wmaraci reklam

Kesintiden Neler Öğrenebildik?

Dünyanın en büyük şirketler grubundan bir tanesi geçtiğimiz gece büyük bir kesinti yaşadı ve kullanıcılar oldukça uzun bir süre boyunca WhatsApp, Facebook, Instagram ve çeşitli diğer platformları kullanamaz hale geldi. Doğrusu Amazon ve Google sunucuları büyük oranda ayaktaydı ama buna rağmen hayatın kilitlendiği de bir gerçek.

Facebook, “Bir altyapı sorunu yaşadık, sorunu çözebilecek materyallerimiz de hata verdiğinden dolayı süreç uzadı.” Şeklinde bir açıklamayı profesyonel blog sayfası üzerinden yayımladı. Eh bu açıklamaya kadar çok büyük bir grup da bunun siber saldırı olduğunu düşünüyordu. Umarım verilerimiz yine bir sızdırmanın eşiğinde değildir ancak bu yazımızda konumuz veri güvenliğimiz olmayacak. Daha geniş bir pencereden bakalım ve komplo teorilerine mesafemizi koyarak bu işi birlikte ele alalım olur mu?

İşlerimiz Güvende Değil

Geçtiğimiz iki yıl içerisinde büyük şirketler o kadar çok kişisel veri çaldırıp duyurdular ki bir kişinin verisi birkaç farklı alandan yayılmış olabilir ve buna hiç şaşırmam. Ancak burada işin farklı bir yönü daha var. Facebook ekosistemi gerçekten de çok büyük. Bundan 5 yıl önce de insanlar sadece bu ekosistem üzerinde işler ortaya koyabiliyorlardı, bugün de durum bundan pek farklı değil. Bu insanlar ve iş yapıları dün yaşanan kesintiden dahi küçük de olsa etkilenmişken daha büyük sorunlarda ne yaşarlar?

Bugün Instagram ve WhatsApp uygulamalarını ticareti için kullanan ve tek gelir kapısı bu olan kaç işletme vardır? Bu alanda sağlanan istihdamı, hesap yöneticisi ajans çalışanı arkadaşlarımızla birlikte düşündüğümüzde sayı oldukça yükseliyor. On binlerce insan gerçekten de ince bir ip üzerinde işlerini yürütüyorlarmış ve biz bunu ağlarla olan bağlantımız dünya genellinde büyük bir kaos yaşamadan göremedik.

Böyle bir kesinti, kötü sistemler yüzünden ya da yıllar sonra yozlaşma gibi etkilerle daha sık ve daha uzun süre olarak yaşanacak olursa ne olacak? Bu zararı tazmin edebilecek herhangi bir kurum ya da kuruluş bulunmuyor. Bu okumayı günlük hayatımıza bir şekilde katmamız lazım ki işini bunlara benzer platformlar üzerinden yürütenler olarak kendimizi biraz daha garantiye alabilelim. Peki, nasıl?

Çocuklara Sosyal Medya Yasağı Geliyor
İlginizi Çekebilir!

Çocuklara Sosyal Medya Yasağı Geliyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, belirlenecek olan yaşın altındaki çocukların sosyal medya platformlarına girmesinin yasaklanacağı yeni bir projenin sürdürüldüğünü söyledi. Üzerinde çalışılan bu projede,  Yo...

Kendimizi Nasıl Garantiye Alabiliriz

Biliyorum bazıları için biraz kulağa yüzeysel gelecek ancak yapılması gereken şey gerçekten de bu… Bir ‘B’ ve hatta ‘C’ planıyla hayatımıza devam etmek. Yarın büyük bir internet kesintisi olduğunda, hayatta kalabileceğimiz gelirleri fiziksel ortamlarda da kazanabileceğimiz altyapıları oluşturmalıyız. Bunun için de kendimizi geliştirirken elbette ‘Network’, ‘SEO’, ‘Marketing’ gibi başlıkların önemini unutmayalım ancak diğer bir yandan yabancı dil öğrenerek, lisans eğitimimizi tamamlayalım. Bu gelecekteki kariyerimiz için de, kendimizi güvene almamız için de gerçekten elzem.

Ayrıca bunun dün Facebook grubu için yaşanmış olması, yarın Google ve Amazon gruplarında yaşanmayacağı anlamına gelmiyor. Bu denli silikon bir dünya, işler iyi giderken hiç dikkat çekmiyor ancak yaşanan olay gösterdi ki devasa işletmeler pek de güvenli saraylarda yer almıyorlar.

Konuyla ilgili yorum ve görüşlerinizi bizimle paylaşmak isterseniz gerçekten çok seviniriz efendim. Sağlıcakla kalın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al