wmaraci reklam

Üzerine Konuşmalıyız: Wikipedia

Nasıl olur da şu ana kadar Wikipedia hakkında konuşmayız. Gerçekten çok ama ayıp bu yaptığımız. Oysa internetin belki de en köklü ve bilgiye ulaşma konusunda en önemli sitesinden söz ediyoruz. Birçok dilde hizmet veren Viki, Türkiye’de son yıllarda zorlu süreçlerden geçmiş olsa da önemini bir gün dahi yitirmedi. Siteye pek çok farklı kaynaktan sürekli ulaşmaya devam ettik. Gelin şimdi bu içerikle haklarını teslim edelim.

Öncelikle bir organizasyondan konuştuğumuzu hatırlatalım. Şu anda 316 dilde içerik barındıran bu dev 2001 yılında kuruldu. Bu Facebook’tan 3, video devi YouTube’dan ise 4 yıl önce oluyor. İçerisinde Türkçe içerik sayısı 400.000’in üzerinde. Arayıp da bulamayacağımız şeyin çok az olduğu bu adres, gönüllü editörlerle varlığını sürdürüyor. Elbette bu yapısında manipüle edilebilir yönleri de var ancak kabul edelim. Karşımıza çıkan verimli bilgiler çoğunlukla bize mutlaka katkı sağlıyor. Kendi adıyla kurulan dernek tarafından işletilen site önümüzdeki yıllarda da varlığını emin adımlarla sürdürecek bundan eminiz.

Onsuz İnterneti Düşünmek Çok Güç

Bugün Google olmasaydı Yahoo’yu kullanabilirdik. YouTube olmasa Dailymotion ya da Vimeo bu işi omuzlanabilirdi. Sosyal medyalara girmiyorum bile. Ancak Wikipedia’nın bulunmadığı bir internet, en başta kendi temel varoluş sebebine aykırı geliyor. Bilgiye ücretsiz, tarafsız ve kolay ulaşabilmenin insanlık mirası olması yolunda oluşturulan bu teknolojinin vizyonunun ortaya koyduğu en büyük örnek işte bu çevrimiçi organizasyon.

Ayrıca içerik sayısı daha yüksek adresler elbette mevcuttur. Ancak burada 30 Milyonun üzerinde sayfadan bahsediyoruz. İçerideki veri gerçekten de akıl alır boyutta değil ve gün geçtikçe de artıyor. Bugün adreste kırmızı işaretlenmiş pek çok kavram ve kişi hakkında da biliyoruz ki yarın yeni sayfalar açılacak ve bilgiye ulaşmak bu yolla biraz daha kolaylaşmış olacak. 2001 yılında organizasyon hayata ilk geçtiğinde, ilk sayfalarını oluşturan gönüllü editörler acaba konunun buraya ulaşacağını tahmin ediyorlar mıydı? Doğrusu bu kadar öngörü ayakta alkışlanmalı eğer öylelerse. Çünkü eşsiz bir veri deposu oluşturdular.

O Paraya Öküz Alırdık; Satış Fiyatı En Yüksek 200 Alan Adı
İlginizi Çekebilir!

O Paraya Öküz Alırdık; Satış Fiyatı En Yüksek 200 Alan Adı

Mutlaka etrafınızda alan adları konusunda takıntılı olan arkadaşlarınız vardır. Bu listedeki alan adlarını satın almak isteyen adamları tanımış olsaydınız bence arkadaşınıza haksızlık ettiğini düşünebilirdiniz. İnternet s...

Sistem Elbette Sorunsuz Değil

Bugün dünyanın en güçlü sitelerinden birisinde her isteyenin editörlük yapabiliyor olması elbette bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Adres içerisinde oluşturulan kötü niyetli sayfalarla çok sık karşılaşmıyor olsak da denetimin oldukça zor olduğunu kabul etmemiz lazım. Gönüllülük esaslı bu sistem şu ana kadar yalnızca bu sorunla gündeme gelmiyor elbette. Editörlerin politik duruşu bazen platform için zorlu günleri de beraberinde getirebiliyor. Buna ülkemizde yaşadıkları sorun da örnek olarak gösterilebilir.

Ancak tüm bu sorunları bir kenara bırakırsak, iyi ki var diyeceğimiz bir siteden bahsediyoruz. Bugün basit bir fizik formülünü de, bir yazarın hayat öyküsünü de, yabancı bir kabile devletinin tarihsel sürecini de öğrenmemize olanak sağlıyor olması gerçekten harika. Bu yönüyle tam anlamıyla eşsiz diyebiliriz. Teşekkür etmekten başka bir şey düşmez.

Wikipedia ile ilgili görüşlerinizi ve yorumlarınızı bizimle paylaşmak isterseniz çok seviniriz. Sağlıcakla kalın efendim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3 / 5 (3 değerlendirme)

3 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al