Profesyonel tema ve yazılımlar artık içeriklerinde birbirinden cezbedici pek çok özelliği barındırıyorlar. Elbette bu da site sahipleri için görevini yerine getiriyor ve pek çok insanı tavlıyor. Ancak sunulan özelliklerden faydalanmak her durumda pek de mantıklı değil. Nasıl mı?
Sitelerimizin hızlarının trafik sayısını yükseltme hedefiyle hareket ederken ne kadar önemli olduğunu bir yerlerde mutlaka okumuş olduğunuzu düşünüyorum. Eğer buna ilk defa denk geliyorsanız, açıp bu forumun konularında ya da blog sayfalarında biraz gezerseniz internet sitelerinde kalitenin en önemli şartlarından birisinin hız olduğunu görebilirsiniz. Elbette bunu tek dile getiren de biz değiliz, Google ve üçüncü parti bazı araçlar sitelerinize özel hız testleri geliştiriyor. Hatta freelancer pek çok geliştirici bu konuda hizmet veriyor. İşte çok özellik kullanma durumu, en başta bu konuyla çelişmekte.
‘Şişe’de Durduğu Gibi Durmaz
Özellikler uzun dönemli kullanımlarda Demo’da ilk gördükleriniz gibi durmazlar. Oluşturdukları sorgularla, ‘Temiz Kodlama’ kavramına sığmayan yazılım yapılarıyla her küçük özellik sitemizin yavaşlamasında pay sahibi olur. Unutmayın, sitemize ilk defa giren bir kullanıcı logomuzdan tutun da paylaşım ikonlarına kadar bütün yapı parçalarını indirmekte. Site boyutunun artmasında elbette yalnızca görseller sorumlu değil. Oluşturulan sorguların da bu noktada payı büyük diyebiliriz.
WordPress özelinde konuşurken de, temamızı kurduğumuzda nasıl ki daha az eklentiyle çalışmasına önem veriyorsak, özelliklerini de elimizden geldiğince kısmaya çalışmalıyız. Bu sayede sorgu sayımızı azaltabilir ve aradığımız hız skorlarına ve skorun da ötesinde kullanıcı memnuniyetine ulaşabiliriz.
Burada örnek olarak sitemizde Instagram hesabımızın görsellerini sergilememize olanak sağlayan eklentiler, özellikler ve php yazılımları bir dönem oldukça popüler olmuştu. Ancak kendi adresimizde insanlara pek çok görseli sergilemenin yarattığı site yavaşlığı nedeniyle bu özellik hızlı bir şekilde ortadan kalkmıştı. Bu yazılımdan hâlâ faydalanan varsa site hızınız için, kaldırmayı gözden geçirmenizi de özellikle tavsiye ederiz.
Yazılımda Dikey Monitör Neden Kullanılıyor?
Günlük işlerinde bilgisayar kullananlar için monitörlerin yatay olarak yerleştirilmesi ne kadar doğalsa, bazı iş gruplarında, profesyonel olarak bilgisayar başında oturan kişiler için de dikey konumlandırılmış monitörler o kadar do...
Ne Yapılmalı?
Çözüm aslında sorunun tam içerisinde gizli. Sadelik, çoğu zaman işlevselliği yanında getiriyor. Çok özellik kullanmak siteyi işe yarar bir hale getirmekten ziyade, kalabalık ve yavaş bir adres yapıyor. Tüm bu sorunlardan kaçmak için ihtiyacımız olmayan, kullanıcılarımızın ya da arama motorlarının önem vermediği çoğu sorgu unsurunu sitemizden kaldırmayı seçebiliriz.
Bu kişisel bir tavsiye olacak ancak ben, oluşturduğum adreslerde sosyal medya paylaşım butonlarını dahi kullanmıyorum, çünkü bunların işine yaradığı kullanıcı sayısının oldukça az olduğu kanısındayım. Tabii ki siz bundan farklı çözüm yolları da kullanabilirsiniz. Ancak örnek vermek gerekirse, sağlık bloğunuzda şehirlere özel hava durumunu göstermeni çoğu zaman pek bir işe yaramayan, ekstradan yavaşlığa neden olan bir özelliktir.
Bazı geliştiriciler, ekledikleri bu ekstra sorguları maalesef ayarlar bölümünde isteğe bağlı bir biçimde açılır kapanır yapmıyorlar. Bu noktada eğer optimizasyon için dışarıdan destek alıyorsanız, bu sorgularla ilgili de çalışma yaptırmanızı özellikle tavsiye ederiz.
Sizin mutlaka kullandığınız ama sitenizin konseptinden alakasız gördüğünüz özellikler var mı? Ekstra sorgularla ilgili sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda görüşelim.