wmaraci reklam

Sahiden Erken Kalkan Erken mi Yol Alır? 7 Bilimsel Gerçek

Aramızda Ben Franklin’in o harika sözünü bilmeyen var mı? “Early to bed, and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise.” Yani “Erken kalkan erkek yol alır, sağlıklı, değerli ve bilge olur.” Türkçeye uyarladığımızda özlü söz Mercedes jantı takılan Şahin’e dönüyor. Ama İngilizce biliyor olsaydınız eminim siz de çok severdiniz.

Bilim, benim aksime Ben Franklin’in Tweet atmalık özlü sözlerini biriktirmekten daha faydalı şeyler yapıyor. Mesela, Ben Franklin’in erken kalkan erken yol alır vari özlü sözünün peşine düşüp, Ben’i haklı çıkaracak birbirinden değerli dayanaklar topluyor. İşte onlardan bazıları ve erken kalkma işini kafaya takan İsviçreli olmayan bilim adamlarından olayın 7 bilimsel dayanak noktası.

1- Erken Kalkmak Negatif Enerjiyi Öldürüyor

2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre erkenden yatağına giden kişilerin mışıl mışıl uyuma şansı daha yüksek. Gece tam uyuyacağınız anda spam’a giren siteler ve kredi kartı borçlarınızı düşünmekten kurtulmak istiyorsanız, bilim erkenden yatağınıza gitmenizi ve GecelerinKorkusuzYargıcı nickname’inizi değiştirmenizi istiyor.

Bilimsel araştırmaya göre erkenden yatağa gitmek, iyi bir uykuyla birlikte problem çözme yeteneğinin gelişmesine yardımcı oluyor. Tam ve sağlıklı uyku çeken bireyler, güç içinde sorunları çözme konusunda daha bi’ başarılı oluyorlarmış. Denemeye değer gibi duruyor.

Klavye Tuşlarıyla Yapabileceğiniz 22 Yaratıcı Şey
İlginizi Çekebilir!

Klavye Tuşlarıyla Yapabileceğiniz 22 Yaratıcı Şey

Bilgisayarlar ve klavyeler bir Webmasterın en büyük enstrümanlarıdır. Hatta bir çoğumuzun uzun yıllardır birer bilgisayar ve sıkı bir klavye kullanıcısı olduğunu düşünecek olursak, sanırım bilgisayar klavyeleriyle artık aramızd...

2- Başarılı Olma Şansınızı Arttırıyor

Almanya’daki Heidelberg Üniversitesininde biyoloji profesörü olarak görev yapan Christopher Randler’a göre gündüz insanı olmak başarı şansını arttırıyor. Randler erken uyuyanların daha başarılı olmasını şöyle özetliyor;

“Söz konusu iş başarısı olduğunda gündüz insanları tüm kartları elinde tutmayı başarıyor. Yaptığım araştırmalara göre açıkça görülüyor ki gündüzleri erken kalkıp hayata atılan bireyler okulda daha iyi notlara sahip oluyor ve daha iyi kolejlerde eğitim alıyor. Daha iyi kolejlerde eğitim görmeleri onlara daha karlı iş fırsatlarının anahtarını sunuyor. Gündüz insanları aynı zamanda problemleri çözme ve problemleri minimize etme konusunda daha başarılılar.Birçok bilimsel araştırmada bağlantılı olarak gördüğümüz üzere gündüz erken kalkanların daha aktif ve üretken oldukları gözlemleniyor.”

Christopher Randler gündüz insanları göğe çıkarırken akşam insanları magmaya sokmuyor ve akşam insanı olmanın da bazı avantajları olduğunu itiraf ediyor:

“Akşam insanlarının da bazı avantajları var. Bazı araştırmalara göre akşam insanları gündüz insanlarına kıyasla daha akıllı ve daha yaratıcı olma eğilimi gösterebiliyor. Üstelik akşam insanları daha iyi mizah anlayışına sahip oluyor ve sosyal faaliyetlere daha çok katılım eğilimi gösteriyor.”

Eğer tam bir gece insanıysanız umuyorum ki Christopher Randler’ın bahsettiği avantajlar içinizi bir nebze bile olsa rahatlatmaya yardımcı olacaktır.

3- Gündüz İnsanları Daha Aktif, İşbirlikçi ve Uzlaşmacı

Bir önceki maddede Randler’ın araştırması sonucunda bu bulguları saptadığından bahsetmiştik. Randler’ın ve birçok araştırmanın sonucuna göre gündüz insanları aktiflik, işbirlikçi olma ve uzlaşmacı tutumuyla gece kuşlarına bir gol atmayı başarıyor. Hazır yeri gelmişken; tüm bu sıfatların iyi bir liderin kabul gören karakteristik özellikleri arasında olduğunu unutmayın.

4- Uyumak Sağlıklı Olmanıza Yardımcı Oluyor

Gece insanlarını bilirsiniz, gece yatmak istemeyiz. Sabah da yatmak istemeyiz. Aslında hiç yatmak istemeyiz. Bir kere uyumayı başardığımızda ise kalkmayı bilmeyiz. Pek tabii yan gelip yatma döneminde yaşamadığımızdan istediğimiz saate kadar uyumayı başaramıyoruz. Kimimizin çalışması, kimimizin toplantıları kimimizin de sabah kalkıp mesaj atması gereken “Benimle hiç ilgilenmiyorsun!” diyen bir kız arkadaşı olabilir.

Bilimsel çalışmalar erken saatte alınan sağlıklı bir uykunun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğunu savunuyor. Hasta olmanın ne demek olduğunu en iyi freelancer’lara sormalısınız. Rapor alma derdi yok fakat işler tamamlanmadığı için geciken ödemeler ve her gün eksiye doğru sürüklendiğiniz giderleriniz oluyor.

Erken kalkmak sağlıklı bir kahvaltı ve spor için ekstradan zaman sunarken aceleniz olmadığından sağlıksız abur cuburlara gömülmenizi engelliyor. Bence bu avantajlar sabah kuşu olmak için en geçerli nedenler olarak kabul edilebilir.

5- Stresi Düşürüyor ve Daha Mutlu Yapıyor

İki farklı senaryo var.

İlkinde kalkmanız gereken saatten yarım saat kadar önce uyanıyorsunuz. Yarım saat içinde pek bir şeye zamanınız olmadığı için hızlıca duşunuzu alıyor, dişlerinizi fırçalıyor ve bir şeyler yedikten sonra güne atılmak için hazır hale geliyorsunuz.

Eğer daha erken kalkarsanız - mesela 2 saat önce - duşunuzu alıp dişlerinizi fırçaladıktan sonra ekstradan elinizde bir buçuk saatiniz kalıyor. Bir buçuk saat içinde güne başlarken maillerinizi okuyabilir, WM Aracı bildirimlerinizi kontrol edebilir, ağır ağır kahvaltınızı yapabilir ve belki haberleri takip edebilirsiniz (Instagram da stalk ve hikaye atmak için de yeterince vaktiniz olacaktır).

Erken kalkmak bize fazladan zaman kazandırdığı için doğal olarak daha az stres yapmamıza neden oluyor. Londra’daki Roehampton üniversitesinde görev yapan Dr. Joerg Huber’ın yaptığı araştırma bunu doğruluyor. Gündüz insanları daha sağlıklı, daha huzurlu ve düşük stresle güne uyanıyor.

6- Erteleme Rahtsızlığına (Procrastinate) Düşme Şansı Azalıyor

2008 yılında yürütülen bilimsel bir araştırmanın sonuçlarına göre erken kalkma alışkanlığına sahip insanlar daha az işleri erteleme alışkanlığına sahipler. Erkenden kalktıkları ve yeterince vakitleri oldukları için işlerini geniş geniş halledebiliyorlar.

Tüm işlerin son dakikaya sarkmaması erteleme isteğini yatıştırıyor. Günlük olarak yapmaları gereken işleri başarıyla tamamladıkları için stres seviyeleri düşüyor ve huzurlu uyuma avantajını cebine atmalarını sağlıyor. Geceleri uyku sorunu çektiğiniz için gece insanı olmak zorunda kalmanızın nedeni bu olabilir.

7- Uyku Daha Çekici Görünmenize Yardımcı Oluyor

Son madde biraz ilginç ve bu madde Stockholm üniversitesinin araştırmasına dayanıyor. Uzmanlara göre akşam insanları sağlıklı uyku uyuyamadıkları için daha yorgun görünüyor ve çekici görünmeyi başaramıyor.

Ben zaten bilgisayarın karşısında çalışıyorum, Webcam’e mi iyi görüneceğim?” diye düşünen arkadaşlarım sonuna kadar haklılar. Gel gelelim ruhlar aleminde yaşamıyoruz. Bir toplantıya gittiğinizde, potansiyel bir müşteriyle görüştüğünüzde ve Instagram’a fotoğraf attığınızda tüm bu etki fark edilebiliyormuş.

Sonuç olarak bilim bu 7 araştırmaya göre açıkça erken kalkanların yol aldığını yol almadığında ise ceplerini çeşitli avantajlarla dolruduğunu söylüyor. Peki siz gündüz insanı mısınız yoksa gece insanı mı?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al