wmaraci reklam

Üzerine Konuşmalıyız: CD Projekt

CD Projekt, Polonya’dan çıkan ve dünyanın en sevdiği oyun markalarını piyasaya süren bir geliştirici. Doğrusu yıllar süren maceralarında attıkları ön görülü adımlarla birlikte başarılardan konuştuğumuz bu yazı serisine girmeyi gerçekten de hak ediyorlar.

Şirketin adını daha önce duymuş olan okurlarımız “Ee, adını yanlış yazmışsınız. Onların ismi CD Projekt Red” diye düşünüyor olabilir. Ancak iki departmanlı bir yapıya sahip çok büyük bir şirketten bahsettiğimizi belirtelim. Bu şirketin bir bölümü muhteşem oyunlar geliştirirken, diğer bölümüyse Steam gibi dijital oyun pazarlarına rakip GOG (Good Old Games) isimli diğer bir işle uğraşıyor. Biz bu iki departmandan birlikte bahsetmenin, daha doğrusu tekil olarak ele almanın daha doğru olacağına inandığımız için isimlerini de böyle kullandık. Zira diğer departmanın adı CD Projekt Blue olarak geçiyor.

Aslında Eski Bir Firma

2010’lu yıllar başlayana kadar oyunlara orijinal olarak ulaşmanın yegane yolu kutulu bir biçimde, fiziksel olarak satın almaktı. İşte CD Projekt de bu noktada lokal bir dağıtımcı olarak karşımıza çıkıyor. Hem de 1994 yılında. Aynı zamanda yerelleştirme ve çeviri gibi yan hizmetlerle de oyun sektörünün merkezinde yer alıyorlar. Ardından şirket yaratıcı yönünü de konuşturarak ‘Red’ kod adlı oyun stüdyosunu 2002 yılında hayata geçiriyor ve çalışmalara başlıyor. Büyük stüdyoların verdiği taşeron işlerden sıkılan firma önce Doğu Avrupa’nın en ünlü fantastik edebiyat yazarı Andrzej Sapkowski ile anlaştı. Ardından da yazarın The Witcher kitap serisini oyuna uyarlama yoluna girdi.

İlk iki oyun sektör ve oyuncular tarafından beğeni kazansa da daha çok kendi yağında kavruldu diyebiliriz. Ancak serinin üçüncü oyunuyla firma, oyun tarihine geçecek bir şaheser yaratmayı başardı. Video oyunları tarihinin en iyi aksiyon rol yapma oyunlarından birisini hayata geçiren CD Projekt bu oyunun ardından uçuşa geçti.

Aynı zamanda oyuncu dostu bir yol takip eden şirket, oyuna özel hazırladıkları genişleme paketleriyle de bizlerin gönlünü fethetmeyi başardı. Zira oyun oldukça ucuzdu, çok dile çevrilmişti (bu dillere Türkçe de gecikmeli de olsa katıldı), son derece kaliteliydi ve uzun saatler oynanabilirlik vaat ediyordu. Eh standart bir oyuncu bunlardan fazla ne isteyebilir ki?

Microsoft, Klasik Age of Empires’ı 20 Yıl Sonra Yeniliyor!
İlginizi Çekebilir!

Microsoft, Klasik Age of Empires’ı 20 Yıl Sonra Yeniliyor!

İlk defa bir bilgisayar oyunu olarak tanıdığımız ve Age of Empires serisinin kökünü oluşturan Rise of Rome Expansion yenileniyor! Oyuncuların birbirinden heyecanlı haberleri aldığı E3 2017 etkinliğinden klasik oyun severlerini heyecan...

Cyberpunk 2077 Serüveni

Şirket bu seride yakaladığı başarının ardından bir de bilim kurgu türünü ziyaret etmeye karar verdi. Ancak bu konuda her şeyin güllük gülistanlık gitmediğinin de altını çizelim. Zira oyun yapımcıların hataları nedeniyle oldukça eksik bir halde oyuncuların karşısına çıkartıldı ve yolculuğuna biraz hüsranla başladı. Bunu da belirtelim ki yazı serimizin sadece şirket övmek üzerine ilerlemediğini söyleme şansımız olsun değil mi? Çuvalladılar. Ancak yine oyuncuların sevdiği ve başarılı projelere hayat vermeyi bilen bir şirket oldukları çok açık.

Daha önce hiç CD Projekt oyunlarından birisini oynadınız mı? Oynadıysanız nasıl buldunuz? Yorumlarda görüşlerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al