lostyazilim
tr.link

Üzerine Konuşmalıyız: Spotify

İnsanların müzik dinleme alışkanlıkları dile kolay tarihin henüz kayıt altına alınamadığı tarihlerden beri bizimle. Ancak çok büyük kırılma anlarını da içerisinde barındırıyor. Belki başta biraz kulağa abartılı gelebilir ancak bu kırılma anlarından bir tanesinin de Spotify olduğunu söyleyebiliriz. Gelin nedenleriyle birlikte anlatalım ve Spotify üzerine biraz konuşalım.

Bir müziği canlı bir biçimde dinlemenin tadı elbette leziz efendim. Ancak benzer tınıları tekrar tekrar dinlemeyebilmek, yani çalınan enstrümanları ve vokalleri kayıt altına alabilmek çok uzun zamandır sahip olduğumuz bir özellik değil insanlık olarak. Plaklarla başlayan bu süreç 20. yüzyılın başlarında yaygın bir kullanım alanı buluyor. Yani on binlerce yıllık insanlık tarihinin yalnızca son 100 yıldır kayıttan müzik dinleyebiliyoruz. Merak etmeyin, yazımızın devamında bu kadar geçmişten konuşmayacağız.

Dijital Korsancılığın Boğazını Sıktı

Müzikleri plaklardan, kasetlerden ve CD'lerden dinlerken orijinal içeriklere erişiyorduk. Parası neyse verip, sanatçıya da emeğinin karşılığını bir biçimde ulaştırabiliyorduk. Ancak internetin yaygınlaşmasıyla insanlık olarak tüm şarkılara ücretsiz ulaşabildiğimizi fark ettik. Burada büyük bir sorun vardı. Evet, bizim ücretsiz bir şekilde tonlarca müziğe ulaşmamız harika. Ancak sanatçılar nasıl emeklerinin karşılığını alacaklar? Aylarca emek verilen albümlerin yalnızca YouTube üzerinden getirdiği gelirle hayatta kalmak hiç kolay değil. İşte tam bu noktada bir ihtiyaca karşılık olarak Spotify’ı gördük.

Dijital olarak da müzikleri, üreticilerinin haklarını vererek dinleme fırsatı vermesi Spotify’ı genel kullanıcılar için öyle çok ayrı bir yere koymadı. Ancak üreticiler için bunu başarabildik. Diğer bir yandan elbette uygulamayı kullanmanın, kullanmamaktan daha havalı olmasının yansıtıldığı o muhteşem pazarlama stratejisini izlemeye başladık. Sosyal medya platformlarının desteği, kullanıcıların algısı derken uygulama gerçekten de yükselişe geçti.

İşte tam olarak bu süreçte üreticilerin de şarkılarını YouTube’dan ziyade bu platformda yayımlamaya başlaması, YouTube’da kendilerinden izinsiz yapılan paylaşımlarla hukuksal mücadeleye girmeleri ateşi körükledi. Bugün her ne kadar pek çok rakibi bulunsa da, Spotify tüm kullanıcılar için liderliği net bir biçimde elinde bulunduruyor.

Fransa, Photoshop Kullanılan Çalışmalara Değişikliği Bildirme Zorunluluğu Getirdi
İlginizi Çekebilir!

Fransa, Photoshop Kullanılan Çalışmalara Değişikliği Bildirme Zorunluluğu Getirdi

Dünya bizi daha ne kadar şaşırtabilir ki derken, her gün yeni ve şaka gibi haberler dünyanın dört bir yanından yankı buluyor. Haber köşesinin bugünkü konuğu Photoshop ve fotoğraf manipülasyonları üzerine Fransa hükümetinin hayat...

Teknolojik Olarak da Alkışı Hak Ediyorlar

Spotify, Instagram gibi sosyal medya platformlarında teknolojisini de ortaya koyarak ayrı bir başarı daha elde etti diyebiliriz. Özellikle hikâyelerde paylaşılan müziklerin platformda seçiliyor olması ve bunun getirdiği büyük pazarlama etkisiyle son birkaç yılda Spotify hızına hız kattı. Bu sürecin sonunda da hem platform hem de sanatçılar kazançlı çıktı.

Ayrıca insanlara ücretsiz bir biçimde de dinleyebilme hakkı verdiklerini de unutmamak lazım. Zira bu sayede insanlık olarak sahip olduğumuz korsan dinleme alışkanlığımızı bir kenara bırakabildik. Bugün pek çok kişi bile isteye aylık abonelik ücretlerini ödüyor. Buna toplu bir grubu ikna etmek için yıllardır uğraşan Spotify’ı samimiyetle tebrik etmemek çok ayıp olurdu değil mi?

Siz Spotify’ı aktif olarak kullanıyor musunuz? Platformla ilgili görüşleriniz nelerdir? Bizimle yorumlarda paylaşırsanız çok seviniriz efendim. Sonraki içeriklerimizde görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al