wmaraci reklam

Öğrenebileceğiniz 5 Underrated Oyun Motoru

Çok tercih edilen oyun motorlarını tercih etmenin elbette oldukça önemli avantajları var. Ancak daha altta kalmış oyun motorlarının da ayrı tatlar barındırdığını ve bu tatlara Unity 3D ya da Unreal Engine gibi çok kullanılan motorlarla uğraşmanın çok meşakkatli oldukları bir gerçek.

Elbette her oyun motorunun işi en yüksek kalitede fizik motorları sunmak ve gerçek dünyayı aratmayan kaplamalarla oyuncuları büyülemek değil. Listeye geçmeden önce bunu da belirtmek lazım geliyor doğrusu. Çünkü geçtiğimiz on yıl içerisinde bağımsız oyun geliştiricileri bize aradığımız şeylerin sadece gerçek hayat simülasyonuymuş gibi grafikler barındıran oyunlar olmadığını hatırlattı. Eğer Freebird, 11 Bit, Supergiant gibi geliştiricilerin harika oyunları ilginizi çekiyorsa aşağıdaki motorlara göz atmayı düşünebilirsiniz.

Visual Novel Maker

Görsel romanların oyun türünün altta kalmış bir türü olduğunu düşünürseniz, bu oyun motorunun da bu listede yer alması daha mantıklı gelecektir. Seçeneklerle kişilere kendi hikâyelerini yazma şansı verebildiğimiz bu oyun motoru oldukça basit algoritmalarla çalışıyor. Etkileyici işler ortaya koyabilmek için oldukça mütevazi ekiplerin yeterli olduğu bu türde oyunlar geliştirmek için Visual Novel Maker kullanabilirsiniz.

Ayrıca bu türde ortaya koyulmuş başarılı yapımlardan birisi olan ve ülkemizde geliştirilen Misadventures of Laura Silver oyununu oynamanızı da tavsiye ederim.

İşe Mola Verdikçe Oynayabileceğiniz 5 Oyun
İlginizi Çekebilir!

İşe Mola Verdikçe Oynayabileceğiniz 5 Oyun

Yaz geldi, mola sayıları ve sıkılmalar arttı. Eğer video oyunlarından hoşlanıyorsanız, işe ara verdikçe sıkıntınızı üzerinizden atabileceğiniz bazı öneri oyunlarla geldik. Steam’den kütüphanenize ekleyebileceğiniz bu oyunlar...

RPG Maker

Çoğu modern oyun motorundan daha önce bile geliştiriliyor olan RPG Maker oyun motoru serisi, ilk gününden itibaren az tercih edilen motorlar arasında yer almıştı. Anlatacak bir hikâyeniz varsa ve bunu oyunlaştırabiliyorsanız RPG Maker gerçekten de elinizden tutan bir oyun motoru olacaktır. Ayrıca uzun yıllardır hizmet vermesiyle kendisine oluşturmayı başardığı topluluktan da bahsetmek elzem. Bu oyun motoruyla ilgili pek çok kaynağa internette ulaşabileceğiniz gibi yardım çağrılarınıza yanıt alma şansınız da bulunuyor.

Oyun motorunun görsel yaratıcılığınızı da kötü etkilememesi gerektiğini hatırlatalım. Milyonlarca kopya satmayı başarmış To The Moon ve grafikleriyle pek çok övgü almış olan OneShot bu oyun motoruyla yapılmış oyunlar.

CryEngine

Güçlü ama eskisi kadar tercih edilmeyen, adını duymadığımız bir oyun motoru arıyorsanız CryEngine bu arayışınıza cevap verecektir. CryTek tarafından geliştirilen bu program, güçlü fizik motoru ve grafiklerde sağladığı imkânlarla öne çıkmakta. CryTek’i anmışken hatırlatalım. Bu motor, Crysis oyun serisi de dâhil olmak üzere pek çok AAA ve AA yapımın geliştirilmesinde kullanılmış durumda. Hakkında hâlâ pek çok kaynağa ulaşma imkânımız olan CryEngine için rahatlıkla Unreal Engine ve Unity’nin en büyük rakiplerinden olduğunu söyleyebiliriz.

Pixel Game Maker

RPG Maker ile aynı geliştiricinin elinden çıkmış bir diğer oyun motoru da Pixel Game Maker. Kendisi oldukça yeni bir program olduğu için çeşitli açıklıklara ve sorunlara da sahip. Ancak bunlarla birlikte çok basit algoritmaları çalıştırarak ve çoğu zaman kodlama bilgisine ihtiyaç dahi duymadan platform oyunları da dâhil olmak üzere oyunlar geliştirmenize olanak sağlamakta. Ayrıca pixel yapımlarını seven çok insan olduğunu düşünürsek grafiklerinin de insanları rahatsız etmeyeceğini kavramak zor olmayacaktır.

Program henüz çok yeni olduğu için kendisini kullanarak yükselmiş bir oyun örneğinden de bahsetmemiz zor açıkçası.

GameMaker Studio

Her ne kadar uzun yıllardır piyasada olsa da adını yeterince duyurmayı başaramamış bir diğer oyun geliştirme platformu da GameMaker Studio diyebiliriz. Kendisi mobile de oyun geliştirmek isteyen ancak rakipleri kadar profesyonel programlar kullanmak istemeyen geliştiriciler için birebir. Gerçi geliştiriciler sistemin bug sorunlarından rahatsız olduklarını dile getiriyorlar ancak pek çok kullanıcı için favori oyun motoru olduğunu da söylemekte fayda var. Onunla yapılmış hangi oyunu oynadığınızı kestirmek zor ancak mutlaka denk gelmiş olduğunuzu söylemek hiç zor değil.

Peki, sizin kullandığınız ve sevdiğiniz, pek de bilinmediğini düşündüğünüz bir oyun motoru bulunuyor mu? Yorumlarda görüşelim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al