wmaraci reklam

Projeniz için Web Tasarım Ajansı Seçerken Kendinize Sormanız Gereken 7 Soru

Durun tahmin edeyim; bir internet sitesine ihtiyacınız olduğunda ilk iş WordPress’e sarılıyorsunuz, değil mi? Durun bakayım… Evet, sanırım haklıyım. WordPress ve diğer CMS sistemleri istediğiniz internet sitesini birkaç günlük uğraşla hazır hale getirmenize yardımcı oluyor. Yine de bazen hayalinizdeki projenin ölçeğini WordPress veya dünyadaki hiçbir CMS sistemi karşılamıyor. İşte bu olduğunda, gerçekten kaliteli ve ihtiyaçlarınızı anlayıp çözüm üreten bir web tasarım ajansıyla çalışmanız gerekiyor.

Kendim de defalarca kez web tasarım ajanslarında çalışmış biri olarak, bu tür işlerde madalyonun iki farklı yüzünün olduğunu biliyorum. Mesela neler mi oluyor?

  • Parayı alana kadar verilen muhteşem vaatlerin yerinde projenin teslim zamanında kavak yelleri esiyor.
  • Proje sizin için tamamlanmamış olsa bile tasarım ajansı açısından tamamlandığı için istediğiniz şeyler ekstradan damarlı damarlı fiyatlandırılabiliyor.
  • Ya da en kötüsü; ortaya çıkan çalışma firmanın kalitesizliğinden dolayı hayalinizdekinin kenarından bile geçmiyor.

Dahası ne var biliyor musunuz, bu ve diğer tüm felaket senaryolarının önüne geçmek hayat sürenizin uzamasına yardımcı oluyor! Çünkü beklentilerinizi karşılamayan bir ajansla çalıştığınızda ortaya çıkan stres ve memnuniyetsizlikle ömrünüzden ömür gidiyor.

Tüm bunları önlemek ve sağlıklı yaşam sürenizi arttırmak ister misiniz? O halde bir web tasarım ajansı seçimi yapmadan önce bu 7 soruyu kendinize mutlaka sormanız gerekiyor.

#1- Çalışmak istediğiniz ajans ne kadardır çalışıyor ve deneyimleri neler?

İlk adım. Paranızı tanımadığınız bir web tasarım ajansına emanet etmek, kuzuyu kurda emanet etmektir. Paranızın bu kadar değersiz olmadığını kabul edin. Önce çalışmak istediğiniz firmayı biraz sorup soruşturmanız gerekiyor.

  • Şirket ne kadar zamandır sektörde ve hangi çalışmalara imza atmış?
  • Şu an kaç farklı müşterisi var ve müşterileri firmadan memnunlar mı?
  • Kaç çalışanları var? Kendi internet sitelerinde çalışanlarına dair ayrı bir sayfaya yer veriyorlar mı?

Amacımız bir web tasarım ajansını tanımak ise ilk aşamada bu üç soruyla işe başlayın. Eğer cevaplar sizi tatmin ediyorsa ikinci soruya geçin. Etmedi mi? İlk uçakla hemen oradan uzaklaşın!

Apple, Elektrikli Araba (iCar) Üretse Tasarımı Neye Benzerdi?
İlginizi Çekebilir!

Apple, Elektrikli Araba (iCar) Üretse Tasarımı Neye Benzerdi?

Çok değil,  sadece birkaç yıl kadar geriye gittiğimizde Apple’ın elektrikli araba üretimine başlamaya hazırlandığıyla ilgili onlarca dedikodu ve sızıntı haberi okuyabilirdiniz. Bu haberlere göre muhtemelen elektrikli araçlar olaca...

#2- Ne kadar ödeyeceğinizi “tam olarak” bilin

Bir web tasarım ajansı, sizin isteklerinizi göz önüne almalı ve ardından fiyat sunmalıdır. Nasıl ki yapılacak her iş aynı değilse her işin fiyatı da aynı olamaz. Ön görüşmeler sonrasında tam olarak ne kadar ödeyeceğinizi öğrenin ve bir döküm talep edin.

Bu dökümlerde belirtilen maddeleri detaylı olarak inceleyin. Zira, bu döküm dışında yer alan ihtiyaçlarınız varsa bunlar ekstra olarak kabul edilecektir. Genellikle ajanslar bunları ekstra kabul ederler ve sizin ekstra ödeme kavramının farkında olduğunuzu düşünürler. Oysa müşteriler ödeyecekleri tutar karşılığında aklındakilerinin tamamının hayata geçirileceğini düşünür.

#3- Güncelleme fiyatlarını öğrenmeden imza atmayın!

Özel yazılım geliştirme dünyası bizim alıştığımız dünyadan biraz farklı işliyor. Dışardan bakıldığında çok ufak gibi görünen geliştirme veya güncellemeler sistemin tümünde düzenleme yapılmasını gerektirebiliyor. Haliyle güncellemler için ciddi faturalar karşınıza çıkartılıyor.

Projeniz sürekli geliştirilmeye ihtiyaç duyan bir yazılım kullanıyorsa / kullancaksa mutlaka yazılım güncelleme ve geliştirme fiyatlarını öğrenin. Yoksa 4 bin lira karşılığında hazırlattığınız sisteminize hayallerinizdeki görüntüsünü için 14 bin lira geliştirme ve güncelleme masrafı yapabilirsiniz. 

#4- Haklarınızı ve sözleşmenizi bilin

Ciddi bir projenin küreklerine asılacaksanız yasal işlere karşı daha ılımlı yaklaşmanız gerekebilir. Ülkemizin internet dünyası çalışanları sözleşmeleri birer “öcü” olarak görüyor. Oysa sözleşme, her iki tarafın karşılıklı çıkarlarını korumak amacıyla düzenlenir. Üstelik sözleşmeniz olan bir şirketle çalışmak demek paranızın tam karşılığını almak veya paranızı geri almak anlamına gelir. Bundan daha güzel şey mi olur?

Unutmayın en iyi web tasarım firmaları, daima müşterilerine sözleşme sunar ve hizmetlerini sözleşmeleri dahilinde tamamlarlar. Söz senettir ama gün gelir söz uçar, yazı kalır. Hele ki, resmi bir yazı ise…

#5- Yaptıkları işleri görün, beklentinizi oluşturun

Ajans seçerken, çalışmayı düşündüğünüz ajansın yaptığı işlere detaylı olarak göz atın. Bu çalışmalar sizin projeniz ve ajanstan beklentinizin ne olması gerektiği hakkında ipucu sunar. Hatta ajansın söylemediklerini sunar.

Parayı siz veriyorsunuz. Çekinmeyin ve beğendiğiniz internet sitelerinin sahiplerine ne kadar patladığını ajansa sorun. Yaptıkları işleri görün, beklentinizi ona göre oluşturun. İllüzyonlara kanmayın. Daha önce onlarca başarısız projelere imza atan ajans, sizin projenizde deniz aşrı başarılar gösteremez. Söylenen sözler kuşun kafesten kaçmaması için verilen vaatten ibarettir.

#6- İyi iş, iyi paradır

Hayallerinizi neyle ne kadar sınırlandırırsınız o sizin bileceğiniz iş. Yalnız söz konusu web tasarımı ve yazılımı olduğunda iyi işin iyi para olduğunu unutmayın. Web sektörünün zaten içinde olduğunuz için bunu en iyi sizin bilmeniz lazım. Sizin fiyatınız neden diğer insanlardan farklı veya diğer insanların fiyatları neden sizden farklı? İşte bu, bence üzerine düşünmeye değer bir soru.

#7- Yüz yüze görüşme fırsatınız olacak mı?

Ufak tefek işlerde tarafların birbirinin yüzünü görmeye ihtiyacı yoktur. Yalnız işin boyutu sizce ciddiyse gerektiğinde yüz yüze görüşeceğiniz bir ajansı veya freelancer çalışanı tercih etmek büyük avantajları yanında getirir.

Yazılım vb. işlerde ihtiyaçların tam ve net şekilde anlanması zor bir iştir. Bu senkron mailler veya saatler süren telefon konuşmalarında neticeye bağlanamazken bazen yarım saatlik bir toplantı sorunun çözülmesine yardımcı olabilir.

Anlayacağınız, profesyonel hizmet almak sandığınız kadar kolay olmayabilir. Web tasarımı ve özel yazılım geliştirme alanında kaliteli bir firma arıyorsanız, Hükümdar Bilişim Hizmetleri’ni tercih edebilirsiniz. 

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al