wmaraci reklam

Üzerine Konuşmalıyız: TaleWorlds

Üzerine konuşmalıyız yazı dizimizin ilk içeriği olan Udemy yazısında, Ankara’dan Silikon Vadisi’ne ulaşan bir başarı hikâyesini anlatmıştık. Ankara’dan öyle çabuk çıkmak olmaz değil mi? Bu şehrin dijital başarıları üzerine konuşacaksak TaleWorlds’ün adı anılmasa çok ayıp olur.

Okurlarımızın büyük çoğunluğunu gerek yüzeysel, gerekse de kapsamlı bir şekilde şirketi duyduklarına eminim. Ancak gelin bilmeyenler için çok ama çok basit bir şekilde “TaleWorlds nedir?” sorusunu cevaplayalım olur mu? Zaten ardından bol bol üzerine konuşacağımız için detaylanacak. TaleWorlds, Ankara merkezli bir oyun stüdyosudur. ODTÜ Teknokent’te yer alan stüdyonun temelleri 2005 yılında Armağan Yavuz tarafından atılmıştır ve bugün 90’dan fazla geliştiriciye ev sahipliği yapmaktadır. Firma global başarılara ulaşabilmiş ve dünyanın çeşitli yerlerinden oyuncuların sevgisine sahip Mount & Blade isimli oyun serisinin yapımcılığını ve bazı oyunlar özelinde de dağıtımcılığını üstlenmektedir. Dağıtımcılığını üstlenmediği oyunlarda da sektörün önemli yayıncılarından Paradox Interactive ile çalışmışlardır. Şimdi gelin haklarında daha detaylı konuşalım.

Trenin Kaçırılmayışı

TaleWorlds elbette ülkemizin ilk oyun geliştiricilerine ev sahipliği yapmıyor. Öyle olduğunu söylemek, kendisinden öncekilere büyük haksızlık olurdu. Ancak Armağan Yavuz ve ekibi, ülkemizin bu noktada treni kaçırmamasını sağladılar, bu da bir gerçek. Çoğu Avrupa ülkesi ve tabii ki Kuzey Amerika büyük oyunlara yuva olmuş durumda. Örneklendirmek gerekirse The Witcher serisi Polonya’da geliştirilirken, Ubisoft stüdyolarınınsa Kanada ve Fransa odaklı olduklarını görebiliriz. Elbette Amerika Birleşik Devletleri’ne bakacak olursak da Electronic Arts ve Bethesda gibi markaları görebiliriz. İşte böyle bir düzen içerisinde treni kaçıran da ülkeler var ve ülkemiz de neredeyse bunlardan birisi olacaktı. Derken Armağan Bey ve ekibi Mount & Blade’i duyurana kadar.

Seri elbette ülkemiz oyuncuları tarafından, milli bir hemşerilik içgüdüsüyle seviliyor ve sahip çıkılmaya çalışılıyor. Ancak, dünyada da oyunun büyük bir kitle tarafından desteklendiğini söyleyebiliriz. Oyuncular bu seriye özel modlar geliştiriyor ve oyunla ilgili çeşitli içerikler üretiyorlar. Her ne kadar diğer geliştiriciler kadar sık bir oyun duyurusu görmüyor olsak da, bu markanın diğerlerinden oyuncuların gözünde bir eksiği olmadığını söyleyebiliriz.

2024 Türkiye İçin PC ve Konsol Oyunlarının Yılı Olacak
İlginizi Çekebilir!

2024 Türkiye İçin PC ve Konsol Oyunlarının Yılı Olacak

Peak Games’in 1.8 milyar dolara Zynga tarafından satın alınmasıyla başlayan furyada ülkemizin oyun sektörü epeyce bir yoldan geçti. Bugünse çok daha farklı bir noktaya yolculuk ediyoruz. Sitemizin blog yazılarının sıkı takipçil...

Önemli Bir Öncü

TaleWorlds üzerine konuşurken başarıları arasında sektörün farklı kanatlarının da kalkınmasında öncü olduğunu söyleyebiliriz. Elbette burada daha dolaylı bir durumdan bahsetmemiz gerekiyor. Fakat kabul edelim, 2009 yılında ulusal televizyon kanallara çıkıp At ve Kılıç isimli bir oyunun haberini yaptığında bu ülkemizdeki her gencin ateşini yükseltmiş, geliştiricilere heves pompalamıştı. Bunun bir sonucu olarak da diğer yazılarımızda üzerlerine konuşacağımız Peak gibi hypercasual geliştiricilerini de görebildik.

Ayrıca para ve kazanç gibi başlıkların da günümüzde önemli birer başarı kriterleri olduğunu da reddetmek olmaz. TaleWorlds 2015 yılında, ana oyunun çıkışından 4 yıl sonra ülkemizin gizli ihracat şampiyonu olmayı başarabilmiş bir şirket. Bu bize dijital ürünlerin ülkemiz açısından ne denli önemli birer gelir kapısı olduğunu da gösterir nitelikte değil mi? Umarız devlet kurumları da bunun farkına (gerçekten) varırlar ve işin destekçisi olduklarını net bir şekilde ortaya koyabilirler.

TaleWorlds ile ilgili olarak sizin hatırlatmak istediğiniz başka noktalar da var mı? Bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz!

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al