Basit bir Google araması yaparak işe başlayın. Konunuz da “Sosyal medyada ideal içerik paylaşma zamanı” olsun. Karşınıza bu konu hakkında onlarca, yüzlerce sonuç çıkacak. Sonuçlardaki içeriklerin bir kısmı infografiklerden aldıkları verileri göstererek “Abi en ideal paylaşım zamanı budur.” derken bir diğeri sektörün genel gerçeklerini kullanarak size ideal zamanı kendince söyleyecek “Bence en iyisi sabah saatleri” diyecek.
Bu tarz içerikleri bir kenara bırakıp dobra dobra konuşacak olursak sosyal medya bu kadar planlı programlı bir şey değil. Hatta deneysel bile olduğunu söyleyemeyiz. Bir marka için X saatinde paylaşılan içerikler en iyi geri dönüşü verirken bir diğerinde X1’de paylaşılan içerikler en iyi performansı gösterebilir. Kısacası söz konusu olan her bir faktör bu süreyi bulmanız konusunda size farklı fikirler verebilir.
Peki, sosyal medya için yapılan paylaşımlarda ideal içerik yayınlama ve paylaşma aralığımızı yakalamak için ne yapmalıyız? Önce aşağıdaki cevaplardan oluşan bir Excel, tablo veya not planı oluşturalım. Bu notlar daha sonraki aşamalarda bize yardımcı olacaktır.
#1- Sektör
- Hangi sektörde yer alıyorsunuz ve sektördeki insanların sizden beklentileri neler?
- Hangi tip içerikleri (metin, fotoğraf, video veya link) yayınlamalısınız?
- Ne sıklıkta içerik paylaşmalısınız?
#2- Sosyal Medya Platformu
- Hangi sosyal medya platformlarını kullanıyorsunuz?
- Hangi sosyal ağlar / platformlardan en iyi geri dönüşümü elde ediyorsunuz?
- En iyi etkileşimi ne doğrultuda alıyorsunuz? (Hashtag, beğeni, RT, repost vs.)
#3- Kitle
- Kitleniz kimlerden oluşuyor, neleri seviyor ve neleri sevmiyor?
- Günlük yaşantısında hedef kitleniz ne yapıyor? Hangi saatlerde sizin hedeflediğiniz sosyal ağları ziyaret ediyor ve sizin sunacağınız ihtiyaçlara ne zaman ihtiyaç duyuyorlar?
- Kitlenizin online dünyayı kullanım alışkanlıkları hakkında bir tahminde bulunacak olsanız bu tahmin ne olurdu?
#4- Zaman
- Hedef kullanıcılarınızın kim olduğunu belirlediğinizde veya ya da yukardaki notlar yardımıya onları tanımaya başladığınız aşağı yukarı kitlenizin hangi saatler içinde aktif olduğunu da bulmuş olacaksınızdır. (yalnız bu bir kesinlik değil sadece tahmini olacaktır.)
- Kitlenizin aktif zamanları kadar aktif olmayan zamanları da önemli. En çok sizce kitleniz hangi günleri off günler yani rutininin dışınında ve tatil amaçlı olarak geçiriyor olabilir?
Yukardaki verilerin ölçümlenebilir analizlerini toplayıp kullanmanız, yarı yarıya ideal zamanı bulmanız anlamına geliyor. Her işletme ve her sosyal ağ için farklı verileri elde edebilmemiz mümkündür. İşte tam olarak bu nedenden dolayı internetteki diğer kaynaklardan elde edeceğiniz veriler tam olarak işinizi görmeyecektir.
Tabii içeriğin tümü bundan ibaret değil. Şimdi yukardaki verilerin birçoğunu toplamamıza yardımcı olacak olan sosyal medya araçlarına bir bakalım;
Kullanabileceğiniz İdeal Sosyal Medya Araçları
Instagram’a Artık Bilgisayardan Fotoğraf Yükleyebilirsiniz
Daha önce hiç Instagram’a bilgisayarınız üzerinden fotoğraf gönderebileceğiniz bir yöntem aramış mıydınız? Eğer aradıysanız, Instagram’a fotoğraf göndermenin ejderhanın burnundan kıl almak kadar zor olduğunu bilirdiniz. Mobi...
#1-Facebook: Facebook Insights
Eğer doğrulanmış bir Business hesabı kullanıyorsanız Facebook için kullanabileceğiniz en verimleri araçlardan biri Facebook’un yine kendisi tarafından sunulan Insights isimli analiz aracı. Bu aracı etkili şekilde kullanarak şunları kolayca elde edebiliriz;
- Sayfamızı kimler ziyaret ediyor?
- Sayfamızı kimler beğenmiş?
- Paylaştığınız içerikler nasıl ve ne oranda etkileşime geçiyor?
Yukardaki metriklerle hedef kitlenizin büyük kısmının ne zaman aktif olduğu ve kimlerden oluştuğunu kolayca analiz edebilirsiniz. Kitlenizi tanımanın yanı sıra Insights’ı kullanarak en çok hangi tip içerikleriniz etkileşim aldığını da saptalayabilirsiniz.
#2-Facebook: Fanpage Karma
Fanpage Karma, Facebook’un kendi istatistik aracı olan Facebook Insights’dan daha kullanışlı bir sosyal medya aracı. Fanpage Karma’yı kullanarak takipçi kitleniz ve rakiplerinizi daha kolay analiz edebilirsiniz. Peki, Fanpage Karma bize hangi metrikleri verecek?
- İçerikleriniz için ideal yayınlama zamanı ne zaman?
- İdeal içerik paylaşım sıklığınız ne olmalı?
- Hakkında paylaşım yapmanız gereken en iyi konular neler?
Fanpage Karma aracına pek kanınız ısınmadıysa farklı bir alternatifi olarak AgoraPulse’a da göz atabilirsiniz.
#3- Twitter: Tweriod
Tweriod, Twitter kullananlar için hem basit hem işlevsel bir sosyal medya aracı. Tweriod’u kullanarak Tweet’lerinizi takipçilerinizin tweet’leriyle karşılaştırabilirsiniz. Yapacağınız analiz sayesinde Tweriod size Tweet atmanız için en iyi zamanın hangi aralıkta olduğunu söyleyebilir.
Tweriod işini adam akıllı yapıyor ancak yine de alternatif arayışındaysanız TweetReports’u önerebilirim.
#4- Twitter: SocialBro (Audiense)
SocialBro, yani sosyal kardeşin çok satan bir sosyal medya aracı olmasının nedeni size takipçilerinizi yönetme şansını da sunuyor olmasıdır. Socialbro’yu kullanarak takipçilerinizin demografik bilgilerine erişebilir, ne zaman aktif olduklarını öğrenebilir ve rakiplerinizi analiz edebilirsiniz. SocialBro, yaptığınız paylaşımları ayrıca mercek altına alarak ne oranda etkileşim aldıklarını analiz edip gidişattan haberdar olmanıza yardımcı oluyor.
SocialBro’ya yeni ismiyle Audiense’ye bir alternatif kardeş arıyorsanız Followerwonk’u deneyebilirsiniz.
#5- Pinterest: Tailwind
Pinterest’in ülkemizde pek giderinin olmadığının farkındayım ancak yabancı sektörde çalışan arkadaşlar için Pinterest gerçek bir nimet niteliğinde. Tailwind’i kullanarak Pinterest üzerinden potansiyel takipçilerinize erişebilir hangi kategorileri takip etmeniz gerektiğini analiz edebilirsiniz. Bunların dışında Tailwind’i kullanarak içeriklerinizi istediğiniz bir zamana planlayabilirsiniz.
Tailwind kadar değiller fakat alternatif bakarsanız olarak Piqora ve Viraltag’a göz atabilirsiniz.
#6- Instagram: Iconosquare
Instagram’ın Statigram’ı olarak tanınan Iconosquare normalde kolayca elde edemeyeceğiniz birçok metriği size altın tepside sunuyor. Sizin yerinize takipçilerinizin beğenilerini gözden geçiren Iconosquare takipçilerinizin en çok hangi tarz içeriklerle etkileşime girdiğinden haberdar olmanızı sağlıyor.
Gönderi etkileşimlerini kolayca takip edebileceğiniz Iconosquare aynı zamanda takipçilerinizle kuracğaınız iletişimlerde de köprü vazifesini üstleniyor. Eğer hali hazırda kullandığınız farklı bir sosyal medya aracı yoksa Iconosquare’ı kullanarak çapraz sosyal paylaşım ağları üzerinden de içerik paylaşabilirsiniz.
#7- Instagram: ScheduGram
Ücretli bir araç olmasına rağmen zamanlama gibi yetenekleri nedeniyle ScheduGram parasını hak ediyor. Kolayca içerikleri zamanlayabileceğiniz ScheduGram, farklı zaman dilimlerini destekliyor, ekleyeceğiniz içeriklere filtre ekleme ve düzenleme gibi gelişmiş fonksiyonlar sunuyor.
Eğer ücretsiz bir alternatifini arıyorsanız ve bilgisayarınızın açık kalması sizin için sorun olmayacaksa Gramblr’ı da denemeyi unutmayın.
#8- Google+: Friends+Me
Friends+Me ile Google+ üzerinde içeriklerinizi zamanlayarak / planlayarak yayınlayabilirsiniz. Çapraz platform destekli ve gelişmiş bir sosyal medya yardımcısı olan Friends+Me’yi kullanarak Facebook, Twitter, LinkedIn ve Tumblr hesaplarınızı da yönetebilirsiniz.
Öyle umuyorum ki içeriğin başında hazırladığımız not defteri ve bu faydalı araçları kullandıktan sonra kendi markalarınız ve kişisel profilleriniz için en ideal paylaşım zamanını kolayca yakalayabilir ve etkileşiminizi ciddi oranda arttırabilirsiniz. Sizin de önerileriniz varsa lütfen bizimle paylaşmaktan çekinmeyin :)