wmaraci reklam
tr.link

Tüm Zamanların En İyi 10 Olimpiyat Logosu

Her ne kadar ülkemizdeki insanlar tarafından olimpiyatlar tüm dünyada olduğu gibi ilgi ve merakla karşılanmasa da en azından biz Webmaster ve tasarımcıların logolar konusunda hassas olabileceğini düşünüyoruz (Yoksa yanılıyor muyuz ?)

İlk modern olimpiyat karşılaşmaları 1894 yılında gerçekleştirilmişti. O zamandan bu yana değişen tek şey karşılaşma türleri olmadı. Aynı zamanda logolar üzerinde de gözlerimizi kör edecek anlamsal ve teknik değişiklikler yaşandı.  

Tüm logoların üzerinde her sene farklı konseptler ve fikirler uygulandı, sonuç olarak 1952’den günümüze bazen kalitesiyle akıllara kazınan bazen de hemen unutulan olimpiyat logoları tasarımları çıkartıldı. Elbette sizin bunlardan daha iyilerini yapabileceğinizi biliyoruz yine de bi’ göz atın fikir alın istedik;

1. Helsinki 1952

Olimpiyat oyunları için ilk tasarlanan logolar çoğunlukla tipografik ve anlaşılabilir tasarımlardan ibaretti. Ne olduysa 1952 yılında bu işe atarlanan Finlandiya farklı bir tasarım ortaya çıkartarak tüm oyunu bozma kararı aldı. Finlandiya’nın tasarladığı logo Finlandiya’nın bayrağından esinlenerek meydana getirildi ve olimpiyat logosu savaşlarının da başlamasına neden oldu.


 

Google’ın Logosu 20 Yılda Ne Kadar Değişti?
İlginizi Çekebilir!

Google’ın Logosu 20 Yılda Ne Kadar Değişti?

Google’ın ilk logosu internet ve tasarım dünyası mükemmeliyetçilik kavramıyla el sıkışmasından çok önce yayınlanmıştı. İnternetin en çok tanınan logosu elbette sabit kalmadı. Sunduğu teknolojilere paralel olarak o da kendini s...

2. Meksika City 1968

1968’de Olimpiyat Komitesi Başkanı Pedro Ramírez Vázquez, tasarım ekibine; “Olimpiyat Oyunları’nın Meksika’da geçtiğini anlatan bir logo tasarlamanızı istiyorum. Bu arada sakın bir kaktüsün altında Meksika şapkasıyla yatan bir adam tasarlayarak yanıma gelmeyin.” Şekilde çıkışmış ve Meksika’nın ruhunu ortaya koyacak bir görsel tasarlanmasını istemiştir.

Sanıyorum ki, bir yerlerde bir şeyler yanlış gitmiş. Çünkü sonuç olarak tasarım ekibi Meksika yazısı üzerine 1968 yılının 68’ini eklemiş ve Olimpiyatların ikonik amblemini 68’in içerisine geometrik atıfla yerleştirme çalışması yapmış. (Aslında Meksika şapkalı adam fikri de fena sayılmazmış.)


 

3. Münih 1972

Olimpiyat için hazırlanan logoların tümünde yurtseverliği vurgulamak büyük bir ideaydı. Batı Almanya bu konuda delikanlı bir adım atarak trendi yıkmış ve daha farklı şekilde de tasarlanan bir Olimpiyat logosunun kabul görebileceğini ispatlamıştır.

Almanya’nın logosunda küresel birlik ve umut sergilenmek istemiştir. (pek belli olmuyor değil mi?) Logonun ortasında yer alan boşluk güneşi etrafındaki halkalarsa iyimserliğin dağılımını. simgelemektedir.

 

4. Moskova 1980

Moskova’nın logosu diğer logolara göre daha sembolist bir logo olarak ön plana çıkmıştı. Logoda yer alan kırmızı yıldız Kremlin ve Sovyet sembolizmini yansıtırken, aşağıdaki kırmızı halkalar sosyalist ideolojiyi temsil etmektedir. Anlamından dolayı korkutucu tasarımına karşın (!) Moskova’nın logosu hala klasiklerin arasında yer almayı başaran en ender tasarımlardan, adamlar yapmış yani.

 

5. Los Angeles 1984

Moskova’nın ardından gerçekleşen Olimpiyat Oyunları ABD’de gerçekleşmiş ve ABD tıpkı daha önceki Moskova logosundan kopya çekerek benzeri bir tasarımla ön plana çıkmıştı. ABD’nin olimpiyat logosunda milliyetçiliği betimleyen imgeler ve renkler kullanılmıştı. Kırmızı, mavi ve beyaz renkleri ABD bayrağından alınmış ve yıldızlar da yine bayrağı simgelemek için kullanılmıştı.

Renkleriyle ünlü olan ABD logosuna zaten ilk bakışta olimpiyat oyunlarının nerede gerçekleşeceğini anlayabilmek mümkün oluyor. Ah Sen yok musun kıskanç ABD sen!

 

6. Nagano 1988

Nagona’nın logosu kar çiçeğini (snowflower) simgeleyen sembolik bir logo olarak biliniyor. Çiçeğin etrafında yer alan 6 farklı renk atletleri simgeliyor. Logonun tamamında ifade edilmek istenense enerji ve parlaklığın yayılması, Japon ve evrensel kültürün simgelendirilmesidir.

 (Kar çiçeğinin Güneydoğu Avrupa, Batı Asya ve Türkiye'de yetişen bir çiçek olduğu bilgisini verdikten sonra bayrakları asmanızı isteyebiliriz.)


 

7. Athena 2004

2004 Yılında Athena’da gerçekleştirilen olimpiyatlar en dikkat çekicilerinden biri olmuştu. Zira olimpiyat oyunları M.S 4. YY’dan sonra ilk defa tekrardan asıl çıkış noktası olan Athena’ya geri dönüş yapmıştı. Bunun şerefine Yunanlar tasarladığı Olimpiyat logosunu baştan sona Yunan kokutmayı başarmıştı.

Logonun üzerinde yer alan el çizimi zeytin yaprağı çelengi (Olympus’ta kazananlara verilen ödül) Yunanistan bayrağının renkleriyle bezenmişti. Basit olmasına karşın olimpiyat denildiğinde bu logo hala ilk akla gelenlerden biri.

 

8. Beijing 2008

21. YY’ın ekonomik süper gücü olma yolunda basamakları zıplaya hoplaya geçen Çin’in logosu adeta ulusal gurur niteliğinde tasarlanmıştı. Logoda yer alan kırmızı hem şansı hem de Çin bayrağının ana rengini temsil ediyordu. Logonun üzerinde yer alan figür koşan bir adamın yanı sıra “jing” anlamına gelen kelimeyi temsil etmekteydi.

Oysaki hiç birimiz orada yazan Jing kelimesini anlamadık acaba neden? (Çinli değiliz olm, Çince bilmiyoruz neden olacak?)

 

9. Soçi 2014

Soçi logosu diğer Olimpiyat logolarının hiç birine benzemeyen ve içerisinde nesne çizimlerini barındırmayan bir logo. Olimpiyat oyunlarının adı küçük harflerle yazılmış ve sonuna da web sitesini ifade eden “.ru” alan adı uzantısı eklenmişti. (Hit taktiğini kesss) Diğer taraftan logonun alt tarafında da Olimpiyat simgesinin renkli halka ikonuna yer verilerek basit bir anlam çıkartılmaya çalışılmış.

 

10. Rio 2016

Finaldeyse şuan gerçekleştirilmekte olan Rio olimpiyatlarının logosu var. Rio logosunda solda rengarenk yer alan bölümü el ele tutuşan insanları sembolize ediyor. Kullanılan yeşil, mavi ve sarı renkleriyse Rio’nun coğrafi güzelliklerini güneş, deniz ve doğa olarak tasvir etmek için kullanılmış. Sağ kısımdaysa basit bir fontla yazılmış Rio 2016 yazısı ve ikonik olimpiyat görseli yer alıyor.

 

Olimpiyatlar için tasarlanan en gözde tasarımlar bunlar. Peki, sizin favoriniz hangisi oldu ve neden? Ya da hangisi daha iyi olabilirdi?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al