wmaraci reklam

Kısaltılmış URL’leri Açmadan Gerçek URL’yi Görme Sanatı

Onlarla sosyal platformlarda, forumlarda, maillerinizi kontrol ederken veya alenen herhangi bir sayfada göz göze gelebilirsiniz. Kısaltılmış URL’ler artık internetin vazgeçilmez yaramaz çocukları… Birçoğumuz linke tıklamadan önce tarayıcımızdan link adresinin önizlemesini görmek ve tıklayacağımız linkin bizi nereye götüreceğini bilmek isteriz. Böylece gideceğimiz sayfanın güvenilir olup olmadığını düşünme fırsatımız olur.

Kısaltılmış URL’lere tam güven duymanız beklenir. İnternet kullanıcıları bunu bir nevi, yeni tanıştığınız biriyle yeterince tanışmadan evlenmek gibi radikal kabul edebilir. Eğer internetin yaramaz çocukları olan kısaltılmış URL’lerden uzak durmak istiyorsanız, onların hakkından nasıl geleceğinizi öğrenmek faydalı olabilir. Böylece kısaltılmış URL’lerin tam halini ve fazlasını görebilirsiniz.

Kısaltılmış Linkler Bazen Sizinle Konuşabilirler

Webmaster’lar için sosyal medyada kullanılan kısaltılmış linkler birer fırsattır. Hatta doğru şekilde değerlendirildiğinde bu linklerin en az bir altın madeni kadar değerli olabileceğini söylesem pek abartmış olmam. Peki ama neden?

Link kısaltma servislerinin sunduğu dahili önizleme seçenekleri sayesinde kısaltılmış bir linkin ne kadar trafik aldığını görmemiz mümkündür. Bu ne gibi işimize yarayabilir birkaç basit örnekten bahsedelim:

  • İlgi çekici içerikleri keşfedebilirsiniz.
  • Rakiplerinizin sosyal medya üzerinden ne kadar trafik aldığını öğrenebilirsiniz.
  • Rakiplerinizin linklerine ziyaretçilerinin; hangi tarayıcıdan, platformdan ve lokasyondan giriş yaptığını öğrenebilir, bunları başarılı sosyal reklam filtreleri veya diğer hedeflemeler için kullanabilirsiniz.
  • En önemlisi rakibinizin başarılı içerikleri fikrini saptayarak daha başarılı ve popülaritesi yüksek içerikler üretebilirsiniz.

Tabii önce bu kaynağa nasıl ulaşacağınızı da bilmeniz gerekiyor.

Dip not: istatistik verilerini sunmak servisin olduğu kadar kullanıcıların elindedir. Kullanıcılar istatistik verilerini sadece kendine özel yaparlarsa istatistik verilerine erişemezsiniz.

Gelmiş Geçmiş En Başarılı 20 Hacker ve Hacking Filmi
İlginizi Çekebilir!

Gelmiş Geçmiş En Başarılı 20 Hacker ve Hacking Filmi

Doğruya doğru, bizim sitelerimize yeltenip emeklerimize karışmadıkları sürece Hackerlar ve Hacking dünyasıyla alıp veremediğimiz yok. Yalnız Hollywood dünyası için aynı şeyi söyleyemeyiz. İlk olarak kimin bu akımı başlattığın...

Popüler Dahili Önizlemeye Sahip URL Kısaltma Servisleri

Goo.gl

Google’ın popüler link kısaltma servisi yukardaki bilgilerin tamamını sunan sanırım en kapsamlı link kısaltma servislerinden biri. Goo.gl ile kısaltılmış bir linki açığa çıkartmak için URL’nin sonuna basit bir + işareti koymanız yeterli olacaktır.

Kısaltılmış link: https://goo.gl/9Adwgs

Kısaltılmış linkin önizleme sayfası: https://goo.gl/9Adwgs+

Bitly.com

Global çapta en çok kullanılan bir diğer URL kısaltma servisi ise Bitly.com. Bit.ly’deki kısaltılmış linkleri açığa çıkartmanız için Goo.gl’da olduğu gibi bir artı işaretini URL adresinin sonuna yerleştirmeniz yeterli olacaktır. Fakat Bitly’nin sunduğu istatistikler üye girişi yapmadığınız sürece size tıklama sayısından (clicks) başka bir şey sunmaz:

Ücretsiz olsa da bir Bitly hesabı kullandığınızda, tıklama sayısının yanı sıra referans trafik kaynaklarını ve lokasyon verilerini görebilirsiniz:

Kısaltılmış link: http://bit.ly/2F6gi6V

Kısaltılmış linkin önizleme sayfası: http://bit.ly/2F6gi6V+

TinyURL

Ülkemizde görece daha az kullanılan bir diğer link kısaltma servisi TinyURL’dir. TinyURL ile kısaltılan linkleri built-in preview özelliğiyle kaynak adresini görebilsek de, link istatistiklerine erişemiyoruz. TinyURL bu veriyi diğer iki popüler servisin aksine yalnızca linkin oluşturucusuyla paylaşıyor. TinyURL ile kısaltılmış bir linkin tam URL halini görmek için linkin başına “preview” yazıyoruz:

Kısaltılmış Link: https://tinyurl.com/y9pbk9xd

Kısaltılmış linkin önizleme sayfası: https://preview.tinyurl.com/y9pbk9xd

Ufak bir ipucu: TinyURL ile kısaltılmış linklerle çok fazla içli dışlıysanız, Preview linkine giriş yaptıktan sonra “Click here to enable previews” linkine tıklarsanız, çerezleriniz yardımıyla TinyURL linklerinin önce daima Preview modda açılmasını sağlayabilirsiniz.

Tiny.cc

Global ekosistemde sıkça kullanıyor ancak Tiny.cc ile kısaltılan linklere kendi dilimizdeki sayfalarda pek denk geleceğinizi sanmıyorum. Yine de eğer karşınıza bir Tiny.cc linki gelirse URL’nin sonuna ~ koyarak tam URL adresini görebilirsiniz. Tiny.cc kısaltılmış linkler için Log kaydı tutuyor fakat bu tüm linkler için geçerli değil. Tiny.cc’de istatistik verilerine link oluşturulurken “Log stats for this URL” kutucuğunu işaretlenmişse erişebiliyoruz.

Kısaltılmış link: http://tiny.cc/2vbery

Kısaltılmış linkin önizleme sayfası: http://tiny.cc/2vbery~

is.gd

Global çapta karşınıza çıkabilecek en popüler URL kısaltma servislerinden biri de is.gd. Is.gd log kaydı tutmayan servislerden biri olduğu için istatistik verisini paylaşmıyor ancak URL’lerin sonuna bir - işareti eklendiğinde kaynak URL adresi görüntülenebiliyor.

Kısaltılmış link: https://is.gd/QFtT0Z

Kısaltılmış link önizlemesi sayfası: https://is.gd/QFtT0Z-

Diğerleri için…

Yerli ve yabancı birçok servis built-in preview, yani dahili önizleme seçeneğinden faydalanıyor. Link servisinin internet sitesini biraz kurcalayarak önizleme ve istatistik sayfası URL yapısını öğrenebilirsiniz. Bu listede yer almayan link kısaltmar servisleri için servisin kendi ilgili sayfalarını ziyaret etmenizi önerebilirim.

Online Servisler Yardımıyla Kısaltılmış URL’leri Göstermek

URL kısaltmalarını aklınızda tutamayacağınızı düşünüyorsanız veya istatistik ekranı sizin için önemli değilse linkleri kolayca ayıklayabileceğiniz bir servis kullanabilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz birçok ücretsiz servis var. 2010’dan bu yana hizmet suna GetLinkInfo onlardan biri.

GetLinkInfo; kısaltılmış linkleri sizin için ziyaret ettikten sonra URL’nin uzun halini, varsa yönlendirmeleri, hedef URL’de açılan Frame tablolarını, sayfa başlığı ve meta açıklamasını, sayfanın Google tarafından güvenilirliği gibi bilmeniz gereken tüm önemli verileri hızlıca sunuyor.

❱❱ GetLinkInfo’ya ulaşmak için tıklayınız

Eklenti ile Kısaltılmış URL’lerin Tam Halini Görmek

Kısaltılmış URL kaynakları için internet tarayıcınızda ekstradan bir eklentinin çalışması sizin için sorun değilse Unshorten.it! eklentisinden faydalanabilirsiniz. Google Chrome ve Firefox’da kullanabileceğiniz popüler eklenti, kısaltılmış linkleri kolayca ayıklamanıza yardımcı oluyor.

Neredeyse tüm linkleri ayıklayabilen Unshorten.it!’i tarayıcınıza kurduktan sonra, kısaltılmış bir linke sağ tıklayıp “Unshorten this link” butonuna basmanız yeterlidir. Ayrı bir sekmede sizin için linki ayıklayan Unshorten.it!, Web of Trust verilerini kullanarak linkin güven durumunu da gözden geçirmenizi sağlıyor.

❱❱ Unshorten.it! Chrome eklentisi için tıklayınız

❱❱ Unshorten.it! Firefox eklentisi için tıklayınız

Android Cihazlarda Kısaltılmış URL’lerin Uzun Halini Görmek

Android cihazlarda kısaltılmış URL’lerin tam URL kaynağına ulaşmak için tercih edebileceğimiz bazı işlevsel uygulamalar var. Bu uygulamaları kullanarak basit bir kopyala yapıştır ritüelini takip edebiliriz.

Android için URL Manager şimdilik en başarılı servislerden biri. Kopyaladığınız URL’yi yapıştırdığınızda sizin için otomatik olarak orijinal URL adresini bulup getiriyor. Kopyala yapıştır işine hiç bulaşmak istemiyorsanız, doğrudan internet tarayıcınızdaki “Paylaş” seçeneği yardımıyla URL Manger’ın sizin için orijinal linki bulmasını sağlayabilirsiniz.

iPhone ve iPad’de Kısaltılmış URL’lerin Uzun Halini Görmek

iOS için cihazınızda URL X-ray uygulamasını kullanarak kısaltılmış linklerin ciğerinin röntgenini çekebilirsiniz. URL X-ray uygulamasına doğrudan bir linki kopyalayabileceğiniz gibi isterseniz Safari üzerinden erişebilirsiniz.

Bir linki basılı tuttuktan sonra “URL-Xray ile aç” seçeneğine dokunduğunuzda kopyala / yapıştır yapmanıza gerek kalmadan URL’nin tam adresinin açığa çıkarmasını sağlayabilirsiniz.

# BONUS: URL Shortener Decoder Preview and bypasser v1.0.2018

İçeriğimiz yayınladıktan bir sonra, bir arkadaşımız (Barış Yılmaz) Windows için linklere tıklamadan açabileceğimiz bir araç geliştirmiş. URL Shortener Decoder Preview and bypasser v1.0.2018 adıyla yayınlanan ücretsiz yazılama buradan göz atabilirsiniz: URL Shortener Decoder Preview and bypasser v1.0.2018

Bu basit rehber sayesinde kısaltılmış URL’lerin tam halini görmek için birçok ipucu kazandığınıza göre artık yaramaz çocukların hakkından gelme zamanı! :)

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.5 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al