wmaraci reklam

Instagram Reklamları Nasıl Verilir, Instagram Reklamları Önemi

Günümüzün en popüler reklam verme platformları hiç şüphesiz sosyal medya ortamlarıdır. Artık sosyal medya bizler için farklı bir alan olmaktan çıkmış ve hayatımızın bir parçası olmuştur.

Bu yüzden Instagram reklamları nasıl verilir, önemi nedir gibi sorular hemen herkesin en çok merak ettiği sorulardır. Çünkü çok büyük bir potansiyele sahip olan sosyal medya platformları artık markalar ve işletmeciler için mükemmel bir Pazar haline dönmüştür.

Artık bütün markaların hedef kitlelerine en kolay ve hızlı yoldan ulaşabildikleri tek mecra konumunda olan sosyal medya çok önemli bir konuma ulaşmıştır.

Çünkü sizlere anında ürünlerinizi tanıtma ve pazarlama imkanı sunmaktadır. Bunun için sosyal medyanın gücünü görmezden gelen firma, marka, şirket ya da şahısların ayakta kalması ve geleceğe yürümesi neredeyse imkansızdır. 2018 yılı itibariyle sosyal medya platformu Instagram için reklam veren şirket ve firmaların sayısı 2 milyonun üzerindedir.

Elbette popülerlik yönünden diğerlerinden oldukça üstün ama buradan şunu görüyoruz ki artık güçlü bir reklam için sosyal medyanın kullanılması şarttır.

Birçok firma bu yüzden kendisini Instagarm, Facebook, Twitter, Snapchat, Linkedin gibi ortamlarda aktif hale getirmektedir.

Bu platformlar üzerinden maksimum takipçiye ulaşmak ve ürünlerini en kısa sürede pazarlamak oldukça cazip ve etkili bir yoldur. Sizlere yazımızda elimizden geldiğince;

  • Instagram reklam modelleri
  • Reklam vermeden önce yapılması gereken entegrasyon süreçleri
  • Adım adım Instagram reklamları nasıl açılır 618media.com olarak anlatmaya çalışacağız.

Fakat tüm bu konulara başlamadan önce sizlere bazı istatistikler hakkında bilgi paylaşımında bulunmak istiyorum.

Bir Milyar Aktif Kullanıcı Potansiyeli

2018 yıl sonu araştırma verilerine göre Instagram uygulamasını aktif olarak kullanan kişi sayısı 1 milyarın üzerindedir. Bu sonuca bakarak Avrupa kıtası nüfusundan çok daha fazla bir sayının Instagram kullanıcısı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

 Instagram kullanan kişilerin yapılan araştırmada %70’ten fazlası bir markayı araştırmaktadır. Düşünün ürün almak için Instagram uygulaması üzerinden araştırma yapılıyor, hem de bu araştırma ortalama 700 milyon kişi tarafından yapılmaktadır.

Dolayısıyla markaların şimdi neden sosyal medya platformlarında aktif olmak istediğini daha rahat anlayabilirsiniz. Instagram üzerinden kullanıcılar Facebook’a oranla 10 kat çok daha fazla etkileşimde bulunmaktadırlar. Bu araştırma verisi firma ve şirketleri cezbetmektedir.

Aslında Facebook kullanıcı sayısı 1.5 milyarın üzerinde olmasına rağmen, Instagram kadar etkileşim sağlayamamaktadır. Kullanıcıların ortalama %60’a yakını Instagram sayesinde yeni ürünler hakkında bilgi sahibi olmaktadır.

 İş bununla da kalmıyor, yeni ürünü keşfeden kullanıcıların %30’u Instagram üzerinden grüp tanıdıkları ürünü satın aldıklarını belirtmektedirler.

Dünya nüfusu göz önüne alındığında bu oranın ne kadar yüksek bir rakama tekabül ettiğini söylememize gerek bile yoktur.  Instagram reklam maliyetleri Facebook’a oranla iki kat daha fazladır.

Ancak bu fazlalık sizi yanıltmasın. Çünkü Facebook’a oranla 10 kat daha fazla etkileşimin olduğu Instagram platformu sayesinde ürünleriniz çok daha hızlı ve etkili tanıtılmaktadır.

Instagram reklamları açısından ülkemiz globaldeki ortalama CPC maliyetlerine göre hala avantajlı bir konumdadır.

Medium Artık Gelirini Kalemi Güçlü Yazarlarla Paylaşacak
İlginizi Çekebilir!

Medium Artık Gelirini Kalemi Güçlü Yazarlarla Paylaşacak

İnternetin alternatif yayın organı olma yolunda emin adımlarla devam eden ve ülkemiz kullanıcılarına üvey evlat muamelesi yapmasıyla meşhur Medium bugün yeni bir ilke imza attı. İlk defa Ağustos ayında yazarlarla gelir paylaşımı i...

Instagram Reklam Modelleri

Instagram üzerinden birçok farklı modelde reklam verebilme imkanına sahipsiniz. Reklam modelleri arasından sizin için en uygun olanını ya da isterseniz tamamını kullanabilmektesiniz. Temel düzeyde Instagram üzerinden 4 farklı kategoride reklam verilebilmektedir.

Bunlar görsel, video, döngü ve hikaye reklam modelleridir.

Görsel Reklamlar

Instagram platformu üzerinden tek bir görsel kullanarak reklam verebilirsiniz. Doğru bir şekilde seçeceğiniz etkileyici görsel sayesinde oldukça fazla geri dönüşüm elde edebilirsiniz. Görsel reklam vermek için önerilen resim boyutu büyüklüğü 1080x1080 ebatlarıdır.

Görsellik oranı ise 1:1 şeklindedir. 618media.com olarak bizim burada size tavsiyemiz görsel üzerinde çok fazla metin olmamasıdır. Çünkü metin miktarı doğrudan görselinizin etkileşim oranına etki  edecektir.

Döngü Reklamlar

Döngü reklamlarda birden fazla resim kullanabilir ve bunları kaydırarak yayınlayabilirsiniz. Ayrıca döngü reklamları görselin yanında kullanıcılarına video yayınlama imkanı da tanımaktadır.

Aynı anda birden fazla ürünün reklamını yapmak ya da tek ürüne ait farklı görseller sunmak için en ideal reklam modelidir. Döngü reklamları ayrıca sizlere görsel/video içi farklı yönlendirme sayfaları belirleme imkanı vermektedir.

Video Reklamlar

Instagram üzerinden izlenen video oranları her geçen yıl katlanarak artış göstermektedir. Sizde Istagram reklamları üzerinden video içeriklerinizi kullanarak ürün tanıtımı yapabilirsiniz. Genel olarak video reklam süreleri 15 saniyedir.

Bununla birlikte tavsiye edilen en/boy oranı ise 4:5 yani dikey olmaktadır. Stories’de 60 saniyeye kadar video reklamı kullanabilirken, Instagram akışında bu süre 120 saniyeye kadar çıkabilmektedir.  Videolar minimum 600 pixel genişliğinde ve maksimum 4 GB büyüklüğünde olmalıdır.

Instagram Hikaye Reklamları

Özünde çok farklı bir reklam türü olmasa da biz yine de burada ayrı bir kategoride ele almak istedik. Instagram hikaye reklam modelinde yukarıda belirttiğimiz üç farklı reklam türünde de reklam verebilirsiniz.

Instagram hikaye reklamlarında kullanmanız gereken görsel boy oranı 9:16 olmalıdır. Ayarlamanız gereken görsel boyutu ise 1080x1920 piksel olmalıdır. Şayet video reklamı vermeyi düşünüyorsanız yine oran 9:16 şeklinde ve video uzunluğu en fazla 60 saniye olmalıdır.

Bunların haricinde Instagram reklamları seçeneği olarak slayt kataloğu sayesinde koleksiyon reklamları da oluşturabilirsiniz. Hedef kitlenizi belirleyerek onlara en uygun reklamları rahatlıkla oluşturabilirsiniz.

Instagram Reklamları Nasıl Verilir?

Şuana kadar Insatgarm hakkında genel istatistik bilgilerinden ve reklam modellerinden bahsettik. Şimdi ise biraz daha derine inerek Instagramda nasıl reklam verilir adım adım ondan bahsetmeye çalışacağız.

Instagram reklamlarınızı ister telefonunuz üzerinden isterseniz de Facebook Ad Manager üzerinden de yayınlama imkanına sahipsiniz.

Bu işlem için elbette öncesinde yapmanız gereken bazı kurulumlar ve entegrasyonlar gerekmektedir.

 Bu kurulumları listelemek gerekirse;

  • Business manager hesabı alma
  • Instagram hesabınızı, business manager hesabınıza entegre etme
  • Reklam hesabı açma
  • Facebook pixel’i oluşturma ve bu sisteme entegre etme
  • Katalog oluşturma ve entegrasyonu

şeklinde listelemek doğru olacaktır.

Business Manager Nedir?

Hemen herkesin merak ettiği ve 618media.com olarak bizlerin sizlerle paylaştığı Facebook Business Manager son derece kullanışlı bir uygulamadır.

Bu uygulama sayesinde Instagram hesabınızı, Facebook sayfanızı ve reklam hesaplarınızı tek çatı altında toplayarak kolayca kontrol edebilmektesiniz.

Tamamen ücretsiz olan son derece kullanışlı bir uygulamadır.

Business Manager üzerinden ayrıca hesaplarınıza erişim hakkı olan kişileri atayabilmekte, pixel kodlarınızı, reklam hesaplarınızın ödeme yöntemlerini ve ürün kataloglarınızı belirleyebilmektesiniz.

Mesela Business Manager sayesinde oluşturmuş olduğunuz herhangi bir X sayfasını yönetmesi için yönetici atayabilmektesiniz.

Bunun gibi aynı şekilde sosyal medya reklam hesaplarınızı yönetmesi için yönetici atayabilmektesiniz. Kişisel hesabınıza tanımlı olacak şekilde birden fazla Business Manager hesabı alabilme hakkınız bulunmaktadır.

Bu sayede birden fazla sayfası bulunan kişiler için büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bu uygulama sadece kişiler için değil ajansla çalışan firma ya da şirketler içinde oldukça avantajlıdır.

İş adresinize ait bir email hesabınız varsa, bu hesap üzerinden kolaylıkla Business Manager hesabı alabilirsiniz. Hesabı aldıktan sonra ise yapmanız gerekenler:

Business Manager Hesabına Facebook Sayfası Ekleme

İnstagram üzerinden reklam vermek istiyorsanız, öncelikle İnstagram hesabınızın bir Facebook sayfasına bağlı olması gerekmektedir.

Halihazırda bir Facebook sayfanız mevcut ise, Business Manager hesabınızın üst kısmında bulunan çark şeklindeki ayarlar menüsüne giriş yapın ve işletme ayarları kısmını seçin.

Instagram reklamları için, sol tarafta çıkan sekmelerden sayfalara kısmına gidip, mevcut sayfanızı Business Manager’ bağlamanız gerekmektedir. Facebook sayfanız yoksa, bu kısımdan da bir Facebook sayfası oluşturabilirsiniz.

Facebook Sayfası ve Instagram Entegrasyonu

Öncelikle Business Manager üzerinden reklam vermeyi düşünenlerin Instagram hesapları ile Facebook sayfalarını birbiriyle ilişkilendirilmiş olması gereklidir.

Kendinize ait Facebook sayfanızı Business Manager hesabınıza tanımladıktan sonra yapmanız gereken Facebook sayfanızın ayarlar kısmından sayfanızı Instagram hesabınızla ilişkilendirebilirsiniz.

Reklam Hesabı Oluşturma

Eğer reklam hesabınız yoksa ya da yeni bir reklam hesabı oluşturacaksanız, Business Manager hesabınızın reklam hesapları kısmından yeni bir reklam hesabı oluştur butonuna tıklamalısınız.

Business Manager hesabınız üzerinden birden fazla reklam hesabı alabilir, yönetebilir ya da mevcut reklamlarınızı kontrol edebilirsiniz.

 Instagram reklamları için birden fazla hesap kullanıyor ve ödeme işlemi gerçekleştiriyorsanız, Business Manager ile hepsini tek elden yönetebilirsiniz.

Facebook Pixel Entegrasyonu

Bütün firma ve şirketlerin en birinci amacı doğru bir hedef kitlesi belirlemek ve bu kitleye ulaşmaktır. İşte Facebook pixel entegrasyonu ile bu hedef kitleyi belirleyecek ve ulaşacaksınız.

Sizlere kullanıcıların davranışları hakkında hemen her bilgiye ulaşmanız imkanı tanıyacak olan Facebook pixel ile sizin için en doğru hedef kitleyi kolayca belirleyebileceksiniz.

Daha sonra bu hedef kitleyi reklam entegrasyonunuza rahatça ekleyebilmenizi de sağlayan bir kod parçasından ibaret Facebook pixel ile Facebook  Anlytics’de rahatça kullanabileceksiniz.

618media.com olarak bu ifadeyi biraz daha somutlaştıracak olursak, bir e-ticaret sitenizin Faceboo pixel entegrasyonunu sağlayarak elde etmiş olduğunuz satış sayılarınızdan elde ettiğiniz gelirleri reklam hesaplarınıza aktarabilirsiniz.

Bu sayede hedef oranı yüksek ve daha iyi performanslı bir reklam yönetimine sahip olabilirsiniz. Facebook pixel özünde ufak bir js kod parçasıdır.

İnternet sitenize ait bütün sayfalara bu kod parçacığını eklemeniz gerekir. Yine sizin için özel statüsü olan sayfaları izleyebilmek için kod üzerinde değişikliklerde yapabilmektesiniz.

Bu sayede hangi kampanyanızın sizlere ne kadar satış getirdiğini rahatlıkla görebilmektesiniz. Facebook pixel kullanmanız ayrıca sizlere hedef kitleler ve özel dönüşümler sağlama noktasında da büyük avantajlar sağlayacaktır.

Sosyal medya platformlarında bu gibi araçlar sayesinde işlemlerinizi çok daha rahat bir şekilde gözlemleyebilirsiniz.

Facebook pixel, kendi özelliği sayesinde sitenizi ziyaret eden kullanıcılara özel hedef kitleler oluşturabilmektedir. Bu sayede sii ziyaret eden kullanıcılar için yeni hedefler oluşturup onları yine reklamlarla sitenize çekebilirsiniz.

Facebook pixel ile yine bambaşka bir ayrıcalık elde edebilir ve özel dönüşümler sağlayabilirsiniz. Özel dönüşümler sayesinde internet sitenizdeki özel olayları takip edebilirsiniz.

Bu sayede firmanız için daha iyi olacak şekilde reklamlarınızı yeniden revize etmeniz mümkündür. Facebook pixel’i kurmak için;

  • Business Manager işletme ayarları
  • Ekranın sol kısmındaki veri kaynaklarının altında bulunan pixeller sekmesi
  • Ekle deyip pixel kod parçacığınızı web sitenize ekleyin.
  • Facebook pixelinizi oluşturduğunuz reklam hesabınıza entegre etmeyi unutmayın.

Facebook Pixel Helper

Facebook pixel kodunu sitenize ekledikten sonra bunu ara ara kontrol etmeniz gerekmektedir.

Başta Instagram reklamları olmak üzere daha birçok reklamlarınızı kontrol etmenize yarayan Facebook pixel kod parçacığını, Facebook pixel helper ile kolaylıkla doğrulayabilir ve çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.

Bilgisayarınızdan web sitenize girdiğiniz herhangi bir zamanda arka planda kendiliğinden çalışır ve Facebook pixelinizin çalışıp çalışmadığını kontrol eder.

Instagram’da Reklam Verme

Bütün sosyal medya platformlarında olduğu gibi Instagram ve Facebook üzerinden de amaçlarınıza uygun olacak şekilde reklam verebilirsiniz.

Reklam verme işini sizler için temel hatlarıyla açıklamaya çalışalım.

  • Gönderi Etkileşimleri: Sayfalarınız ve gönderilerinizle ilgilenen sosyal medya platformlarından çok daha fazla hedef kitleye ulaşmanızı sağlayan reklam modelidir.
  • İnternet Sitesi Trafiği: Reklam tıklamalarıyla kullanıcıları internet sayfanıza yönlendirebileceğiniz en etkili reklam modellerinden birisidir. Bu reklam modelinde reklamlarınızı döngü, görsel, video ya da koleksiyon tarzında verebilirsiniz.
  • Katalog Reklamları: Kataloğunuz ve Facebook pixel ile entegre çalışabilme özelliğine sahip bu reklam modeli ile hedef kitlenize doğrudan kataloğunuzdan reklamlar gösterebilirsiniz. Yine dinamik reklamlar oluşturabilirsiniz.
  • Potansiyel Müşteri Bulma Reklamları: Firmanız, markanız ya da işletmenizle doğrudan ilgilenen müşterilerin mail adresi ve telefon numarası gibi bilgilerini toplayan bir reklam modelidir.

Facebook ve Instagram reklamları ile ilgili kendinize özgü daha farklı reklam verme modelleri geliştirebilirsiniz. Örneğin bir e-ticaret sitesi sahibisiniz ve reklam vermeyi düşünüyorsunuz. Reklam verme hedefleriniz arasında web sitenize hedef kitlenizi çekmek, sayfanızı geliştirmek ve haliyle bir kazanç elde etmek istiyorsunuz. Bunun için size tavsiyemiz basit ama etkili olan üç reklam modeli üzerinden gidebilirsiniz.

Sayfa Gönderi Reklamları Oluşturma

  • İlk olarak kampanya türünüzü seçmelisiniz. Reklam sayfanıza ait ana sayfadan oluştur kısmına tıklayarak ilk reklamınızı oluşturabilirsiniz. Burada ilk önce halihazırdaki gönderilerinizi hedef kitlenizle buluşturacağız. Bu yüzden kampanya türünü gönderi etkileşimi seçerken, pazarlama hedefini ise etkileşim olarak seçmelisiniz. Tüm bu konularda 618media.com olarak her daim sizlere yardımcı olacağız. Şimdi yapmanız gereken, kampanya ismini belirledikten sonra hemen alt kısımda iki tane kutucuk karşınıza çıkacak.

Bu kutucuklardan ilki planladığınız kampanyalar için A/B testi oluşturmanızı sağlıyor. Yani sizlere bazı değişkenleri test etme olanağı sağlıyor. Bir diğer kutucuk ise bütçe optimizasyonu işinizde size yardımcı olmaktadır. Çünkü Facebook reklamlarında bütçeler reklam seti türünde kategorize olmaktadır.

  •  Hedef kitlenizi çok iyi bir şekilde tanımlamalısınız. Reklamlarınız doğrudan adrese teslim olmalıdır. Bu açıdan çok şanslısınız, çünkü Facebook sizler için yaş, cinsiyet, meslek, ilgi gibi daha birçok alanda her kullanıcısını kategorize etmektedir. Ayrıca kişileri hedefleme yapabilme imkanınız olduğu gibi, belirli bir kitleyi hedef dışı da tutabilirsiniz. Burada sosyal medya platformlarında belirlediğiniz hedef kitlenin potansiyelini de görebilmektesiniz. Burada önemli olan hedef kitlelerinizin geri dönüşümünü artırmak için her zaman birden fazla reklam seti oluşturmalısınız.
  • Hedef kitlenizi daralt seçeneği ile tüm hedef kitlenizi tek bir kutu içerisine alabilir ve  reklamlarınızı doğrudan gönderebilirsiniz.
  • Reklam alanlarınızı düzenlemeyi ihmal etmemelisiniz. Normalde standart olarak karşınıza otomatik reklam alanları çıkmaktadır. Facebook Ad Manager ile kendi reklam alanlarınızı rahatlıkla düzenleyebilirsiniz. Bunu sizlere daha somut bir şekilde ifade etmek gerekirse, eğer siz sadece Instagram üzerinde reklam yayınlamayı düşünüyorsanız, buradan Insatgram seçeneğini seçerek reklamlarınızı sadece orada yayınlayabilirsiniz. Genel olarak gönderi etkileşim reklamları hikayelerde çok aktif olmadığı için, hikayeler kısmının genel olarak boş olduğunu görürsünüz.

Bütçe ve Teklif ayarları

Hemen her alanda kullanışlı olan Instagram reklamları, bütçe noktasında da sizlere farklı seçenekler sunuyor.

Günlük bir bütçe sınır ile süresiz yani siz durdurana kadar reklam verebileceğiniz gibi, belirli tarihler aralığında yayınlanmak üzere de reklam verebilir ve ona göre bütçe oluşturabilirsiniz.

Yine burada reklam verme seçeneklerine göre optimizasyon belirleme ve kontrol etme işlemlerinizi de kolayca yapabilmektesiniz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al