lostyazilim
tr.link

Türkiye’de Silikon Vadisi Kurmak Mümkün mü?

Amerika ve Dünya ekonomisinin göz bebeği Silikon Vadisi… Peki, istesek Türkiye’de de benzer bir yapı kuramaz mıyız? Kurabilsek iyi olmaz mı? Konya’dan şöyle kallavi bir San Francisco çıkmaz mı? Gelin bu soruların cevaplarını birlikte arayalım.

Dünyamızın en zengin girişim ve yatırımcıları, bir hayli zeki mühendis ve işletmeciler Kaliforniya eyaletinin bir şehri olan San Francisco’da yer alan Silikon Vadisi isimli bir bölgede toplanmış durumda. Bölge’nin nüfusu 2018 kayıtlarına göre 1 Milyon kişiye dahi ulaşmamış ama ne kadar kalifiye insanlarla dolup taştığını anlatmamıza gerek bile yok. Durum böyle olunca insan ufaktan kıskanıyor ve “Bizim niye böyle bi vadimiz olmasın?” diye içli içli sorguluyor. Konu vadiyse, yaylaysa, ovaysa Anadolu hepsine diz çöktürür sonuçta değil mi?

Dünya’da Durum Ne Alemde?

Türkiye’de benzer bir yapı kurma konusundan önce hem dünyanın diğer önde gelen ülkelerine, hem de Amerika’nın diğer eyaletlerine göz atalım. Almanya, İngiltere ve Fransa da girişim ekosistemleri hiç de fena olmayan ülkeler örneğin. Bu ülkelerin Silikon Vadisi benzeri yapıları nerede peki? Her ne kadar ekonomileri daha ileride olsa da, girişimlerinin net değeri daha yüksek olsa da bu ülkeler de yarışta Türkiye’den farklı bir konumda sayılmazlar. Vadilerine silikon doldurmayı, teknoloji girişimlerini bir bölgede yoğunlaştırıp o bölgeyi isimlendirmeyi başarabilmiş değiller. İngiltere Londra’da, Almanya Berlin’de pek çok değerli girişime ev sahipliği yapıyor. Ee, zaten Türkiye’de de İstanbul ve Ankara’da bu işlere bol bol denk gelebiliyoruz. Yok mu kardeşim başka bir Silikon Vadisi örneği?

Dünyanın farklı yerlerini geçip Amerika’nın diğer eyaletlerine baktığımızda dahi böyle bir yapı göremiyoruz. Çok daha geniş nüfuslu New York şehrine de, çok daha eğlenceli anılan Los Angeles şehrine de böyle bir sistem kurulamamış. Yani bunun biraz daha doğal yollarla oluşmuş olduğunu kabul etmek lazım. Girişim-Yatırım gerçek bir ekosistem haline dönüştüğünde, ihtiyaçlara özel böyle bölgelerin oluşması kaçınılmaz görünüyor, ancak henüz bu bölge kadar buna uygun ikinci bir yer de oluşmuş değil.

Ekran Yenileme Hızı (Hertz) Nedir? Neden Bu Kadar Önemli?
İlginizi Çekebilir!

Ekran Yenileme Hızı (Hertz) Nedir? Neden Bu Kadar Önemli?

Ekran yenileme yani hertz, ekranlarda kullanılan ve ekranların kaç kez yenilendiğini gösteren bir ifadedir. Hz olarak kısaltılan hertz, özellikle oyuncular için oldukça önem arz ediyor. Yüksek yenileme hızı, düşük yenileme hızına g...

Teknoparklar Evimiz!

Ülkemiz ve diğer yerlerde özellikle Üniversitelerin desteklediği alanlarla karşılaşıyoruz. Bu alanları genellikle Teknopark adıyla duyuyorsunuz. Elbette Anadolu’nun pek çok kilit noktasında böyle alanlar desteklenerek kurulmuş durumda ama en aktiflerinin Ankara ve İstanbul’da yer aldığı da malumunuz. Özellikle ODTÜ Teknokent ve YTÜ Teknopark gibi alanlarda pek çok önemli girişim kendilerine yaşam alanı bulmuş durumda. Yine de bu bölgeler Silikon Vadisi olma amacı gütmüyorlar bunu belirtmekte fayda var.

Umarız gelecekte ülkemiz ekosistemi de yakın bir gelecekte çok daha gelişmiş girişimcilik bölgelerinin oluşmasına elverişli hale gelir.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al