wmaraci reklam
tr.link

Webmasterlar için En Popüler Sayaç ve İstatistik Servisleri

Bir hamam sahibi düşünelim, bu hamam sahibi gerçekten başarılı olduğunu ve işlerin tıkırında gittiğini nasıl anlayacak? Muhtemelen önce günlük müşteri hacmine bakacak ve daha sonra elde ettiği gelirleri göz önünde bulunduracaktır. Tüm bu istatistik verilerinin toplanması için de müşterilerinin ne kadar olduğunu sayması gerekecektir.

Bir hamam işletmecisi için müşteri ne demekse, sayaç ve istatistik servisleri de bir web projesi ve bir webmaster için o demektir. Sayaca sahip olmak, sadece kaç kişinin sitenize girdiğini ve çıktığını anlamak demek değildir, sayaca sahip olmak demek; web sitenizin şimdiki durumu ve gelecekteki durumu hakkında da çıkarımlarda bulunmak demektir.

Sayaç ve istatistik araçları sayesinde;

  • Doğru yolda olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Gelen ziyaretçi, giden ziyaretçiyi aratıyor mu? Sektör hala yayın yapmaya değer mi? vb…
  • Yaptıklarınızın ne kadar işe yarayıp yaramadığını öğrenebilirsiniz. İçerikleriniz kullanıcıları tatmin ediyor mu? Uzun içerikler kitlenizi çok mu sıkmış yoksa ipin ucu yerinde mi?
  • Bazı zaman neler yapmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Kullanıcılar en çok hangi içeriklere ilgi gösteriyor? Arama motorlarından hangi içerik türüyle daha iyi geri dönüşüm alıyoruz? Babam böyle güzel pasta yapmayı nereden öğrendi?

Tabii, tüm bunları anlayabilmemiz için en azından bir tane ihtiyaçlarımızı eksiksiz karşılayacak sayaç veya performans analizi aracı kullanmamız gerekecek. Biz de bu blog yazısında tam olarak o ihtiyaca seslenecek ve Türkiye kullanıcıları açısından en çok tercih edilebilecek sayaç servisi alternatiflerine değineceğiz.

1- Google Analytics

Google Analytics, ücretsiz olarak bir Webmasterın tercih edebileceği hem en kullanışlı hem de en gelişmiş özelliklere sahip analiz ve performans raporu aracıdır. Onun için sadece bir sayaç dersek, cidden ayıp etmiş oluruz çünkü Google Analytics bir sayaç değil, tek başına istatistik ve raporlama servisidir.

Google Analytics; Web trafiğinin kaynağını, sayısını, kullanıcı davranışlarını, tıklamalarını, geri dönüşüm oranlarını ve daha birçok analiz verisini detaylarıyla birlikte sunabilir. Sonuçlar çoğu zaman kesine oldukça yakındır ve tüm sektör tarafından geçerliliği kabul edilir. Örneğin bir site satmak istediğinizde, Google Analytics için verilen rapor verileri kesinlikle daha geçerli kabul edilecektir. 

Analytics diğer sayaç servislerinde olduğu gibi web sitenize ekstradan yük bindirmez ve yüklenme sürenizi arşa çıkarmaz. Yaptığı takiplerle ziyaretçilerinize göre içeriklerinizi optimize etmenize yardımcı olur ve kullanıcıları potansiyel müşterilere dönüştürmek adına son derece isabetli tavsiyelerde bulunabilir. 

Daha çok gelişmiş web sitesi sahipleri tarafından tercih edilen Google Analytics’in gerçek zamanlı veriler sunabilmesi ve her kullanıcının sayfa üzerinde geçirdiği toplam süreyi gösteriyor olması da Google Analytics’i tercih etmek için oldukça geçerli bir neden. Analiytics ile ayrıca istediğimiz raporları dışarıya tablo olarak aktarabiliyor olmamız da raporlama işini oldukça kolay hale getiriyor.

Google Analytics eğer Google’ın değil de farklı bir firmanın elinde olmuş olsaydı muhtemelen ne bu kadar gelişmiş bir istatistik aracı olabilirdi ne de ücretsiz olarak tüm kullanıcılara servis sunabilirdi. Bence tüm Webmasterlar olarak Google’a bize yıllardır kesintisiz ve ücretsiz hizmet sunan bu araç için koca bir teşekkür borçluyuz.

Tüm gelişmiş özelliklerine karşın Google Analytics’in piyasada çok fazla rakibi var çünkü Google’ın sayaç servisinin de eksikleri yok değil. Birçok kullanıcı web sitesinin analizlerini kolay ve sade bir arayüz üzerinden takip etmek istiyor ancak Google Analytics’in buna pek olanak sunduğunu söyleyemeyiz. Özel rapor oluşturma konusundaysa ücretsiz kullanıcıların birçok sınırlamayla karşılaştığı gerçeği var.

İşin bir de komplo teorisi kısmı var ki, bizce bunu da atlamamak gerekiyor. Ücretsiz bir servis olması ve Google’ın veri madenciliği konusundaki tutumu çoğu kez ürkütücü olabiliyor. Analytics’i tercih ederek tüm site verilerinizi doğrudan Google ile paylaşmış oluyorsunuz. Bu durum birçok açıdan güvenli zira Google’ın politikaları bu konuda oldukça tatminkar. 

Yine de yeterince gelişmiş bir servise sahipseniz ve bir altın madeninin üzerinde tek başınıza oturuyorsanız Google pekala oyunun şartlarını değiştirerek analiz verilerinizi farklı kişi ve kurumlarla paylaşabilir, üstelik kimsenin ruhu bile duymadan.

Google Analytics'e gitmek için tıklayınız.

YouTube Artık 10 Binden Az İzlenme Alan Kanallarda Reklam Yayınlamayacak
İlginizi Çekebilir!

YouTube Artık 10 Binden Az İzlenme Alan Kanallarda Reklam Yayınlamayacak

Çok değil. Bir hafta kadar önce Bu Boykot işi YouTube'un Başını Çok Ağrıtacak diye bir haber yapmış, YouTube’un önüne gelen kanalda reklam yayınlamasının sonuçlarına değinmiştik. İçeriklerin kontrolünü sağlayamadığı iç...

2- Yandex Metrica

Arama motorlarının sunduğu araçlar safından ilerlediğimize göre bir sonraki oyuncumuz elbette Yandex arama motorunun analiz ve sayaç servisi olan Yandex Metrica olacaktır. Metrica özellikle ilk çıkış yaptığında Türkiye kullanıcılarından muhteşem bir geri dönüş almıştı ancak ne var ki ilerleyen süreçte bu kullanım oranını geliştiricilerin büyük bir bölümü çeşitli nedenlerden dolayı arkasında bırakıp farklı analiz servislerine yönelmeye başladı.

Yandex Metrica birçok açıdan Google Analytics’e benzer gelişmiş raporlama özelliklerine sahip. Kapsamlı trafik analizi, raporları filtreleme gibi temel bilgileri sunabilen Yandex Metrica Webvisor adı verilen özelliği sayesindeyse kullanıcıların sayfa üzerinde yaptıkları hareketleri izlemeye yardımcı oluyor. Google Analytics’in aksine Yandex Metrica’nın sunduğu sayaç kodu herkese açık görüntülenebilecek şekilde ayarlanabiliyor. Tabii isterseniz kodu anonim ve gizli tutabilme şansınız var.

Yandex’in kullanım arayüzü Google Analytics’e oranla çok daha basit ve sade duruyor. Bu özellikleriyle birçok kişinin gönlünü fethetse de Yandex’in Metrica servisi üyelerin sıklıkla dile getirdiği yanlış sayım ve Google’dan gelen arama analizi yetersizliği gerekçelerinden dolayı pek tercih edilmiyor. Bu tür servisler elbette hiçbir zaman garanti ve eksiksiz sayım garantisi sunmazlar ancak farkı anlamak için Yandex Metrica’yı test ederken farklı bir sayaç daha kullanmanız faydalı olabilir.

Yandex Metrica'ya gitmek için tıklayınız.

3- Say.Ac

Eğer aradığınız sayacın Kohort Analizi sunmasına size hiçbir ekstra sunmuyorsa ve servisinizi geliştirmek için çok detaylı analiz verilerine ihtiyaç duymadığınızı düşünüyorsanız, hem Türkçe hem de ücretsiz bir alternatif olan Say.ac’ı deneyebilirsiniz. Yerli bir girişim olan Say.ac uzun yıllardır farklı formlarda ülkemizdeki webmasterlara hizmet sunuyor.

Say.ac’ın çok da detaylı bir sayaç sistemi olmadığını söyledik ama tümüyle işlevsiz de sayılmaz. Küçük siteler ve bloglar için ideal verilerin tümünü sunuyor ve sayımlarını birçok rakip ücretsiz servise göre oldukça iddialı şekilde yapıyor. 

Say.ac ile web sitenizin günlük, saatlik ve 15 dakikalık dilimlerdeki trafiğini görebileceğiniz gibi, Referer, arama kelimeleri, tarayıcı ve ekran bilgilerine de erişebilirsiniz. Say.ac belki yüksek veri analizleri sunmuyor olabilir ancak basitlik ve sadelik alanında Say.ac açık ara listemizin en iyi servislerinden biri.

4- StatCounter

StatCounter servisi aylık 250K’ya kadar sayfa gösterimi olan web sitelerinizde ücretsiz olarak kullanabileceğiniz en gelişmiş yabancı sayaç servislerinden biri. Küçük ve orta ölçekli web projeleri için tercih edilebilecek StatCounter; Heatmap, arama motoru karşılaştırması, ziyaretçilerin sizin sitenize gelmeden önce ve geldikten sonraki aktiviteleri gibi gerçek zamanlı istatistik verileri sunuyor. HTTPS kullanılan URL adresleri üzerinde çalışabiliyor ve analiz verilerinin diğer takım arkadaşlarıyla paylaşılmasına imkan tanıyor.

StatCounter orta ayarda bir sayaç servisi olmasına karşın tasarım konusundaki sadeliği birçok gelişmiş servise taş çıkarıyor. Evet, StatCounter’ın tasarımı kaliteli değil ama kullanımı kolaylaştıran tasarım yapısı StatCounter’a kısa sürede kanınızın ısınmasına, onunla kanka olmanıza yardımcı oluyor. Servisin Türkçe dil seçeneği de var ancak çevirisi tam anlamıyla tamamlanmış değil. Temel seviyede İngilizce’nizin olması StatCounter’ı kullanmak için fazlasıyla yeterli olacaktır.

StatCounter’ın kullanıcılar tarafından en sevilen özelliğiyse haftalık olarak mail adresinize özet niteliğinde mini raporlar göndermesi. Böylece her hafta sitenizin durumunun ne yönde ivmelendiğinden hızlıca haberdar olabiliyorsunuz. 

5- Going Up!

GoingUp, size aynı anda hem web analizi hem de SEO araçlarını sunan listenin en farklı ve özgün sayaç araçlarından biri. Going Up, “Sadece analizle filan olur mu abi hiç bu işler?” sorusundan yola çıkılarak yapılandırılmış bir servis ki size hem analiz hem de SEO araçlarını tek bir çözüm olarak sunuyor. 

Google Analytics’e yapı olarak son derece benzerlik gösteren GoingUp, tüm trafik verilerinizi detaylı şekilde izleyip analiz etmenize yardımcı oluyor. Kullanıcı alışkanlıklarına kadar birçok farklı sekmede ihtiyacınız olan analiz kriterlerini fazlasıyla sunan GoingUp servisi, SEO araçlarıyla da kombo yaparak daha yeterli stratejiler belirlemeniz konusunda da size yardımcı oluyor.

GoingUp servisiyle hangi anahtar kelimelerin size trafik getirdiğini görmek, farklı hedefler belirlemek, aksiyon takibi yapmak, anahtar kelime araştırmaları gerçekleştirmekte çocuk oyuncağı. Analiz kısmını sadece site içerisinde bırakmayan Going Up, Alexa Rank’i için de ayrıca analizlerinizi yapabiliyorsunuz.

Going Up servisi yalnızca bir site için ücretsiz servis sunuyor. Birden çok site eklemeniz, anahtar kelime kampanyaları düzenlemeniz içinse Pro sürümünü satın almanız gerekiyor. Bugüne kadar 29 milyarlık web trafiğini süzgecinden geçirerek kullanıcılarına servis sunduğu gerçeğine de ek bir bilgi olarak yer verelim.

GoingUp!'a gitmek için tıklayınız.

6- Sayyac

Sayyac, listenin en eski sayaç servislerinden biri olmasının yanı sıra yerli bir girişim olma özelliğiyle de dikkat çeken sayaçlardan biri. Raporlarınızı incelerken kuru kalabalıkla uğraşmak istemiyor ve temel hit bilgilerinin son derece yeterli olduğunu düşünüyorsanız Sayyac tam sizin için tasarlanmış bir analiz aracı. Bir sayaç servisinin sahip olabileceği temel ve gelişmiş özelliklere tümüyle ve eksiksiz olarak sahip olan Sayyac, tekil ve çoğul hiti birçok farklı filtreye göre kullanıcıya sunabiliyor.

Sayyac.com eskiden fazlasıyla popüler olarak kullanılıyordu ancak sonradan sayyac logosunu gizli tutmak için ücretli üyeliğe geçiş yapma zorunluluğu getirilince birçok Webmaster yönünü farklı sayaç servislerine çevirdi. Eğer sitenizin kenarında köşesinde görünecek bir logo sizin için çok bir anlam ifade etmiyorsa veya aylık sayaç ödemesi yapabilecek durumdaysanız Sayyac’a bi göz gezdirseniz iyi edersiniz.

Sayyac’a gitmek için tıklayınız.

Bu araçların dışında da daha tercih edilebilecek birçok alternatif servis var ancak hem ücretsiz hem de en kullanışlı popüler sayaç servislerine değinmek istedik. Siz hangi sayacı tercih ediyorsunuz ve neden?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al