacak.” döneminde, hiçbir şeyin garantisi yok ve buna mobil uygulama sektörü de dahil. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde bunun örneklerini defalarca kez gördük geçirdik. Kimi uygulamalar dakikalar içerisinde milyonlarca kullanıcıya erişirken kimi uygulamalar milyon dolarlara erişti.
Hikayenin sonunda öyle veya böyle hepsi başladığı yere geri döndü. Belki meşhurlukları 15 dakikadan uzun sürdü ama viral olma yolunda çıktıkları macera dolu yolculukları hepsinin hiç beklemedikleri şekilde sona erdi. İşte dünyanın en çok konuşulmayı başaran viral uygulamalarının kısacık öyküleri ve bir mobil uygulama geliştirirken çıkarmanız gereken dersler.
#1- Pokémon GO
Pokémon GO, yayınlandıktan sadece bir hafta sonra uygulama marketlerinin rekorlarını kırmayı başaran en viral uygulama olmayı başarmıştı. Sosyal medyanın gündemine kazık çakan ve geleneksel medyaya kadar konu olan Pokémon GO, tam 75 gün boyunca ABD’nin App Store’unda en çok indirilen ve #1 numaralı uygulama olmayı başarmıştı. App Annie’ni verilerine göre Pokémon GO oyunu ilk 500 milyon dolar gelirini en kısa sürede elde eden uygulama olarak görülüyordu.
Büyük bir viral başarıyla yola çıkan Pokémon GO, ilk çıkış yaptığında 28.5 milyon günlük ziyaretçi tarafından kullanılıyordu. ComScore’un yayınladığı güncel rapora göreyse Aralık ayında bu rakam 5 milyon kullanıcıya kadar geriledi.
Pokémon GO nevi yanlış yaptı? Hikayenin başına geri dönecek olursak Pokémon GO ilk çıkış yaptığında bu kadar büyük bir kullanıcı kitlesiyle karşılaşmayı hayal bile etmiyordu. Sunuculara yapılan aşırı yüklenmeler, oynanış kalitesini düşürmüş ve bağlantı sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmuştu.
Pokémon GO ile birlikte kullanıcılara yardım etmek için kurulan birçok 3. parti servis sağlayıcısı internet sitesi de vardı. Lakin Niantic (Pokémon GO’nun arkasındaki firma) bu servisleri kendi uygulamaları açısından bir risk olarak görerek API desteğini sonlandırmış ve benzeri servislerin işlevsiz kalması için ekstra güvenlik önlemleri almıştı.
Uzun lafın kısası; Pokémon GO, kendi kullanıcıların geri dönütlerine ses vermemiş ve kitleye yeterli servisi sunamamıştı. Bu da kısa sürede Pokémon GO trendini havası sönen bir balona çevirdi.
Alınacak ders: Müşterilerin ve kullanıcıların söylediklerine daima kulak verin. Ürün ve hizmetlerinizi geliştirirken bunları müşterilerinizin geri dönütleri (feedback) doğrultusunda yapmaya özen gösterin.
Apple’ın Piyasa Değeri Artık 1 Trilyon Dolar!
Bugün, en az yıldırım şelalesi ve beyaz gökkuşağı olayları kadar ender bir olay yaşandı. Teknoloji devi Apple, piyasa değeri 1 trilyon dolara ulaşan ilk halka açık şirket olmayı başardı ve tarihin sayfalarındaki yerini sağlama a...
#2- Super Mario Run
Pokémon GO yayınlandıktan 24 saat sonra neredeyse 2 milyon kullanıcı tarafından indirilirken Super Mario Run yalnızca App Store üzerinden 2.85 milyon kullanıcı tarafından indirilmişti. Dünya çapındaki istatistiklerine göreyse Super Mario Run toplamda 78 milyon kullanıcı tarafından indirildi.
Geçtiğimiz son bir kaç ayda ise Super Mario Run ciddi bir düşüş yaşamaya başladı. Öyle ki ABD App Store’da Nisan ayının ortasında Super Mario Run #115 sıralamasından daha geriye düşmüştü. Toplamda Super Mario Run oyununu indiren kullanıcılarının ise sadece yüzde 3 kadarının 10 dolar ödeyerek oyunun tamamını satın aldığı acı gerçeği Super Mario Run’un göründüğü kadar karlı bir uygulama olmadığını bizlere göstermeye yetiyordu.
Super Mario Run hikayesinin yanlışıysa hikayenin başında başlıyordu. Oyunun satın alındığını doğrulamak için uygulama internet bağlantısına ihtiyaç duyuyordu. Yani uygulamayı satın aldığınızı uygulamanın doğrulayabilmesi için internet kullanmanız şarttı.
Bunun üzerine bir de 10 dolar fiyat etiketinin eklendiği düşünülürse oyunu bir kısmını ücretsiz olarak oynatmak gerçekten hiçbir işe yaramıyordu. Super Mario Run için yolun sonu göründüğünden daha yakındaydı.
Alınacak ders: Free to Play olarak sunduğunuz bir mobil oyunun yarısından sonra oyunun tamamını oynamak için para istemek çarşıda satan bir pazarlama modeli değil. Uygulamanın satın alma doğrulması için kullanılan DRM koruması da tümüyle işlevsiz ve insanları uygulamanızı kullanmak için internete mahkum bırakıyor.
3. Vine
Vine, pazara ilk çıktığında 6 saniyelik videoların oluşturulup paylaşılabildiği bir sosyal medya platformuydu. Kısa sürede popüler hale gelen ve gelecek vaat eden Vine, 2012 yılının sonuna doğru Twitter tarafından satın alındı ve birkaç ay sonra Vine’ın ilk mobil uygulaması marketlerdeki yerini aldı.
Vine, 6 saniyelik harika videolar oluşturmak için kullancıların kesinlikle ziyaret etmek isteyeceği uygulamalardan biriydi. Ne yazık ki yolun başında verilen kullanıcı deneyimi yolun sonuna kadar korunamadı ve bir süre sonra Vine iflas noktasına geldi.
Peki, Vine neyi yanlış yapmıştı? Platformunuzda yer alan en değerli kullanıcıları kaybetmeye başladığınız anda risk çanları da çalmaya başlamış demektir. Vine’ın karşısında başta Instagram olmak üzere Snapchat gibi dişli rakipleri vardı. Ne yazık ki Vine rakiplerinin gerisinde kalmış ve kapatılma kararından kısa bir süre sonra uygulamanın hayatına bir mobil uygulama olarak devam etmesi kararlaştırılmıştı.
Alınacak ders: Uygulamanızın olduğu yerde sekmesi pek hayra alamet değil. Sürekli yeni özellikler sunması ve rakipleriyle baş edebilecek konumda olması gerekiyor. Hepsi bu da değil bazen kutunun dışını düşünerek Snapchat gibi Spectacles (snap kayıt gözlüğü) ile kullanıcıların ekstrem ihtiyaçlarını da karşılayabilirsiniz.
#4- Flappy Bird
2013 Yılının Mayıs ayında uygulama marketindeki yerine alan Flappy Bird uygulaması 2014 yılının Ocak ayına kadar kimse tarafından bilinmiyordu. Ocak 2014’ün sonuna gelindiğindeyse Flappy Bird, iOS App Store’da tüm zamanların en çok indirilen ücretsiz uygulaması olmayı başarmıştı.
Kendine has oyun mekaniği ve zorlu bölümleri sayesinde sizi Replay tuşu ile kanka yapan Flappy Bird, oyunun yapımcısı Dong Nguyen’ün kendi kararıyla Şubat ayında uygulama marketinden kaldırılmıştı. Uygulama, marketlerden kalkınca artık diğer cihazlara kurmak mümkün olmayacağı için Flappy Bird yüklü cihazlar bir anda altından değerli hale gelmişti.
eBay üzerinde birçok Flappy Bird yüklü cihaz 90 bin dolar gibi dudak uçuklatan yürek hoplatan fiyatlarla satışa sunulmuştu. Flappy Bird o kadar büyük bir viral başarı elde etmişti ki, bir anda uygulama marketleri Flappy Bird’ün kopyası oyunlarla dolup taşmaya başlamıştı. 800’ü aşkın klonu yapılan ve uygulama marketini istila eden Flappy Bird kopyaları nedeniyle uygulama marketleri başlığında “Flappy” kelimesi yer alan oyunları artık onaylamayacağını duyurmuştu.
Alınacak ders: Uygulamanın geliştiricisi vicdani açıdan rahatsızlık duyduğu için uygulamasını sonlandırmıştı. Oysa uygulamanızın başarısı için kararlı olmak ve onunla birlikte gelen her şeyi kabul etmek gerekiyor. Başarılar hem övgüyle karşılanacak hem de sıkça eleştirilecektir.