wmaraci reklam
tr.link

Web 3.0 Nedir? A'dan Z'ye Web 3.0 Evrimi

Web 3.0, internetin yakın gelecekte gerçekleşecek evrimi olarak kabul ediliyor. Henüz geliştirilme aşamasında olduğu için evrensel bir tanımı bulunmayan Web 3.0, internetin gelecekteki yüzü olarak düşünülüyor. Blockchain teknolojisinin üzerine inşa edilen bu yeni teknoloji, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi önemli etkenlerden de faydalanıyor. Web 3.0’ın en büyük özelliği, tıpkı insanlar gibi öğreniyor, hafızasına kaydediyor, öğrendiği bilgileri analiz ediyor ve yorumlayarak bu bilgiyi insanlara sunuyor. Yani sosyal medyada paylaştığımız fotoğrafı, yapay zeka ile sohbet ederek nasıl olduğunu sorabileceğiz.

Web 1.0 Nedir?

İnternetin en eski sürümü olan Web 1.0, kullanıcılarına sadece tüketme olanağı veren, erişimin çok kısıtlı olan bilgi sağlayıcıydı. 1990’lardan 2004’e kadar kullanılan Web 1.0, insanların internet sitelerindeki bilgileri sadece okuyabilmelerine izin veriyordu. Yani Web 1.0 aslında sanaldan oluşan bir kütüphaneydi, o kadar.

Can Sıkıntınızı Giderecek İnternet Siteleri
İlginizi Çekebilir!

Can Sıkıntınızı Giderecek İnternet Siteleri

Webmasterlar olarak zamanımızın çoğunu bilgisayar başında geçiriyoruz. Kimi zaman yoğun iş temposundan yorulup, farklı konularda kafamızı dağıtacak alanlara yöneliyoruz. Bir kaç video izlemek, oyun oynamak veya merak ettiğimiz alanl...

Web 2.0 Nedir?

Web 2.0, Web 1.0’ın geliştirilmiş versiyonu olarak 2000 yılında ortaya çıktı. 10 sene kullanımda kalan Web 2.0, kullanıcılara artık bilginin tek yönlü alınmasını değil, bilginin çift yönlü transferinin yapılmasına olanak sağladı. Günümüz internetinin altyapısı olarak da kabul edilen Web 2.0 sayesinde Facebook, blog siteleri, Youtube ve Twitter gibi platformlar ortaya çıktı. Ayrıca PHP, AJAX, API, ASP.NET ve XML gibi teknik internet terimleri de Web 2.0’ın sağladığı altyapıyla öğrenildi.

Web 3.0 nedir?

Web 2.0, internet çağı için büyük bir evrim eşiğiydi fakat insanoğluna yetmedi. İnsanoğlu internetteki bilgi alışverişini karşılıklı kıldıktan sonra bir de bu bilgi transferlerini anlamlı kılmak istedi ve bu sayede Web 3.0 ortaya çıkmış oldu. İnternetteki içeriklerin bir şekilde anlamlandırılması, mantıklı hale gelmesi için geliştirilmeye başlanan Web 3.0, aslında 2010 yılından beri hayatımıza girmiş durumda. Metaverse, blockchain kullanan kripto paralar ve yapay zekalar, Web 3.0’ın geliştirilme aşamasında ortaya çıkmış teknolojilerdir. Şu anda interneti kişiye özel hale getirme aşamasında olan Web 3.0’ın geliştirilme süreci, her geçen gün daha da ileriye gidiyor, internet dünyasına yenilikler kazandırmaya devam ediyor. Bazı uzmanlara göre çok kısa zamanda Web 3.0 geliştirme sürecini tamamlayacak ve yerini Web 4.0’a bırakacak. Hatta Google Docs, Nvidia GeForce Now, YouOS ve EyeOS gibi uygulamalar Web 4.0’ın temellerinin atıldığına işaret olarak kabul ediliyor.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al