wmaraci reklam

Metaverse’de Siteler Yerlerini Alacak Mı?

Dünya genelinde konuşulan bir başlık var, hiçbir araştırma yapmamış olsanız dahi bir yerlerde ‘Metaverse’ adını duymuş olabilirsiniz. Metaverse en az tüm insanlığı ilgilendirdiği gibi biz site sahipleri ve dijital dünyada yer alan insanları da ilgilendiriyor. Bu nedenle sorulması gereken soruyu da soralım. Metaverse, siteleri barındıracak mı? Barındıracaksa bu nasıl olacak.

Metaverse Nedir?

Öncelikle yüzeysel de olsa Metaverse’in ne olduğunu anlatmalıyız sanırım. Metaverse kelimesi, Universe yani ‘Evren’ kelimesinden türetilmiş bir kavram. Geçtiğimiz aylarda da ortaya atılmadı, bir süredir aydınların üzerine düşündüğü bir olgu. Ancak gidişatımızın bu yönde olduğunun görülmesiyle gündeme oturdu ve yerini de sağlamlaştırdı. Hatta öyle sağlam bir yer edindi ki kendine; dünyamızın en büyük şirketlerinden birisi olan Facebook, adını ‘Meta’ olarak değiştirdi. Kavrama dönecek olursak ‘Metaverse’ içerisinde yaşadığımız evrenin benzeri bir sanal evren. Aslında paralel evren teorileriyle de benzetildiği oluyor ancak bariz bir fark var. Burada söz edilen sanal evreni bizler var ediyoruz ve yavaş yavaş ortaya koyuluyor.

Şıpsevdi Sakızı Tadında: Geçmiş Tasarım Trendleri Konu Alan Web Tasarım Müzesi
İlginizi Çekebilir!

Şıpsevdi Sakızı Tadında: Geçmiş Tasarım Trendleri Konu Alan Web Tasarım Müzesi

1995’den 2005’e kadar geçen süreç internet tasarım trendlerinin kör topal emekleme dönemiydi. Şimdiki gibi aktif ihtiyaçlara çözüm sunan, leb demeden önümüze Çorum’u koyan internet siteleri yoktu. Bootstrap hak getire, aktif ihti...

Metaverse’de Siteler de Yerini Alacak mı?

Dünyamızın bir sanal kopyası olacağını düşünürsek internet sitelerinin de burada yer alacağını kolaylıkla görebiliriz. Henüz birçok şey oldukça teorik olsa da fikir yürütmek serbest sonuçta değil mi? Metaverse’in sanal gerçeklik konseptinde yer alacağı düşünülebilir. Bu sanal dünya elbette hemen yarın kurulmayacak ve pek çok adaptasyon süreci dijital dünyanın geliştiricilerini bekliyor olacak. Bu noktada yeni kodlama yapıları ve dillerle karşılaşabiliriz. Örneğin tasarımların daha ‘curve’ bir biçimde bükülmüş hale getirilmesi, interaktif yapılarla karşılaşmak içten bile olmaz böyle bir yapıda. Bu da bizi aslında geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız bir süreçle tekrardan karşı karşıya bırakacaktır. ‘Responsive’ olabilmek. Yani sitelerimizi nasıl daha önce telefonlar için yeni süreçlere soktuk ve tasarımların tüm çözünürlük seçenekleri için uyumlu çalışabilmesini sağlamaya çalıştık, bu sanal evren için de tekrardan benzer bir süreç yaşayabiliriz. Sanıyorum ki burada CSS önemini arttırma yolunda daha da hız kazanacaktır.

Ziyaretçiler Daha Değerli Olacak

Bugün kurduğumuz internet sitelerinin fiziksel mağazalar olsalar neler kazanabileceklerini hiç düşünüyor musunuz? Her gün pek çok insan tarafından ziyaret edilen sitelerimiz elbette fiziksel olarak var olsalar bu ziyaretçilere ulaşmaları çok güç olurdu. Ancak işte bu sanal dünyada kişilerin geçirdiği vakitleri nerede ve nasıl gerçekleştirdikleri çok daha önemli olacak.

Henüz teoride de konuşuyor olsak bildiğimiz bir gerçek var. Kullanıcı sayısı, içerik üretici sayısından çok daha hızlı artacaktır. İlk yerleşebilen içerik üreticiler için şans büyüyecek. O nedenle vizyoner davranıp yerini alabilenler başlangıç aşamasında oldukça kıymetli olan ziyaretçilerden daha çok faydalanabilecekler. Tabii yine giriş aşamasında kazanç modelleri ne olacak onu da kestirmek güç. Ancak tıpkı internetin kendisi gibi, burada da bir kültürün yavaş ama emin adımlarla yükseleceğini öngörmek oldukça kolay.

Metaverse ile ilgili sizin görüşleriniz nelerdir? Bu kavramla ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz. Gelecek içeriklerimizde görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al