Bugüne kadar daha iyiye ulaşmak adına içerikler yayınladık. Teoman’ın bir şarkısında söylediği gibi “Bazen ne yaparsan yap, olmuyor bazen.” ve bazen ne yaparsanız yapın olmaz işte bazen… Webmaster kavramının artık eskiden olduğu gibi kısıtlı bir penceresi yok. Boğaza nazır geniş mi geniş bu pencere herkese göre olmayabilir. Belki başarısız olmanızın en büyük nedeni aslında bir Webmaster olmamanız gerektiğinden kaynaklanıyor olabilir.
Herkes programlama öğrenebilir, grafik tasarlama işine el atabilir, SEO’yu yalayıp yutabilir, benden iyi olmasın (öhöm öhöm?) içerikler hazırlayabilir . Dahası tüm bunları en iyi şekilde yapmasına rağmen bu iş ona göre olmayabilir. Küçük pencereyi bırakalım ve biraz büyük resme odaklanalım, kendimizde bir webmaster olmamamız için gerekli bu 6 işareti taşıyorsak yeni okyanuslara yelken açmak için gemimizi hazırlamanın zamanı gelmiş olabilir;
1- Kreatif Olmak Sizin için Biçilmiş Kaftan Olmayabilir
Sağlam bir mantıkla ayaklarımızın üstüne basalım. Bu sektörün her alanında yapılacak binlerce iş var fakat bunlara atılmanız için kreatif yönünüzün olması şart. Kodlama yaparken, grafik tasarlarken, içerik hazırlarken dahası sektördeki herhangi bir işi yaparken kreatif olmanız, kendinizi diğer çalışanlardan farklılaştırmanız gerekiyor.
Bazı insanların kreatif yönü olmayabilir veya kreatif yönü çok zayıf olabilir. O halde webmaster olmak size göre olmayabilir. Yeni bir şey meydana getirirken ilham kaynaklarınızın sağlam olması ve bunları aktif şekilde kullanabiliyor olmanız gerekiyor. Tek bir defa da değil, birçok kez bunu yapabiliyor olmanız gerekli. Bu alanda bir işi yapmanın binlerce yolu var. fakat siz öğrendiğiniz bir yolun dışına çıkamıyorsanız kreatif olma sorunu bir gün stres ve soğuk soğuk terlemeler şeklinde geri dönebilir.
Tüm Web Tasarım İhtiyaçlarınız İçin TemplateMonster Dijital Pazaryeri
TemplateMonster dijital pazaryeri, yaratıcı ürünlerini satmak için saygın bir platform arayan satıcılara ve projelerini hızlı bir şekilde başlatmak için kullanıma hazır dijital ürünler arayan web tasarımcılarına hitap ediyor. Temp...
2- Kendi İşini Kendi Yapan Kurtlardan Değilsiniz
Freelancer olarak çalışmanız şart değil, bir şirket bünyesinde çalışsanız bile insanlar sizden kendi başınıza bir şeyleri başarmanızı bekleyecek. Tüm bu çalışma yükünün altından kalkabilmek için hırslı ve motivasyonu yüksek bir birey olmanız gerekiyor. Yaptığınız iş alelade ve gündelik işlerden çok farklı. Eğer “Ben nasıl olsa maaşımı alıyorum, kitaptan okur geçerim.” öğretmenine dönüşürseniz her an çuvallayabilirsiniz.
Webmaster olmak için çalıştığınız alandaki her bir iş sürecini sevmeniz ve keyif almanız gerekiyor. Bunlar yok mu? Sorun değil, en azından hırslı olmanız gerekiyor. Sabah yataktan kalktığınızda bugün yapacaklarınız hakkında sizi korku dolu anların beklediğini düşünüyorsa ve o tatsız keyif duygusunu alamıyorsanız, belki bu iş size göre olmayabilir.
3- Çözüm Odaklı Olmak ve Mantık Sorunları
İnternetteki çoğu şey çözüm üzerine kurulu, bu içerik bile. İnsanlar sorunlarını çözmek için internete uğruyor. Yapacağınız çalışmaların doğal olarak çözüm odaklı olması gerekiyor. CV’ye karalanan çözüm odaklı olmak başka bir gezegen, realite ise bambaşka. İnternette vatandaş gerçek çözümler istiyor, gerçek çözümleri arıyor. Çözüm üreten tarafta olmak webmaster olmanın en büyük parçalarından biri.
Bir yazılım düşünün… Yazılımları da sorunlara çözüm getirmesi amacıyla üretmiyor muyuz? Webmaster olacaksanız mantık sorunlarını ve çözüm odaklı olmayı göbek adınız olarak belirlemeniz gerekiyor. Alengirli sorunlar üzerine mantık yürütmek ve çözüm odaklı olmak size göre değilse birçok iş gibi bu alandaki iş kolları size uygun olmayabilir.
4- Masa Başı İnsanı Olmalı ve Bundan Keyif Almalısınız
Pazarlama ve toplantı gibi süreçleri saymazsak bu alanda yapılan işler için masanın başında oturmanız şart. Hem öyle birkaç saat de değil, bazen günün 15 saati bilgisayar masasının başında oturmak zorunda kalabilirsiniz. Bazı insanlar aktif ortamların insanıdır ve insanlarla birebir iletişim kurabildiği işlerde çalışmak onlara kendilerini daha iyi hissettirir. Webmaster olduğunuzda ancak Skype ve diğer anlık mesajlaşma yöntemleriyle insanlarla iletişim kurarsınız. Sosyal bir alanda çalışmak sizin için bir değerse bu işte o yok haberiniz olsun.
Kendinize şunu sorun; bilgisayarın başında geçirdiğiniz saatleri bir meditasyon olarak görebiliyor musunuz? Yoksa bitse de gitsek modundan çıkamıyor musunuz? Tüm gün boyunca bilgisayar başında oturmak size göre değilse internet sektörü için çalışmak size göre olmayabilir.
5- Normal Mesai Saatleri mi?
İnternet 7 gün ve 24 saat boyunca açık bir mağaza. Bayram da olsa seyran da olsa internet mağazası kepenklerini asla indirmiyor. Yapacağınız işlerin bitiş süresini 9 - 5 gibi kıyak mesai saatleri değil, Deadline adı verilen “Teslim süresi” belirliyor. Sıradan saatler düzenli bir hayat için kaçınılmaz ancak bilişim sektöründe çalışıyorsanız standart saatlerin adamı olmayacağınız fikrine kendinizi alıştırmalısınız.
Alıştıramıyor musunuz? En azından standart mesai saatlerine yakın çalışma aralıkları belirleyebilirsiniz. Belirlediğiniz saatlerin işiniz için ne kadar sağlıklı olacağı ise muamma olacaktır. Bilişim sektörü demek gece ve gündüz, bayram seyran ayırt etmeden çalışmak demek oluyor. Standart mesai takıntılarınız varsa ve esnek çalışma saatlerine katlanma fikri sizi ürkütüyorsa ne yapmanız gerektiğini biliyor olmasınız.
6- Hemen Çok Kazanmak ve Hızlıdan Zengin Olmak
Webmaster olma amacınız hayatınızın geçimini sağlamak ve uzun vadeli planlar değilse hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Flappy Bird gibi bir gecede yazılımcısını zengin eden uygulamalar her zaman ortaya çıkmıyor. Yapacağınız çalışmaların hepsi uzun vadelere ihtiyaç duyuyor. Bir gecede zengin birine dönüşme fikri 21. yüzyılda şans ve diğer yüzlerce faktörün bir araya gelmesiyle oluşuyor.
Webmaster olarak çok iyi paralar kazanamaz mısınız? Kazanabilirsiniz ama bu yolun Konya ovaları kadar düz olacağını sanmayın. Yolunuz sandığınızdan uzun sürecek ve düşündüğümüzden daha çok çalışmamız gerekiyor.
Uzun lafın kısası herkes webmaster olabilir ama herkes webmaster olmalı mı? Kesinlikle hayır. Sektörde yaşadığımız sorunların çoğunun da webmaster olmaması gereken insanların webmaster olduğu için meydana geldiğini iddia edebilir miyiz? Neden olmasın…