wmaraci reklam

Kripto Paralar Neden Bugün Çok Daha Riskli?

Son ayların dünya genelinde en çok konuşulan başlıklarına baktığımızda görebildiğimiz üç ana unsur var. Pandemi, ABD seçimleri ve kripto para piyasaları. Kripto paralar ve piyasalar neden bugün yatırımcılar için çok risk taşıyorlar?

Kripto paralar dile kolay on yıla yakın bir süredir bir şekildir hayatımızdalar. Ancak özellikle 2017 yılındaki büyük patlama noktası ve geçtiğimiz aylar bu para türünün herkes tarafından bilinmesine olanak yarattı. Büyükşehirlerin işlek noktalarında, televizyonlarda ve internette kripto borsalarının reklamlarını görebiliyoruz. Şu an ne kadar çok ilgi çeken bir konu olduğunu bu reklamlar dahi gösterebilir. Peki, etki alanı bu denli büyümüşken neden riskli olduğunu söylüyoruz. Gelin detaylı bir şekilde izah etmeye çalışalım.

Çok Biliniyor Olması Ne Kadar İyi Bir Şey?

Kripto paraların bir huyu vardır, isimleri daha çok duyuldukça tatlı tatlı yükselmeye de devam ederler. Daha çok borsada, daha çok kişi tarafından talep görürler ve bu da hem değerlerini yükseltir, hem de sahip olan insanların kazanç sağlamalarına neden olur. Dolayısıyla kripto para ticaretinin çok insan tarafından yapılıyor olmasının yükselme ivmesinde önemli bir katkısı olduğunu kabul etmek lazım. Ancak yatırımcılarını da doğru tanıyalım. Normalde Bitcoin ya da Doge yerine, altına ve Euro’ya yatırım yapan halk şu anda bu alanda yatırımlar yapmaya başladı. Bu halk grubu için belirtilebilecek en önemli özellikleri korkma eğilimleri diyebiliriz.

İşler iyi giderken dahi çekingen bir şekilde, bilmedikleri bu alanda para kazanmaya çalışan genel bir kitleden bahsediyoruz. Bu kitle, yine kendi çevrelerinden duydukları “Balon olabilir mi?” sorusuna teknik bir açıklama yapabilecek kadar konuya hâkim değil ve yatırımlarını çoğunlukla eş dost analizlerine güvenerek yapıyorlar. Hatta kendi çevremde “Kripto oynamak” diye bir tabir de duydum doğrusu, hızlıca para katlamak isteyenler için ‘bahis’in ‘banko’ hali gibi bir şey sanırım bu teknoloji ve piyasa.

İşte bu insanlar ufak sendelemelerle piyasayı alt üst edebilmekteler. Ufak bir korku anında, “Balon patladı!” korkusuyla piyasadan neleri var, neleri yoksa çekiyorlar. Girdikleri zarar da bu korkuyla karışınca çok umurlarında olmadığı için piyasaya etkileri de daha büyük oluyor. Sarsılan piyasadaki düşüş de en son haliyle çok daha büyük olduğu için, piyasalar şu an hiç olmadığı kadar riskli diyebiliriz.

Steam Deck Nedir? Nasıl Kullanılır? Satın Almaya Değer mi?
İlginizi Çekebilir!

Steam Deck Nedir? Nasıl Kullanılır? Satın Almaya Değer mi?

Steam Deck, dijital oyun platformu Steam'in sahibi Valve şirketi tarafından piyasaya sürülmüş taşınabilir bir el konsoludur. Özellikle teknolojinin günden güne gelişmesinden büyük oranda faydalanan oyun endüstrisi, oyuncuların deneyim...

Devletlerin Regüle Etme Sevdası

Dünya devletleri de şu anda sisteme pek hâkim değil. “Devlet her şeyin doğrusunu bilir.” Sözü, teknolojinin bu denli karmaşıklaştığı alanlarda geride kalıyor. Çoğu hükümet şu anda kripto paralar ile dijital paralar arasındaki ayrımı doğru düzgün yapamıyor. Aslında bu noktada insanın “bilmiyorsanız, öğrenene kadar karışmayın kardeşim!” diyesi geliyor ancak maalesef pek çok ülkede (Türkiye de dâhil) durum bundan çok daha farklı ilerliyor. Tam olarak anlayamadıkları bu sisteme karşı çok daha ağır regülasyonlar ve yıkıcı regülasyonlar getirerek kapsayıcı olmaya çalışıyorlar. Bunun da bir risk oluşturduğunu belirtmek elzem.

Peki, siz kripto paralar ve borsalarla ilgili ne düşünüyorsunuz? Halkın ya da devletlerin kriptoya bakışı sizce nasıl şekillenecek? Yorumlarda görüşmek üzere.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al