wmaraci reklam

Üzerine Konuşmalıyız: Ekşi Sözlük

Sözlük işinin ne kadar özgün bir formül olduğuna ve ülkemizde bu tarz sitelerin başarısına dair daha önce birkaç kelam etmiştik. Ekşi Sözlük tüm bu sürecin en büyük adresi olarak hakkında daha fazla söz söylenmesini elbette hak ediyor. Gelin, Ekşi’yi neyin bu kadar özel kıldığını ve başarıya giden yollarının geçtiği süreçleri bu yazımızda konuşalım.

Ekşi Sözlük, sözlüğün de adı anılır yazarlarından SSG tarafınca 1999 yılının başlarında yayın hayatına başlıyor. Bu yönüyle, diğer klon sitelerden daha eski ve daha oturmuş bir durumu olduğu söylenebilir. Arkasından gelen Uludağ, İTÜ, İnci gibi sözlükler genellikle başlarda rakip gibi anılmış olsalar da son yıllarda eşsiz bir konumu olduğu aşikâr Ekşi’nin. Ayrıca bu macerayla ilgili YouTube kanallarında yer alan iki bölümlük belgeseli de izlemenizi tavsiye ederiz. Aşağıya bırakalım.

[+] https://www.youtube.com/watch?v=tENkclsn4JY

Wikipedia ile Benzer Bir Rolü Var

Bir şirketi, konuyu ya da birisini merak ettiğimizde ziyaret ettiğimiz iki site bulunuyor. Eğer ansiklopedik veri arayışıyla yola çıktıysak elbette ilk göz attığımız site Wikipedia oluyor. Ancak hedefimiz diğer insanların görüşlerini duymak ve çıkarımda bulunmaksa Ekşi Sözlük de ilk durağımız olabiliyor. İçerisinde yer alan yüz binlerce başlıkta, milyonlarca girdisiyle bu konuda Ekşi’den daha iyi bir veri tabanı bulmak da hiç kolay değil zaten.

Treni Kaçırmayın: Kitle Fonlaması
İlginizi Çekebilir!

Treni Kaçırmayın: Kitle Fonlaması

İçerik üreticiliğiyle ilgili şöyle bir sorun var. Ya kaliteden feragat ederek içeriğinizi pek çok reklamla dolduracaksınız ya da kazancınızın çok düşük olmasına göz yumacaksınız. İşte buradaki bozukluk bugün yavaş ama kararl...

Seçici Bir Yapı

Ekşi’yi böyle özel kılan bir diğer başarılı durumun da seçici bir yapıda olması olduğunu söyleyelim. Sitede bir yazar olmak uzun yıllar boyunca çok zordu. Bugünlerde bu durum eleştiriliyor olsa da halen işleyen bir seçicilik olduğu söylenebilir. Site, üyelerini ince bir elekten geçirerek belirliyor. Bu vesileyle girilen mesajların ve başlıkların anlamı büyüyor ve ister istemez kullanıcı portföyü daha entelektüel insanlardan oluşuyor.

İşte tam bu yüzden bir yazar hesabımız olmasa dahi, sıralamada Ekşi Sözlük’ü gördüğümüzde herhangi bir sosyal medyadansa daha kolay tıklama yapabiliyoruz. Ziyaretçilerine de iç rahatlığı sağladığını söyleyebiliriz kısacası. Bunu yalnızca ‘nesil’ sistemiyle deneyen diğer klon siteler çok başarılı olamadılar, zira Ekşi uzun zamandır entry girişi yapan kullanıcılar arasından yazarlarını seçiyor.

Pena ve Şeyler

Sözlüğün ilk girdisi olan ‘Pena’ aynı zamanda platformun resmi YouTube kanalının da adı. Bu kanalda da kanaat önderi diyebileceğimiz pek çok insanı ağırlayarak sözlüğün seçici yapısıyla yeni bir medyayı daha ayağa kaldırdılar. Ayrıca sözlükte insanlara bir şeyler kazandırdığını düşündüğümüz ilgi çekici içerikleri de ‘Şeyler’ ismiyle açtıkları subdomainde sergiledikleri yenilikçi içerik konseptleri de büyük rağbet gördü. İşte bu iki vizyoner hareket 20 yaşından büyük bir sitenin, bugün ülkemizin en etkili alanlarından birisi olmayı sürdürebilmelerinin de önünü açtı. Umarız kalitelerini düşürmeden yollarına devam edebilirler. Zira entelektüel bir kitleye sahip olmanın en büyük dezavantajı da tatmin hissinin daha zor oluşturulması olabilir. Ekşi varsa, yazarlarıyla var bunu da unutmamak lazım.

Sözlüklerle ve Ekşi’yle ilgili sizin düşüncelerinizi de çok merak ediyoruz. Yorumlarda bizimle paylaşmak isterseniz çok seviniriz. Sağlıcakla kalın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al