wmaraci reklam

Webmaster'ların Linux Kullanması için 10 Neden

Hepinizden yalnızca kısa bir süre için ilk bilgisayarın karşına geçtiği günü hatırlamasını istiyorum. Ardından kendinize şu soruyu sorun; özgürlük neydi? Evet, bir çoğumuz ilk bilgisayar deneyimimizi Windows yüklü bilgisayarlarda yaşadık. Yine de o zamanlar bilgisayarı karıştırmak ve onun esrarengiz yapısını çözmek için duyduğumuz heyecanı anımsayabiliyor musunuz? Bu heyecanı artık kaybettiyseniz ve tamamen özgür bir deneyime başlama konusunda hala kararsızsanız “Neden Linux Kullanayım ki?” sorusuna Webmaster olarak verebileceğimiz işte 10 farklı neden;

1- Zaten Yabancısı Değilsiniz, Siz Romalısınız! Ona Alışın

Sıradan bir bilgisayar kullanıcısı belkide Linux'a tamamen yabancı ve kapılarını kapatmış biri olabilir fakat Webmaster'sanız Linux dünyasının her zaman içerisinde bir yerlerdesinizdir. Kullandığımız web sunucuları Unix veya Linux alt yapılarını kullanıyor. Özellikle son yıllarda artan Linux sunucu popülasyonunu göz önüne alacak olursak, Linux'u desktop bilgisayarınızda kullanmanız sunucu konusunda size deneyim katacak ve rahatça kendi sunucunuzu kontrol edebilme yeteneği sunacaktır.

Siber Saldırılardan Korkmayın: WebCOP Firewall
İlginizi Çekebilir!

Siber Saldırılardan Korkmayın: WebCOP Firewall

İnternet siteniz hiç siber saldırıya uğradı mı? Anasayfanıza “hacked” ibaresi konulmuş olabilir, hacklink eklenmiş olabilir, verileriniz anlık olarak ele geçiriliyor olabilir, böylesine durumlarla hiç karşılaştınız mı? Ya da, ...

2- Tamamen Ücretsiz (Beleş)

Kafam kadar felsefe kitaplarını okumuş olmama rağmen milletimiz hakkında çözemediğim iki farklı sorunsal var. Bunlardan biri zili çaldığımızda duyduğumuz “Kim o?” sesine neden “Been!” diye cevap verdiğimiz bir diğeri de ücretsiz şeyleri bu kadar çok seviyor olmamıza rağmen neden Linux'u kullanmaya bir türlü adapte olamamış olmamızdır.

Linux dağıtımlarının günümüzde artık neredeyse tamamı ücretsiz olarak dağıtılıyor, dahası işletim sisteminin yalnızca kendisi değil yazılımları da ücretsiz. 350 TL ödemeniz gereken işletim sistemi size ücretsiz olarak sunulduğu gibi  fahiş rakamlar ödeyerek satın alacağınız Office yazılımı gibi daha niceleri de ücretsiz olarak geliyor. Hem de geliştirilmiş özelleştirme seçenekleriyle birlikte! Bu adamlar daha Linux kullanalım diye ne yapsınlar, evin tapusunu mu üzerimize geçirsinler?

3- Yazılım Deposu ve Kolay Kurulum

Normal bir Windows kullanıcısı öncelikle nasıl bir yazılma ihtiyacı olduğunu düşünür, daha sonra bu yazılımı internetten arar bulur, indirmeye uğraşır ve kurulumunu yapar. Oysa Linux dağıtımlarında kullanılan uygulama merkezleri sayesinde tıpkı akıllı cihazlarınızda olduğu gibi ihtiyacınız olan yazılımları kolayca bulup hemen kurarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Linux'un bir diğer avantajı da şudur ki; örneğin Perl dilinde yazılmış bir yazılım indireceksiniz fakat işletim sisteminizde yüklü olmayan bileşenler var. Linux o programı indirme esnasında tüm bu yazılımları da indirerek kurulumunu tamamlar ve indirdiğiniz yazılımın sorunsuz olarak çalışmasını sağlar. Bir yerde üşengeç adamsanız tam Linux adamısınız da diyebiliriz.

(İlerleyen günlerde “Webmaster'ların Kullanmak İsteyeceği Linux Yazılımlar” listesiyle de karşınızda olacağız.)

4- Güncelleme Eziyet Değil, Zevktir

Windows başta olmak üzere birçok kullanıcının en uyuz olduğu şey güncellemelerdir. Ne işe yaradığını bile bilmediğiniz güncellemeler nedeniyle bazen bilgisayarınız çalışırken bazen de bilgisayarınız kapatılırken saçma bir mesajla karşılaşırsınız. “Güncellemeler yükleniyor, bilgisayarınızı kapatmayın.” İyi de arkadaşım, ben onca saat çalışırken sen ne yapıyordun? İşimiz gücümüz var şimdi oturup onu mu bekleyeceğiz?

Linux bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırıyor çünkü güncellemeler bilgisayarınız açıkken sizin isteğiniz doğrultusunda yapılıyor. Ayrıca güncelleme seçeneklerinden hangi güncellemeyi alıp hangisini almamak istediğinizi belirlemekte yine sizin keyfinize kalmış. Anlayacağınız Linux kullanıcıları için güncellemeler dert değil bir zevktir.

5- Çok Daha Güvenli!

Şunun bilincine varalım; bizler bilgisayarımızı yalnızca Facebook'a girmek için açmıyoruz. Üzerinde çoğu zaman işimiz açısından son derece önemli çalışmalar gerçekleştiriyor ve banka hesaplarımızın kontrolünü gerçekleştiriyoruz. Tüm bunların hepsini daha büyük bir güven duygusuyla yapmak sizce de harika bir his değil midir?

Elbette Windows ve Mac OS gibi işletim sistemlerinde de güvenliği sağlamak için yapabileceğiniz birçok şey var. İyi de sorarım size, hangimiz Antivirüs yazılımlarına yıllık olarak ödeme yapmaktan hoşlanıyor? Linux işletim sistemleri çok daha gelişmiş güvenliği size ücretsiz sunuyor ve bunun için ekstradan bilgisayarınızın kaynaklarını tüketmiyor.

6- Geliştirici Olmaya Başlamak için Harika Fırsatlar

Linux ortamında çalışması için geliştirilmiş onlarca geliştirme yazılımı bulunuyor. Web programlama veya yazılım programlama konusunda ihtiyacınız olacak yazılımların hem muadillerini bulabilir hem de çapraz platform destekli olanlarını kullanmaya hemen başlayabilirsiniz. Üstelik bulacağınız ve kullanacağınız geliştirme yazılımlarının tümü ücretsiz olacak ve sizden hiçbir şey talep edilmeyecek. Yıllarca yazılım dili öğrenme konusunda çekimser davrandıysanız belkide Linux bu isteğinizin açığa çıkartılmasında rol alabilir.

7- Legoları Sever Misiniz?

Linux dağıtımlarının hemen tümünü oyunca legolara benzetebilirsiniz. Windows ve Mac OS'in aksine Linux işletim sistemlerinde kral sizsiniz. İstediğiniz gibi işletim sisteminizi düzenleyebilir ve hatta kendi zevkiniz ve kullanım alışkanlıklarınız doğrultusunda benzersiz bir işletim sistemi ortaya çıkartabilirsiniz. Standartlardan kopmanın zamanının geldiğine inanıyorsanız Linux sizin için harika bir fırsat olabilir.

8- Sürüm Sıkıntısız ve Her Şey Kafanıza Göre

Windows için almış olduğunuz bir lisansınızı Windows'un farklı bir sürümüyle kullanamazsınız. Oysa Linux'da tüm her şey sizin keyfinize bırakılmıştır. Denediğiniz dağıtımı beğenmediniz mi? Tüm verilerinizi koruyarak farklı bir dağıtıma geçiş yapabilirsiniz. Yine Linux'da istediğiniz masaüstü ortamları arasında da kolayca geçiş yapabilir hatta birden çok masaüstü ortamını ruh halinize göre kullanabilirsiniz. Bugün dilerseniz XFCE kullanın dilerseniz de Unity karar sizin.

9- Hafifim, Hafifsin, Hafif

Sanılanın aksine Linux dağıtımları sorunlu ve sürekli zırt pırt çöken işletim sistemleri değildir. Yeter ki sistemi biraz tanıyın ve hangi dağıtımın size uygun olduğuna karar verin. Ardından yavaş yavaş sistemi öğrenecek ve aslında Linux dağıtımlarının hem ne kadar sorunsuz hem de ne kadar hafif olduğunu göreceksiniz.

Windows ile tıklama dahi yapılamayan sayısız bilgisayara özellikle Linux işletim sistemi yükleyerek kullanan onlarca kişi bulabilirsiniz. Unutmadan, web dünyası hız demektir, bir Webmaster olarak siz de olabildiğince hızlı olmalısınız.

10- Web Sunucularınızı Daha Rahat Kontrol Edebilirsiniz

Linux desktop bilgisayarınızla sunucunuzu kontrol etmeniz için geliştirilmiş birçok harika ve ücretsiz yazılım var. Bu yazılımlar yardımıyla Windows'da deliye döndüğünüz sunucunuzun yönetimini hem çok daha hızlı hem de verimli şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik madde 1'de de bahsettiğimiz üzere Linux'u günlük bilgisayarınızda kullanmak sizi komutlara da fazlasıyla aşina hala getirecek ve kendi sunucularınızı yönetebilecek seviyeye getirecektir.

Sizin de gördüğünüz gibi Linux'u kullanmak için bir Webmaster olarak birçok nedenimiz var. Yoksa siz zaten Linux kullanıyor musunuz? O halde deneyimlerinizi ve unuttuklarımızı hemen şurada aşağılarda bir yerlerdeki yorum kutusuna yazabilir, Webmaster'ların özgür dünyaya geçiş yapmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al