wmaraci reklam

Kariyerine Freelancer Başlayıp, Dünyayı Değiştiren 5 Tarihi İsim!

Eğer Walt Disney, Ray Kroc, Alfred Nobel, Ernest Hemingway ve Charles Dickens bugün 20’li yaşlarında olsaydı, hepsinin birer WM Aracı profili olabilirdi!

Walt Disney’i Grafik Tasarım köşesinde, Ray Kroc’u Alan adı ticaretinde ve Ernest Hemingway’i Makale/Editörlük işlerinde görebilirdiniz…

Evet. Belki isimleri, belki düşünceleri farklı olabilirdi. Mesela, Ernest Hemingway’e 100 kelimesi 1 TL’den makale yazdıramayabilirdiniz. Ya da Walt Disney aldığı işi zamanında teslim etmediği için siz onunla çalışama fırsatı bulmadan WM Aracı’ndan şutlanabilirdi…

Bunların paralel bir evrende gerçeğe dönüşmesinin önünde hiçbir engel yok. Çünkü; hepsi kendi zaman diliminde (WM Aracı’nda olmasa bile) birer Freelancer çalışandı.

Ve evet; onlar dünyayı ve kendi dünyalarını değiştirebilmeyi başarmıştı.

Nasıl mı? Hadi hep birlikte bakalım!

01. Ray Kroc - Freelancer Satış ve Pazarlama

Ray Kroc, dünyanın en büyük fastfood zincirlerinden biri olan McDonald’s markasına sahip olmadan önce bir Freelancer’dı.

Kroc, Freelancer olarak kendi ürettiği mikserlerini pazarlıyordu. Aynı anda 5 milkshake yapabilen bu miskerler, Kroc’un McDonald’s ile yollarının kesişmesine yardımcı olmuştu.

Bir gecede başarılı olmak mı? Ray Kroc’un harika bir cevabı var:

“Tek bir gecede başarılı olduğum doğruydu fakat bu, 30 yıl boyunca süren up uzun bir geceydi.” - Ray Kroc

5 Madde ile Neden Webmasterların Gece Uyku Düzeni Olmalı?
İlginizi Çekebilir!

5 Madde ile Neden Webmasterların Gece Uyku Düzeni Olmalı?

Chuck Palahniuk’un efsane eseri Fight Club’ı izlemiş veya okumuş muydunuz? Güzel… O zaman hangi sözle işe başlayacağımı da tahmin ediyorsunuzdur. “Bazı insanlar gece, bazı insanlar  ise gündüz insanıdır.” nasıl, baya haval...

02. Walt Disney - Freelancer Grafiker, Tasarımcı ve Fotoğrafçı

Walt, Freelancer çalışmaya epey erken başladı. 4 yaşındayken çizimlerini komşusuna ufak harçlıklar karşılığında sattı. 15 yaşında okul gazetesi için freelancer karikatürist olarak çalıştı.

Okulu bıraktıktan sonra, kısa süreliğine ambülans şoförlüğü yaptı ve bir süre sonra tasarım dünyasına geri döndü. Çizimleri para kazandırmayınca, Pesmen-Rubin Sanat Stüdyosu’nda çalışmaya başladı. Ubbe Iwerks ile tanışınca Iwerks-Disney Commercial Artists’i kurdu ve battı.

Birçok iniş ve çıkıştan sonra, Walt, Freelancer fotoğrafçı olarak çalışmaya başladı ve sonunda kardeşiyle birlikte Disney Brothers’ Studio’yu (Disney Kardeşler Stüdyo) kurdu.

Freelancer çalıştığı dönemde Walt Disney, yukarıda fotoğrafına yer verdiğimiz garaj stüdyoyu çalışma alanı olarak kullanmıştı.

Walt’dan Freelancer çalışanlara bir tavsiye:

“Bütün hayallerimiz gerçek olabilir, eğer onları ikna edecek cesaretimiz varsa…” - Walt Disney

03. Alfred Nobel - Freelancer Ürün Tasarımcısı

Alfred şiirler yazmaktan ve ürünler icat etmekten hoşlanıyordu. Bunu mesaili bir işte yapamayacağından, hayatının büyük bölümünü Freelancer çalışarak geçirdi.

Alfred, yıllara mal olan deneme ve yanılmalardan sonra, piyasada bomba etkisi yapacak ürününü icat etmeyi başarmıştı: Dinamit!

Alfred Nobel; fizyoloji, elektrokimya ve biyoloji alanlarında olmak üzere toplam 355 patent geliştirmiştir. Bunların bir kısmı müşterileri tarafından kullanılmış, bir kısmınıysa satmıştır.

Fikir arayanlara Alfred’den inci gibi bir söz:

“Eğer bin fikrim varsa ve sadece biri iyi çıkıyorsa, bundan memnunum olurum.” - Alfred Nobel

04. Ernest Hemingway - Freelancer Yazar

Bugün, Hemingway en iyi Amerikan yazarlarından biri kabul ediliyor. Fakat Hemingway her zaman “en iyi” değildi…

Hemingway ilk Freelancer deneyimini okul gazetesine çalışarak kazandı. Ambülans şoförlüğü yaparken hayatının aşkıyla karşılaştı ve reddedildi. Savaş esnasında isabet eden şarapnel parçaları, neredeyse ayaklarını kaybetmesine neden oluyordu.

Evine geri döndüğünde Toronto Star Weekly gazetesi için makaleler yazmaya başladı. Paris’e taşındığında yabancı muhabir olarak görev yaptı. Bu esnada ilk kitabını da Paris’de (yukarıdaki evde) yazdı.

Paris onun Freelance yazarlık kariyeri için de dönüm noktası olmayı başardı. Burada Gertrude Stein, James Joyce ve Ezra Pound gibi isimlerle tanışma şansı oldu.

Başarısını nasıl mı kazandı?

“Yazmakta bir şey yok. Tek yapmanız gereken daktilonun başına oturup kanamak.” – Ernest Hemingway

05. Charles Dickens - Freelancer Yazar / Haber Editörü

En tanınan yazarlardan biri olan Charles Dickens’in hayatı, Müslüm Gürses’inkinden farklı değildi. Henüz 12 yaşındayken ebeveynleri ödeyemedikleri borçlarından dolayı hapse atılmışlardı.

 

Bir başına kalan Dickens, bir müddet aile dostlarının yanında yaşadı. Okula giderken bir taraftan da fabrikada çalıştı.

Charles Dickens’in bir aile dostu ona Freelancer haber editörlüğünü önermişti ve Dickens’in pek alternatifi yoktu. 21 yaşında ilk başarılı yayınını yaptı. Gerçek bir Freelancer haber editörü olduktan sonra birçok yere seyahat edip haberler yazdı.

Dickens yazılarını sadece işiyle sınırlamadı. Kendi kitaplarını, skeçlerini ve oyunlarını da yazdı, yayınladı.

Bu arada, meraklısına Charles Dickens’den bir tavsiye:

“Dakiklik, düzen ve çalışkanlık alışkanlıkları olmadan, kendimi aynı anda tek bir konuya yoğunlaştırma kararlılığım olmadan yaptığım şeyi ala yapamazdım.” - Charles Dickens

Gitmeden Önce…

Onlar Freelancer olarak kariyerine başlayan hayatını ve dünyayı değiştiren yalnızca bilinen örnekler. Daha birçok Freelancer’ın dünyayı değiştirdiğini unutmayın.

Tarihten ünlü bir Freelancer tanıdığınız mı var? Hadi, onu yorum bölümünden bizimle paylaşın!

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al