wmaraci reklam

Senior Olmayı Sağlayan Nedir? Senior Kime Denir?

Kurumsal çalışma hayatında sıklıkla karşılaştığımız mertebeler var. Bunlar junior, mid ve de elbette senior. En basit haliyle alanında uzman ve tecrübeli kişilerin sınıfı olan senior aslında oldukça soyut bir kelime. O nedenle gelin bu yazıda ‘senior’ mertebesini daha yakından tanımaya çalışalım.

Öncelikle şunu belirtelim. Senior kelimesi pek çok alanda kullanılıyor. Bir programlamacı da, bir video sanatçısı da bu mertebeye ulaşabilmekte ve dahası pazarlamacılardan tutun da, çizerlere kadar uçsuz bucaksız bir sektör yelpazesi de bulunuyor. Bu nedenle tek bir meslek grubunu baz alarak cevap aramak doğru olmayacaktır. Konuya genel yaklaşmak en doğrusu.

Her İşin Bitiricileri: Senior’lar

Kelime soyut demiştik. Bu nedenle herhangi bir insan kaynakları uzmanına göre açıklaması değişebilir. Örneğin bazıları için “yaptığı işte 10 yılı devirmeli” bu mertebeye ulaşmak isteyen insanlar, bazıları içinse “junior’ları eğitebilmeli”. Eh, tam bir kelime anlamı bulunmadığına göre hiçbir şeye yanlış da denilemez değil mi? Ancak bence daha doğru bir açıklaması var. Senior kişi, alanında iş bitirici olmalı.

Aslına bakarsanız en kapsayıcı ifade de bu. Alanıyla ilgili her işi bitirebilen bir uzman, elbette yeterince tecrübe kazanmıştır ve bu iş bir yeni simayı eğitmek de olsa altından rahatlıkla kalkabilir. Ne dedik? Her işi tamamlayabiliyor neticede değil mi?

Tokat'a Uçuş Seçenekleri ve Havayolları
İlginizi Çekebilir!

Tokat'a Uçuş Seçenekleri ve Havayolları

Tarih kokan yerlerden biri olan Tokat, Yeşilırmak havzasının zengin topraklarında 6000 yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. Binlerce yıl boyunca ticaretin ve kültürün merkezi olarak varlığını sürdüren şehir, Hititlerden Osmanlı'y...

Nasıl İşlerden Bahsediyoruz?

Elbette vereceğiniz görevleri junior ve orta seviyeli çalışanlarınız da halledebilir. Ancak eğer hız ve sorunsuzluk istiyorsanız önce işin uzmanına gidersiniz değil mi? Bu yüzden de ‘iş bitirici’ dediğimizde, kastettiğimiz işler kritik görevleri betimliyor aslında. Aciliyeti olan, sorunsuzluğu önemli olan ve hatta alanda derin bilgi ve tecrübe isteyen işler…

Henüz o kadar kurumsal bir yerde çalışmadığınızı ya da yeni olduğunuz için insanların önadlarını bilmediğinizi düşünelim. Eğer birisine gözler hiç arkada kalmadan, en zorlu görevler dahi teslim ediliyorsa ve o kişi ufak pürüzler dışında teslim edilen görevlendirmelerde bir sorun yaşamıyorsa bilin ki ofisin ‘senyör’ü ile karşı karşıyasınız.

Şimdi kendimize şunu soralım, işimizin ve alanımızın her yönünü noktası noktasına biliyor muyuz? Bilmediğimiz noktaları pratikliğimizle kolayca ve sorunsuzca çözebiliyor muyuz? Bunu yapış hızımıza bazen biz de şaşırıyor muyuz? Ee, o zaman uzman ya da uzmanlığa yakın bir konumdayız diyebiliriz.

Dunning-Kruger Etkisine Dikkat

Yeni girdiğimiz ve henüz detaylarını görmediğimiz bir alanda Dunning-Kruger etkisi yaşayabiliriz. Yani özgüvenimiz işi bilişimizden çok daha fazla olduğu için, uzman olduğumuzu düşünebiliriz. Daha önce bu etkiyi uzun uzun konuştuğumuz bir yazı yayınlamıştık. Okumanızı tavsiye ederim.

İşte bu etki sebebiyle işi ne kadar bir süredir profesyonel olarak icra ettiğiniz ve ne kadar önemli görevleri ortaya koyduğunuz da önem kazanıyor. Özetle tecrübe de uzmanlık kazanırken hayli değerli başlıklardan birisi. Elbette başkalarının 10 yılda geldiği seviyeye, siz özveri, yetenek ve zorlu projelerde yer alarak 2 yılda ulaşabilirsiniz. Ancak eğer henüz toplamda 1000 saatinizi o işe ayırmışken işin uzmanı olduğunuzu düşünmek sizi hataya sürükleyebilir.

Siz çalıştığınız alanda hangi mertebeye sahipsiniz? Diğer rütbeler için de açıklama yazıları ister misiniz? Yorumlarda görüşelim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3.67 / 5 (3 değerlendirme)

3 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al