wmaraci reklam

Michael Scofield'ın Hastalığı: Düşük Gizli Ket Vurma Sendromu Nedir?

Düşük Gizli Ket Vurma Sendromu'nu (Low Latent Inhibition) çoğu kişi efsanevi dizi Prison Break'te baş karakterimiz Michael Scofield'dan duymuştur. Tıptaki en basit tanımı 'baskılama' olarak geçen düşük gizli ket vurma rahatsızlığı, beyinsel bir sendrom olup, beynin algılarının ve verileri baskılamasından dolayı kaynaklanıyor. Henüz bu hastalığın bir tedavisi ve net tanısı olmasa da bazı uzmanlara göre bu rahatsızlık 'Otizm' ile alakalı, bazı uzmanlara göre kişilikle alakalı 'psikolojik' bir rahatsızlıktır.

Bilime göre insanlar ne olduğunu bildiği cisimlerin detaylarını görse de duysa da zihnimiz bu bilgiler gereksiz diye bir savunma mekanizması geliştirir ve detayları her defasında işlemez. Beyin için bir bilgiyi bir kere işlemek yeterlidir. Beynimiz bu bilgileri daha önceden işlediği için her defasında görmezden gelir. Fakat insanlar hayatlarında hiç görmediği cismi veya bir yeri gördüğünde her detayına kadar incelerler. Beyin o an ilk defa gördüğü için tüm verileri ve detayları işler. Fakat Düşük Gizli Ket Vurma Sendromu olan insanlarda beyinleri bu savunma mekanizmasını geliştirmez, gördükleri her detayı her gördüklerinde işlerler. Nasıl ki bir bebek yeni gördüğü bir şeyi veya duyduğu sesi ilgiyle takip eder, merak ederse, ket vurma sendromuna sahip insanlar da her defasında görüp duydukları şeyi işler, merak ederler.

Düşük Gizli Ket Vurma Sendromu Belirtileri

Düşük Gizli Ket Vurma Sendromu için net tanı koyma yöntemi yok. Fakat bu rahatsızlığa sahip insanlardan alınan bilgilere göre uzmanlar bazı belirtilerin listesini oluşturabildiler. Peki bu hastalığın belirtileri neler?

  • Kişilerde ileri seviye anksiyete vardır. Ket Vurma rahatsızlığı olanlar bir mekana girdiklerinde etraftaki en alakasız sesleri bile en ince detayına kadar duyarlar. Beyinleri ortamdaki tüm sesleri işleyip detaylandırmaya çalışırken kişide anksiyete oluşur ve bir köşede tek başına durmayı tercih eder.
  • Bu sendroma sahip insanların hafızaları inanılmaz derece güçlüdür. Bu kişiler bir arabaya bindiğinde motorun çıkardığı sesten, arabanın debriyajı kavrarken titremesine, hoparlörlerinden çıkan ses seviyelerinden fren disklerinin hissiyatına kadar her şeyi algılayıp analiz edebilir ve uzun süre sonra bunları en detayına kadar hatırlayabilirler.
  • Doğal olarak titiz, disiplinli ve tertiplidirler.
  • Alakasız konuları bile birbirleriyle bağlamaya çalışabilirler.
  • Vücut dillerini çok iyi analiz edebildikleri için söylenen yalanı vücut dilinden hemen anlayabilirler.

Aşı Son Durakları Değil: Türeci ve Şahin Çifti
İlginizi Çekebilir!

Aşı Son Durakları Değil: Türeci ve Şahin Çifti

Çağımızı anlatan tarihcilerin kesinlikle altını özel olarak çizecekleri bir dönemden geçiyoruz ve yakın dönem tarihcileri bu iki bilim insanının adına da mutlaka değinecek bu çok net. Hastalığı aşma yolunda attıkları önemli a...

Düşük Gizli Ket Vurma Zararları

Her hastalıkta olduğu gibi Düşük Gizli Ket Vurma hastalığının da zararları var. Uzmanlara göre beynin her türlü bilgiyi analiz etmek insan beyni için bile çok fazla. Bu akıl sağlığını kaybetmeye sebep olabilecek bir durum. Zira bu sendroma sahip insanların genellikle IQ seviyesi yüksek fakat normal IQ seviyesine sahip kişilerde bu sendrom ciddi akıl sağlığı sorunlarına sebep olabiliyor.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (8 değerlendirme)

8 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al