wmaraci reklam

Konut Faiz İndirimi

Bankaların kredi olanaklarını kullanarak satılık daire fırsatlarını değerlendirmek isteyen vatandaşlar, devamlı olarak konut faizlerinin oranlarını takip etmektedirler. Ancak geçtiğimiz yıl içerisinde konut faiz oranlarının %2.00 seviyesine dayanması, konut alımında ciddi bir düşüş yaşanmasına neden olmuştur. Bu durumu dikkate alan Merkez Bankası, 2020 yılının ilk günlerinde konut faiz indirimi uygulamasına gitmiştir. Bu yazımızda güncel konut faiz oranlarını sizlerle paylaşıyor ve konut faiz indiriminin getirilerini kapsamlı olarak ele alıyoruz.

Konut Faizinin Oranı Neden Önemlidir?

Öncelikle konut faizi oranının neden önemli olduğuna daha yakından bakalım. Bankalar sundukları konut kredilerinde vatandaşlara her ne kadar belli avantajlar sunsalar da, konut faizleri çekilen kredinin ne kadar geri ödemesinin yapılacağını belirleyen en önemli faktördür.

Bunu bir örnekle ele alacak olursak, satılık daire araştırması yaptığınızı ve konutun değerinin 300.000 TL olduğunu varsayalım. Bankanızın size sunduğu faiz oranı %1.00 ve vade 120 ay ise, bu durumda kredinin toplam maliyeti yaklaşık 515.000 TL olacaktır.

Kredi faiz oranının aynı senaryoda %1.50 olduğunu varsaydığımızda, kredinin toplam maliyeti 650.000 TL’ye denk geliyor. Elbette bu duruma bankaların dosya masrafı, hayat sigortası gibi ek masrafları da dahil olacaktır. Fakat faiz oranı doğrudan kredinin geri ödenecek toplam maliyetini etkilemekte, arttırmakta veya düşürmektedir.

Microsoft, Kendinin Bile Hatırlamadığı Sosyal Ağını Kapatıyor
İlginizi Çekebilir!

Microsoft, Kendinin Bile Hatırlamadığı Sosyal Ağını Kapatıyor

2011’in son demlerinde Microsoft büyük bir heyecanla “Bunlar yaptıysa ben de yaparım” diye yerinden sıçramış, bir çırpıda So.cl adını verdiğini sosyal ağ sitesini inşa etmişti. Bırakın sizi, muhtemelen artık Microsoft’un b...

Konut Faiz İndirimi Sonrasında Faiz Oranları Ne Oldu?

Konut faiz oranlarının kredilere etkisini ele aldıktan sonra, 2020 yılında yapılan konut faiz indirimlerini daha kapsamlı bir şekilde inceleyebiliriz.

Konut faiz oranlarının 2019 yılı içerisinde oldukça yükselmesi, vatandaşların konut alma konusunda beklemeye karar vermesine neden oldu. Bu da özellikle Ankara satılık daire alımının düşmesinde ve Türkiye genelinde konut satışlarının birden durmasında etkili oldu. Bu durumu çözümleme yolları arayan Merkez Bankası, bankaların yükselen konut faiz oranlarında indirim yapması kararı aldı. Buna göre 2020’nin ilk günlerinde başlayan konut faiz indirimleri halen devam ediyor.

Şubat ayı itibariyle alınan son kararlar çerçevesinde, yaklaşık 10 banka faiz indirimi uygulayarak konut faiz oranlarını %0.89 ile %0.95 aralığına çekti. Bu da vatandaşların bekledikleri faiz oranlarının piyasaya yansımasına ve ev araştırmalarının hız kazanmasına imkân tanıdı.

Konut Faiz İndirimi Yapan Bankalar

Konut faizlerinde indirim uygulayan yaklaşık 10 tane banka olduğunu belirtmiştik.

Bunları sıralayacak olursak;

  • ING Bank,
  • Türkiye Finans Katılım Bankası,
  • Garanti BBVA,
  • Alternatif Bank,
  • Ziraat Bankası,
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası,
  • Albaraka Türk Katılım Bankası,
  • Yapı Kredi,
  • Akbank
  • Vakıfbank,
  • Halkbank konut kredisi faiz oranlarını 2020 itibariyle %1.00 altına düşüren bankalardır.

Listelediğimiz bu bankaların faiz oranlarını değerlendirerek Ankara satılık daire alım işlemlerinizde kârlı çıkabilirsiniz.

2020 Konut Faiz İndirimleri Ne Kadar Devam Edecek?

Konut alım kapasitesinin düşüşünden sonra indirim uygulanan konut kredisi faiz oranlarının 2020 yılı boyunca yaklaşık %1.00 oranlarında seyredeceği düşünülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan bir açıklama, 2020 yılı kredi faizlerinin çok daha düşük olacağını düşünmemize neden oluyor.

Ancak Merkez Bankası faiz indirimi politikasına devam etse bile, bankaların bunu kredilere ne kadar yansıtacağı tartışma konusu. Bu durumda bazı bankaların düşük konut kredisi faiz oranlarını yalnızca çok yüksek kredi notuna sahip olan vatandaşlara açmaları ya da kredi koşullarını daha da zorlu hale getirmeleri ihtimaller dahilinde diyebiliriz.

Konut Faiz İndiriminin Getirileri Nelerdir?

Bankaların art arda konut kredisi faiz indirimi müjdesi yapması, vatandaşların konut alımına hız kazandırmasına imkân tanıdı. Bu sayede ülkemizde sıfır olarak satışta olan 900.000 konut stoku da yavaş yavaş erimeye başladı.

Geçtiğimiz yılın Ocak ve Şubat aylarındaki konut satış oranları dikkate alındığı zaman, 2020’nin ilk aylarında şimdiden konut satışları %54 artmış durumda. Hal böyle olunca, vatandaşlar konut faiz indiriminin getirilerini merak ediyorlar.

Daha önce de örnek bir hesaplamayla ortaya koyduğumuz gibi, konut kredisi faiz oranlarının düşüşü kâra geçmenizi sağlayacak. Bunu aylık ve yıllık ödeme bazında ele aldığımızda, 100.000 TL ve 120 ay vadeli bir konut kredisinde eski ve yeni faiz oranları karşılaştırmasında aylık kazancınız yaklaşık 400 TL ve toplam maliyetteki kazancınız ise 45.000 TL olacak.

Görüldüğü üzere faiz indirimiyle büyük bir kâra geçmeniz söz konusu. Bütçeniz elveriyorsa, vade süresini mümkün olabildiğince azaltarak kârınızı arttırma yoluna başvurmanın da bir seçenek olduğunu hatırlatalım.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al