wmaraci reklam

Ülkemize Özgü Bir Site Türü: Sözlükler

İnternet literatürüne dünyanın dört bir yanından ve her milletten insanlar olarak katkıda bulunuyoruz. Bu katkının ülkemizden gelen örneklerinden birisindeyse sözlük siteleri karşımıza çıkıyor.

Yabancının Reddit’i varsa, bizim de Ekşi Sözlüğümüz var. Nasıl ki Reddit klonu internet siteleri ülkemizde pek tutunamadıysa, sözlük projelerine de yalnızca Türkçe özelinde denk gelebiliyoruz ya da adından bahsettiren örnekleri genellikle bu coğrafyadan çıkıyor diyebiliriz. Bu yazımızda da bu maceradan konuşmak istedik. Zira bugün sosyal medyalar kadar güçlü bir gündem belirleyici olabilen bu internet siteleri aynı zamanda ülkemizin ürettiği indexlerin önemli bir kısmını da içerisinde barındırıyor ve değerine değer katıyor.

Tür Nasıl Ortaya Çıktı

Öncelikle türün öncüsünün hangi site olduğunu da söylemek lazım değil mi? Sonuçta, İnci Sözlük, Uludağ Sözlük, Ekşi ve İTÜ Sözlük bugün isimlerini pek çok insanın bildiği siteler. Marka değeri oluşturmuş olan bu internet sitelerinin yönetim kadrolarının değiştiğini, alış satış yollarıyla el değiştirdiklerini de gördük. Örneğin İTÜ Sözlük, bugün Instela adıyla yoluna devam ediyor.

Türün ilk öncüsü SSG tarafından kurulan ve hızlı bir yükseliş yakalan Ekşi Sözlük oldu. Pena üzerine ilk ‘entry’ paylaşımını yapan SSG bu sözlüğü 1999 yılında kurdu. Ardından açılan diğer sözlük sitelerinden de ilk olarak bu platformda bahsedildiğini görebiliyoruz. ‘Sözlük’ kavramının ilk öncüsü bu sözlük olduğu için, yazarları diğer siteleri klon olarak adlandırmaktan da çekinmemiştir.

İnternetin ülkemizdeki ilk yılları olduğunu düşünürsek, toplu olarak istediğimiz her şey üzerine yazılı olarak fikir belirtmemize olanak sağlayan bir internet sitesinin neden tuttuğunu da daha kolay anlayabiliriz. Sözlükler, doğru zamanda ve doğru yerde ortaya çıkmış başarılı bi atılım olarak anılabilir. Ekşi’nin ilk günlerinden bugüne kadar geçirdiği süreci aşağıdaki belgeselinden de takip edebilirsiniz.

Sosyal Medya Optimizasyonu (SMO) Nedir? Nasıl Yapılır?
İlginizi Çekebilir!

Sosyal Medya Optimizasyonu (SMO) Nedir? Nasıl Yapılır?

Sosyal medya optimizasyonu yani SMO, başta sosyal ağlar olmak üzere bütün sosyal medya araçlarını kullanarak başarılı kampanyalar oluşturmak ve hedefe yönelik akıllıca yönetmekti. Aynı zamanda SEO’nun önemli bir parçası olarak t...

Yurt Dışı Denemeleri

Elbette yabancılar için kurulan sözlük denemelerini de sık sık gördük. Bunların neden markalaşamadıkları konusunda pek çok nedenden birlikte bahsetmek de mümkün olacak. Ancak bu sebeplerden herhangi birisi sözlüklerin kullanışsız yapılarda olması ya da UX açısından zayıf kalmaları değil. Bunu açık sözlülükle söyleyebiliriz. Geçmişte Reddit de dâhil olmak üzere anabileceğimiz site formlarının hiçbirisi için UX’den bahsetmek mümkün değildi ve bu biz kullanıcıların dahi pek umurunda değildi.

Burada yeterli yatırımın oluşmaması, yurt dışında sözlük ihtiyacının giderildiği farklı türde büyük markaların oluşması gibi daha farklı nedenlerden bahsedebiliriz. Daha niş konularda açılacak olan yeni internet siteleri için tutmamaları adına pek bir sebep göremiyorum doğrusu. Ancak bu niş alanlarda da ‘marka’ olacak kadar yükselmek oldukça zor ve bu da atılım yapılmamasını mantıklı görmeye neden oluyor diyebilirim. Tabii diğer bir yandan zaten niş alanlarda da yabancı kullanıcıların alışık olmadığı sözlük mantığını onlara aşılamaya çalışmaktansa forum ve soru cevap siteleriyle karşılarına çıkmak daha akıllıca olabilir.

Sözlüklerde entry girmeye devam ediyor musunuz? Bunun gibi bize özgü diyebileceğiniz bir site türü aklınıza geliyor mu? Yorumlarda görüşelim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al