lostyazilim
tr.link

Türkiye Oyun Geliştiriciliğinde Hindistan Olma Yolunda

Ülkemizin oyun geliştiriciliği ekosisteminin ve oyun sektörünün üzerine sürekli olarak biz de dâhil konuşup duruyoruz. Bu konuşmalarda çoğunlukla olumlu yönleri ele aldığımız için objektif gözlerle bir kritik yapma şansımız da olmuyor. Hatta dahası bunu yapmak istediğimizde karşımızda bir kızgınlık da gözlemleyebiliyoruz. Ancak durun bir saniye! Söyleyeceklerim var.

Türkiye sürekli yatırım alıyor değil mi? Şirketlerimiz güzel güzel çıkışlar yapıyor ve hem yatırımcılarımızın hem de girişimcilerimizin keyfi yerinde. Ancak burada bir bityeniği aramak zorundayız, zira milyarlarca doların akışı güzel ve biz de elbette başarılıyız evet. Fakat bu akışın arkasında biraz daha üzücü gerçekler de bulunamaz mı? Elbette bulunabilir ve varlar da. Ben de bu yazıda dezavantajlı yönlerimizden önemli birisini sizlere aktarmak istedim.

Hindistan’ı Özetleyelim

Öncelikle başlıkta Hindistan’dan bahsetmemin sebebi, bu ülkenin vatandaşlarının yazılım dünyasındaki bugünkü durumu diyebilirim. Hindistanlılar dünyamızın ucuz işçi gücü olarak yazılım diyarlarında karşımıza çıkıp duruyorlar. Fiverr gibi proje bazlı iş yapılan sitelerde küçücük ücretlerle oldukça profesyonel işler ortaya koyduklarını görebiliyoruz. Bu her ne kadar, yazılımcılardan hizmet alanlar için harika olsa da Hindistanlılar için de öyle mi? Türkiye nasıl bu hale geliyor? Gelin bu detaylı konuyu da diğer alt başlığımızda konuşalım.

Valorant VP İle Oyunun Keyfini Dibine Kadar Yaşayın!
İlginizi Çekebilir!

Valorant VP İle Oyunun Keyfini Dibine Kadar Yaşayın!

Valorant VP, Valorant oyununun para birimlerinden biri olup Valorant Points olarak geçmektedir. kabasakalonline.com sitesinde bulunan çeşit çeşit ürün ve hizmetlerden size en uygun ürünü seçebilir ve bu sayede istediğiniz ürün, karakter...

Türkiye: Oyun Yatırımcılarının Yeni Gözdesi

Şimdi şunu söyleyelim. İyi bir geliştirici ülkemizde 6.000 liradan başlayıp 12.000 liraya kadar bir maaş ile oyun stüdyolarında çalışabiliyor. Ülkemizin %40’dan fazlasının asgari ücretle çalıştığını düşünürsek maaşlar gözünüze kötü görünmeyebilir. Muhtemelen geliştirici arkadaşlarımız için de durum bundan farklı değil. Ancak bunu yurtdışıyla mukayese ettiğimizde, Amerikalı ya da Avrupalı yatırımcıların neden ülkemizi tercih ettiklerinin de cevabı açıkça karşımıza çıkıyor.

ABD ve Avrupa ülkelerinde iyi bir geliştirici oldukça dolgun maaşlarla 5.000 Dolar ya da aynı keza 5.000 Euro gibi ücretlerle çalışabiliyorlar. Elbette burada da alt eşik, üst eşik mevcut, onu da belirtelim. Ancak bu basit ortalamayı göze aldığımızda, kur farkıyla düşünürsek herhangi bir geliştiricimizi kat ve kat ucuza çalıştırabildikleri için yabancı yatırımcıların odak noktalarında olduğumuzu görebiliyoruz. Kara kaşımız, kara gözümüz için gelmiyorlar kısacası. İşçi gücünü, kendi ülkelerinde ikamet ettirmeden ve çok daha ucuza çalıştırabildikleri için buradalar. İşte bu çok ama çok kötü bir durum efendiler…

Çünkü devletimiz de yabancı yatırımcının bu şekilde yatırım yapmasından memnun, sermaye sahipleri de ve ülke ortalamasına göre bir tık daha yüksek maaş alan geliştiriciler de… Bu da kimsenin ağzını açıp da sesini çıkarmadığı bir emek sömürüsü zincirinin, doğal yollarla oluştuğunu ilk elden izleme şansını bize veriyor. Umarız ki yaşanan kur farklılıkları diğer çeşitli kanallardan azalma gösterir ve yatırımcılar için kazanç çok azalmasa da geliştiricilerimiz daha yüksek gelirler elde etmeye başlarlar.

Bu durumla ilgili görüşleriniz varsa, yorumlar alanında bunları duymayı çok isteriz. Sağlıcakla kalın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.33 / 5 (6 değerlendirme)

6 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al