wmaraci reklam

Mining İşleminin Görülmeyen Yüzü: Doğa Kirliliği

Kripto paralarla ilgili pek çok şey konuşuyoruz. Bunlar arasında ekonomistler olumlu yönlerden bahsediyor, halk ‘balon’ olup olmamasının kuşkusunu taşıyor. Ancak konunun bir de doğa yönü var ki insanlar olarak göz önünde bulundurmamız elzem.

Öncelikle yazının girişinde söyleyeyim. Yazmak istediğim konuları, önceden başlıklar halinde listeliyorum ve çoğu konum birkaç hafta önceden taslak halinde hazır olmuş oluyor. Çalışma sistemim bu şekilde. Ancak birkaç gün önce Elon Musk’ın aynı başlıkta attığı Tweet ile ben de konuyu biraz daha erkene çekmeye karar verdim. Kripto piyasalarının en güçlü destekçilerinden olan Musk dahi, doğayla ilgili bu yaklaşımı sergiliyorsa gerçekten oturup bir düşünmemiz lazım. Peki, madem böyle, gelin durumu detaylıca anlatalım. Bahsi geçen tweeti okumak için de buraya tıklayabilirsiniz. Tweet’te kısaca Tesla arabalarının artık Bitcoin kullanılarak satın alınamayacağından bahsedilmiş.

Böyle Enerji Tüketimi Görülmedi

Kripto teknolojileri, gerek bilişim alanı uzmanları için, gerekse ekonomi alanı uzmanları için geleceğin teknolojisi. Ancak artık Bitcoin madenlerinden ödüllerin daha zor çıkartılıyor olması, bu ödüller için kullanılan enerji miktarını da arttırdı. Artık daha güçlü ekran kartları, daha yüksek elektrik maliyetleriyle ödülleri olan ‘Satoshi’ miktarlarına ulaşabiliyor. Aslında yüksek kazançlı birimler arasında artık Bitcoin’in adını anamıyor olsak da, hâlâ bu birimin madenciliğiyle uğraşan çok fazla cihaz var ve diğer birimler de günahsız sayılmaz.

Şifrelenmiş verilerin çözümlenmesi sonucu, çözen cihazın ödüllendirilmesi. Mining özetlenecek olsa bu kadar basit bir cümleyle özetlemek mümkün olabilirdi. Ancak ‘Hashing’, ‘Mining’ gibi bu kavramlar uzun yıllardır madenciliği yapılan birimlerde gerçekten büyük enerji tüketimine neden olmakta. Bu enerji tüketimi, bugün bile birkaç büyük şehrin tükettiği elektrik ile rekabet edebiliyor. Önümüzdeki yıllarda ödül kazanmanın zorlaşacağını da hesaba katacak olursak durumun bu yönüyle ancak kötüye gideceğini düşünmemiz mümkün. Diğer bir yandan dünyamız çip üretimi ve stok sorunlarıyla da mücadele etmekte ve madencilik ciddi anlamda bir ‘çip canavarı’ diyebiliriz.

Kendi Elektronik Ürünlerinizi Kendiniz Tamir Edin
İlginizi Çekebilir!

Kendi Elektronik Ürünlerinizi Kendiniz Tamir Edin

Tonla para verip aldığımız elektronik cihazlarımızın başına bir şey geldiğinde, yarım ton para verip tamir ettirip kullanmaya devam ederiz. Elektronik cihazlar hassas cihazlardır evet, fakat garanti kapsamında, kullanıcı hatasıyla me...

Doğa İçin Neler Yapılabilir?

Tüketilen her enerji, yenilenebilir enerji kaynaklarından gelmedikçe doğamıza zarar veriyor. Bu yüzden doğrudan doğruya kripto madenciliğinin bugün doğaya zarar verdiğini söylememiz mümkün. Peki, ne yapabiliriz? Doğaya verilen zararı nasıl azaltabilir, yükselen enerji tüketimine ne gibi müdahalelerde bulunabiliriz?

Yenilenebilir enerji kaynaklarını dünyanın her yerinde yaygınlaştırmalıyız. Bunu halk seviyesinde de gerçekleştirmeliyiz. Bunlar kripto paralar hayatımızda olsa da, olmasa da yapmamız gereken iyileştirmeler olduğu için burada detaylarına daha fazla girmeye gerek yok. Güneş panelleri, rüzgar gülleri, temiz enerji için ne lazımsa… Ayrıca devletler vergilendirme, regülasyon gibi yollarla bu teknolojilere dahil olmak istiyorlarsa merceklerini önce işin doğa boyutuna yaklaştırabilirler.

Diğer bir yandan daha düşük enerji maliyetine sahip olan daha yeni birimlerin madenciliğini yapmak da doğru bir ilerleme yolu olabilir. Özellikle bazı birimler bu noktada teknolojilerini daha az enerji tüketmeleri için modifiyeli hale getirmekte. Bu birimleri ‘kazmak’ daha kârlı olsun istiyorsak, bu birimleri de cüzdanlarımızda barındırmalıyız tabii ki. Yani sorumluluk tek başına madencilerin değil, borsada kripto birimleri bulunan diğer insanların da aynı zamanda.

Konunun doğa yönü daha önce dikkatinizi çekmiş miydi? Görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşır mısınız?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al