lostyazilim
tr.link

Sunucular için Tercih Edebileceğiniz En İyi 12 Linux İşletim Sistemi

Linux işletim sistemleri söz konusu sunucular olduğunda açık arayla en çok tercih edilen işletim sistemleri oluyor. Kolayca ölçeklendirilebilir olmaları, kullanıcılara özel dağıtımların olması ve sunucular için sahip olduğu elverişli yapılarını düşünecek olursak Linux işletim sistemleri daha uzun yıllar boyunca bizimle birlikte olacak.

Peki, yeni bir geliştirici internet sunucuları konusunda kendini yetiştirirken hangi işletim sistemlerine yönelmeli ve hangi işletim sistemleri hangi tip kullanıcılara uygundur bilmek istemez misiniz? Tamam, o halde hemen listeye geçelim;

1- Ubuntu Server

Linux işletim dünyasının en popüler çocuğu; Ubuntu işletim sistemi… Ubuntu’nun sunucu için sunulan Ubuntu Server’un LTS ve Rolling-Release olarak iki farklı güncel sürümü var. LTS sürümü 5 sene desteklenen sürümler olurken, Rolling-Release’i sürekli güncellenen sürüm olarak düşünebilirsiniz. Aradaki tek fark LTS daha stabilken Rolling Release sürümünde daha çok hata meydana gelebiliyor.

Neden bunu kullanmalısınız: Eğer sunucular ve Linux dünyasına yeniyseniz Ubuntu ile başlamanız çok daha kolay olacaktır. Ubuntu için birçok yerde Türkçe ve İngilizce olarak kaynaklar mevcut. Kutudan hazır sunucu çözümü olarak çıkıyor ve sizin ekstradan bir şeyle uğraşmanıza gerek kalmıyor. Üstelik, Ubuntu’nun arayüzü de bu dünyaya yeni açılan kullanıcılar için oldukça ideal görünüyor.

Ne için kullanmalısınız: 

  • Medya sunucusu
  • Oyun sunucusu
  • E-posta sunucusu
  • Ev sunucusu

5 Madde ile Neden Webmasterların Gece Uyku Düzeni Olmalı?
İlginizi Çekebilir!

5 Madde ile Neden Webmasterların Gece Uyku Düzeni Olmalı?

Chuck Palahniuk’un efsane eseri Fight Club’ı izlemiş veya okumuş muydunuz? Güzel… O zaman hangi sözle işe başlayacağımı da tahmin ediyorsunuzdur. “Bazı insanlar gece, bazı insanlar  ise gündüz insanıdır.” nasıl, baya haval...

2- OpenSUSE

OpenSUSE’un işletim sistemleri sahnesine ilk çıkışı 1993 yılına dayanıyor. Bu da OpenSUSE’un ne kadar köklü bir işletim sistemi olduğunu anlamamız için sanırım yeterli olacaktır. OpenSUSE’un Leap ve Tumbleweed adı verilen iki farklı sürümü bulunuyor. Leap uzun süreli destek sürümüyken Tumbleweed ise Rolling-Release sürümü oluyor.

Neden bunu kullanmalısınız: OpenSUSE daha çok ne istediğinin farkında olan sistem yöneticilerine uygun bir işletim sistemi. Oldukça güçlü özelliklere sahip ve harika bir web sunucusuna dönüştürülebiliyor. Sistem yöneticilerinin faydalanabileceği Kiwi, YaST, OBS ve openQA gibi birçok araç da bünyesinde dahili olarak bulunuyor.

Ne için kullanmalısınız:

  • Web Sunucusu
  • Ev Sunucusu
  • Ana Sunucu

3- Oracle Linux

Oracle Linux, teknoloji devi şirket “Oracle” tarafından dağıtımı sağlanan bir Linux işletim sistemi dağıtımdır. Oracle’ın iki farklı Kernel sürümü mevcut. Bu Kernel’lardan biri Red Hat Compatible Kernel yani RHCK olarak biliniyor. RHCK Kernel, Red Hat Enterprise Linux’un kullandığı çekirdek ile aynı kabul ediliyor. Oracle Linux, sertifikalı birçok donanımla sorunsuz olarak çalışmasıyla meşhur bir işletim sistemidir. Lenovo, IBM ve HP gibi birçok marka donanımla Oracle tam uyumlu olarak çalışabilir.

Neden bunu kullanmalısınız: Oracle donanım desteği ve güçlü bir altyapı açısından oldukça makul bir işletim sistemi ancak Oracle’ın desteğinin ücretli olarak sağlandığını da unutmamak gerekiyor. Özellikle büyük ve kurumsal ölçekli projelerde Oracle Linux’u tercih etmek akıllıca olabilir.

Ne için kullanmalısınız:

  • Ana Ağ Sunucusu
  • Veri Merkezleri
  • Kurumsal Ağlar

4- Container Linux (CoreOS)

CoreOS Linux işletim sistemi, 2016 yılında isim revizyonuna uğratıldı ve işletim sisteminin adı Container Linux olarak yenilendi. Container Linux; konteyner yapılar yerleşimi için tercih edilen bir işletim sistemi. Üst seviye sunucu bilgisine ve Linux bilgisine ihtiyaç duyan Container Linux, güvenli olduğu kadar da hızlı ve ölçeklendirilebilir bir sistem.

Neden bunu kullanmalısınız: Container Linux, Cluster yapılar için olduka idealdir. Hızlı, güvenli ve öleceklendirilebilir yapısı da Container Linux’u tercih nedeni haline getiriyor. Container Linux’un tek dezavantajı kuşkusuz yeni kullanıcılara uygun olmadığı gerçeğidir.

Ne için kullanmalısınız:

  • Ev suncusu
  • Web sunucusu
  • Oyun sunucusu
  • Ana ağ sunucusu
  • Medya sunucusu

5- CentOS

CentOS kullanıcılara hem stabil hem de açık kaynak kodlu RHEL’i sunuyor. Bu özellikleri açısından incelendiğinde CentOS büyük ve zorlu ihtiyaçların karşılanmasında ve kurumsal alanda çokça kabul görüyor. CentOS yapı olarak RHEL ile aynı kod yapısına sahip, zaten Red Hat’de CentOS’in sponsorlarından biri olmasıyla biliniyor.

Neden bunu kullanmalısınız: CentOS Linux işletim sistemi olarak, Red Hat Enterprise Linux deneyimi sunuyor. Haliyle orta seviye ve üzeri Linux kullanıcılarının tercih edebileceği bir işletim sistemi olma özelliğine sahip. CentOS, gelişmiş özellikleri sayesinde en ideal Linux sunucu işletim sistemlerinden biri. Özellikle Red Hat’in Türkçe alternatifini arayanlardansanız CentOS ücretsiz en iyi ve en gelişmiş alternatif olacaktır. CentOS, paket yöneticisi ve sade arayüzü ile de yeni başlayan kullanıcılara oldukça uygun.

Ne için kullanmalısınız:

  • Ev sunucusu
  • Web sunucusu
  • Oyun sunucusu
  • Medya sunucusu

6. Arch Linux

Arch Linux işletim sistemi birçok yapısı incelendiğinde hem Windows hem macOS’e göre çok daha pürüzsüz çalışan ve daha az sistem kaynağına ihtiyaç duyan bir işletim sistemi dağıtımıdır. Arch Linux, KISS (Keep It Simple Stupid) felsefesini en iyi uygulayan ve en iyi anlayan işletim sistemi dağıtımlarından biridir.

Neden bunu kullanmalısınız: Arch Linux, hazır paketler kurulu olarak size gelmiyor. Yani bir nevi Arch Linux’u kullanırken onu sizin yapılandırmanız gerekecek. MySQL, Apache, Samba ve PHP gibi paketlerin de tümünü sizin kurmanız gerekecek. Bu Linux’a uzak olan kullanıcılar için oldukça güç bir işlemken, Linux’a yakın olan kullanıcılara istedikleri sistemi oluşturabilme özgürlüğü sunacaktır.

Ne için kullanmalısınız:

Eski bir bilgisayarı sunucu olarak kullanmak istediğiniz tüm ihtiyaçlarınızda Arch Linux’dan faydalanabilirsiniz.

7. Mageia

Mageia, güvenli ve stabil bir Linux dağıtımı olmak için yola çıkan, KDE, GNOME, XFCE ve LXDE gibi bir Linux kullanıcısının ihtiyaç duyabileceği tüm masaüstü ortamlarına sahip bir işletim sistemidir. Mageia, veri tabanı yöneticisi olarak MySQL yerine MariaDB veri tabanı yöneticisini tercih ediyor. Bu özelliğiyle de kendini diğer Linux işletim sistemi dağıtımlarından ayırdığını söyleyebiliriz.

Neden bunu kullanmalısınız:  Mageia, güvenlik ve stabilite üzerine odaklanan içerisinde varsayılan olarak MariaDB ve Kolab Groupware Server gibi güçlü araçlarla gelen güçlü bir işletim sistemi… Mageia yeni Linux kullanıcıları için de oldukça ideal. Hem Mageia’nın GUI’si kullanıcı dostu hem de Mageia birçok masaüstü ortamıyla birlikte çalışabiliyor.

Ne için kullanmalısınız:

  • Web sunucusu
  • Ana sunucu
  • Kurumsal ağ sunucusu
  • Medya sunucusu

8- ClearOS

ClearOS, standart ve yeni başlayan Linux kullanıcılarından ziyade daha çok kendini geliştirmiş ve ihtiyaçlarının neler olduğunu bilen Linux gurularına hitap eden bir işletim sistemi olma özelliğine sahip. ClearOS’in Upstream üzerinden dağıtılan güncellemeleri ve kendisi ücretsiz ancak Upstream ile verilen güncellemeler çoğunlukla test edilmiyor. Kurumsal ve tam bir kullanım için ClearOS’un ücretli sürümlerine yönelmek gerekiyor.

Neden bunu kullanmalısınız: ClearOS, kurulduğu anda güvenlik duvarı, Bandwidth kontrol aracı, bir mail server ve saldırı raporu günlüğü araçlarıyla size merhaba diyor. ClearOS’un belki en büyük avantajı uygulama marketinin çok dolu olması ve sunucular için istenen hemen her tür yazılımın bu uygulama marketi içerisinde mevcut olması. 

Ne için kullanmalısınız:  

  • Gateway sunucuları
  • Ağ sistemleri
  • Kurumsal ağ sunucuları
  • Ana sunucu

9- Slackware

Slackware, en uzun süre yaşayan ve gelişimini sürdüren işletim sistemlerinden biri. İlk defa 1993 yılında sahnede görülen Slackware işletim sistemi hala kendini geliştirmeye ve Linux profesyonellerinin ilk tercihi olmaya devam ediyor.

Neden bunu kullanmalısınız: Slackware tıpkı Arch ve diğer profesyonel Linux dağıtımlarında olduğu gibi ilk yüklemede komut satırını kulanıyor. Bu nedenle Slackware’in amatör kullanıcılara uygun olmadığını tekrardan belirtelim. Ne istediğini bilen ve Linux ortamlarını tanıyan kullanıcılar, Slackware’i kullanarak istedikleri sunucu işletim sistemini meydana getirebilirler. Slackware paket yöneticisi olarak ise pkgtolls ve slackpg kullanıyor.

Ne için kullanmalısınız:

  • Medya sunucusu
  • E-posta sunucusu
  • Ev sunucusu
  • Kurumsal ağ sunucuları

10- Gentoo

Gentoo, diğer Linux işletim sistemi dağıtımlarından farklı olarak standart dağıtım modeli yerine “modular design” adı verilen dağıtım modelini uyguluyor. Böylece kullanıcılar istedikleri öne çıkan özellikleri toplayarak sistemini kolayca harmanlayabiliyor. Bu da Gentoo’nun neden en çok sevilen işletim sistemlerinden biri olduğunu açıklamaya sanırım yeterlidir.

Neden bunu kullanmalısınız: Gentoo, Ubuntu gibi basit bir işletim sistemi üzerinde piştikten sonra  orta seviye ve ileri seviye Linux kullanıcılarının tercih edebileceği profesyonel bir işletim sistemi.Gentoo’da kullanıcılar işletim sisteminin çekirdeği üzerinde daha fazla kontrol hakkına sahip. Üstelik Gentoo diğer popüler işletim sistemlerinin pozitif yanlarını kendi bünyesinde toplamasıyla tanınan bir işletim sistemi. Yani, birçok işletim sisteminde en çok hoşunuza giden özelliği Gentoo’da da bulabilmeniz son derece olası.

Ne için kullanmalısınız:

Gerekli düzenemeleri yapan ileri seviye Gentoo kullanıcıları bu işletim sistemiyle hemen her tür ihtiyaçlarını çözümlendirebilirler.

11. Fedora

Eğer taze ve sürekli güncellenen bir Linux işletim sistemi tercih etmek istiyorsanız belki Fedora siz ve sunucunuz için en iyi seçim olabilir. Fedora, Red Hat’in desteğine sahip ve topluluk tarafından sürekli olarak güncelleniyor. Bu da Fedora’yı hem stabil hem de oldukça güvenli kılıyor.

Neden bunu kullanmalısınız: Fedora, başlangıçta bir GUI ile birlikte geliyor. Yani, amatör linux kullanıcıları da Fedora’dan faydalanabilir. Fedora’nın içerisinde PostgreSQL gibi veri tabanı servisleri de ön yüklü olarak geliyor. Bir nevi Fedora için kutudan çıktığı gibi hazır sunucu çözümü diyebiliriz.

Ne için kullanmalısınız:

  • Medya sunucusu
  • Oyun sunucusu
  • E-posta sunucusu
  • Ev sunucusu

12- Debian

Debian, Linux işletim sistemi ailesinin en oturaklı ağır abilerinden biri. 1993 Yılında ilk defa görülen bu işletim sistemi 1996 yılında Stable sürümüyle çıkış yaptı. Başta Ubuntu olmak üzere Linux dağıtımlarının büyük bir çoğunluğu da Debian’ı taban olarak kullanıyor.

Neden bunu kullanmalısınız: Debian, masaüstü tarafında kullanıcılar için pek parlak görünmese de, sunucu tarafında en parlak oyunculardan biri olduğu kesin. Paket yöneticisine sahip olan Debian, APT araçları ve GUI’ye sahip Gdebi gibi araçları kullanabiliyor. Stabilite, güvenlik ve uyumluluk konusunda tam not alan bir işletim sistemi diyorsanız Debian tam sizlik.

Ne için kullanmalısınız:

  • Medya sunucusu
  • Oyun sunucusu
  • E-posta sunucusu
  • Ev sunucusu

 

Ücretsiz ve günümüz itibariyle sunucu tarafında en çok tercih edilen işletim sistemleri bunlar. Siz, hangi işletim sistemi sürümünü tercih ediyorsunuz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al