Dün, bütün ülkece yeni bir dolandırılma hikâyesiyle karşı karşıya kaldık. Kripto paralarla ilgili pek çok diğer konuda olduğu gibi Thodex konusunda da anlaşılmayan pek çok noktanın olduğu aşikâr. Gelin hem detaylı hem de açıklayıcı bir şekilde konuyu ele alalım, bir kere de bizden dinleyin.
Öncelikle Thodex’in ne olduğunu açıklayalım. İsimlerini birlikte anıyoruz diye kızmasınlar ancak Thodex, tıpkı Binance, Paribu ve BTCturk gibi bir kripto para borsası. Firma coin almak ve satmak isteyenleri bir araya getiriyor ve kendi altyapısını sunduğu bu işlemlerden komisyon alarak işlem hacmine göre kazancını arttırıyor. Bu borsaların tamamı geçtiğimiz aylarda en büyük kazançlarını elde etmeye başladılar, çünkü hem kriptoların değeri arttı, hem de gösterilen ilgiyle birlikte işlem hacimleri yükseldi. Bu da oran olarak alınan komisyonların kârlılığını arttırdı.
Bu tip platformlarda kısa süreli kapanışlar, teknik bakımlar alışık olduğumuz (yine de kızdığımız) konular. Thodex de önce böyle bir bakıma girdiğini duyurdu ancak bakımın bitmesi gereken saatlerde sistem tekrardan aktifleşmedi ve mağdurların sesleri de işte bu zaman aralığında duyulmaya başladı. Ardından şirketin kurucusu olan Faruk Fatih Özer’in de yurtdışına çıktığı haberi gelmesiyle birlikte gündem çalkalanmaya başlandı. Farazi konuşarak belirtilmiş 391.000 kullanıcının mağdur olduğu ve 2 Milyar Dolarlık bir dolandırılmanın söz konusu olduğu duyuldu. Ardından da Thodex sitesinde şöyle bir açıklama metni yayımlandı.
Bu açıklama her ne kadar güven veriyor olsa da ilk yurtdışına çıktığında Çiftlik Bank’ın yöneticisinin de kulağa mantıklı gelen bir açıklama yaptığını unutmamak lazım. Bu tip açıklamalar maalesef dolandırıcılık örneklerinde bir zaman kazanma yolu olarak kullanılabiliyor.
Öncelikle Duyulan Sayılara Bakalım
Türkiye’de işlem hacmi 2 Milyar Dolar’ı geçen bir kripto para borsası olmadığını açıkça söyleyebiliriz. Bu ölçekte bir kayıp global piyasalarda dahi büyük sarsıntılara neden olabilirdi ve Thodex ülkemizin kripto borsaları arasında dahi en büyük ilk üçte sayabileceğimiz bir borsa değildi. Yanlış anlaşılmasın, eğer bir dolandırıcılık varsa hâlâ pek çok canı yakmıştır elbette ancak doğru yorumlamakta da fayda var.
Diğer bir yandan platforma üye olan kullanıcı sayısını mağdur insan sayısı olarak düşünmek, mağdur insanlara dahi yapılan bir haksızlık olacaktır. Burada da 391.000 kişinin mağdur olması ülkemiz nüfusu ve bu girişimleri düşündüğümüzde hiç kolay değil. Aktif işlem yapan binlerce insanın mağdur olabilmiş olma ihtimali var ancak sayı şu anda net bir şekilde bilinmiyor ve 391.000 gerçekten bu borsa için imkânsız.
Apple İlk Otomobilinin Üretimine Başladı!
Son zamanalar da teknoloji firmaları arasında en çok konuşulan konu Apple’ın üretim süreci içinde olduğu Apple Car söylentileri oldu. Bu dedikoduların en büyük sebebi Apple’ın sektörün öncü firmalarından bir çok uzmanı kendi ...
İddia Edilen Dolandırıcılık Nasıl Gerçekleşebiliyor
Süreç yargı aşamasında olduğu için net konuşamıyoruz malum. Fakat gelin Nhodex, Chodex falan isimli hayali bir borsanın böyle bir dolandırıcılık yapmış olması durumunu değerlendirelim. Nasıl olurdu ki?
Banka aktarımlarında para takip edilebiliyor olduğu için kişinin kaçışı bu kadar kolay olmazdı öncelikle bunu söyleyelim. Elbette yine yaşabilirdi, ancak bu kadar kolay değil. Burada sorun kripto para dinamiklerinden kaynaklanıyor ancak suçlusu da kripto paralar değil. Piyasasında bulunan bu takip edilmesi çok zor olan bu değerleri, yurtdışındaki cüzdanlara kolayca aktarmış olması büyük bir ihtimal olurdu. Aktarımın birkaç cüzdan arasında yapılması, takibi tamamen imkânsız hale getirirdi. Burada borsalarla ilgili düzgün regülasyonların olmaması asıl sorun diyebiliriz. Çünkü teoride, şu an her platform (Binance bile) aynısını gerçekleştirebilir. Regülasyonlar işte bu durumun önüne geçmek için var.
Ayrıca geçtiğimiz aylarda coin birimleri değer kazanmaktaydı, malum değer kazanırken çıkışlar çok daha az yaşanır. Bunu da gözlemleyip para birimlerini yalnızca hayali olarak sistemde göstermek ve yatırımları kendi hesaplarıyla kaçışına hazırlamak da bir dolandırıcılık yöntemi olarak akla gelebilir. Piyasalarda yaşanan düşüşle birlikte, hayali para birimlerinde büyük zarar yaşayan kullanıcılar çıkmak istediklerinde çıkmalarına yetecek paranın sistemde bulunmaması da vurgunu ortaya çıkaran ve kişiyi kaçmak zorunda bırakan neden olabilir.
Kripto Alanları Büyük Sorunlar Yaşayacak
Zaten devletin yumruğu tepesinde bekleyen bir alandı kripto alanları. Geçtiğimiz süreçte ödeme yolu olarak kullanılmasının önüne geçilmişti. Şimdi bu dolandırıcılık haberi, teknolojiyi anlamayan pek çok insan ve bürokrat tarafından “Bitcoin insanları dolandırmış” olarak da yorumlanacak burası kesin. O nedenle bilirkişilere, kamuoyu etkisi bulunan kişilere bu konu özelinde ellerini taşın altına koymalı ve mercilere bunu doğru aktarmalı. Bu sayede ihtiyaç olan düzenlemeler getirilir, burası daha güvenli bir alan haline gelir ve girişimlerin, yatırımların önü kesilmemiş olur.
Thodex olayıyla birlikte yatırımlarınızı gözden geçirdiniz mi? Güven sarsıcı bir etkisi olduğunu düşünüyor musunuz? Yorumlarda görüşelim.