wmaraci reklam

Windows 1’den Windows 10’a Windows’un Evrimi

Windows işletim sistemi sistemi sürümlerine her ne kadar bazen gözümü yumup ağzımızı açıp saydırsak da, bu Windows’un bize bilgisayarı tanıma şansı sunan ve sevdiren ilk işletim sistemi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. İlk defa 1985 yılında karşımıza çıkan Windows’da dünyadaki hiçbir şey gibi aynı kalmadı.

32 Yıllık gelişim süreci boyunca Windows rakiplerinin önünde olmak için elinden geleni ardına koymadı ve toplamda 9 öncü işletim sistemi sürümüyle kişisel bilgisayar kullanıcılarının birçok açıdan vazgeçilmezi oldu. Peki, Windows’un aşama aşama gelişimini ve kısa tarihini kendi gözlerinizle görmeye ne dersiniz?

Windows 1

Windows 1, Windows işletim sistemi için bütün maceranın başladığı ilk işletim sistemiydi. 1985 Kasım ayında çıkış yapan ilk Windows sürümünde, ilk defa 16-bit grafiklerden oluşan grafik tabanlı kullanıcı arayüzü kullanılmıştı. Windows 1 sürümü kullanıcılar için işlevsel pencereler, bir saat ve hatta oyun bile içeriyordu.

Oyun Oynayarak Daha İyi Kodlamanızı Sağlayacak 6 Site
İlginizi Çekebilir!

Oyun Oynayarak Daha İyi Kodlamanızı Sağlayacak 6 Site

Devir değişti, değişiyor. Bir zamanlar programlama dillerini öğrenmenin en iyi yolu internetteki değerli metin kaynakları ve kitaplardı. Daha sonra videolu eğitim setleri kitaplar ve metin kaynaklarının pabucunun dama atılmasına neden o...

Windows 2

Windows 1’den 2 yıl sonra, yani 1987’nin Aralık ayında çıkış yapan Windows’un 2. sürümü işletim sisteminin bir nevi emekleme dönemi kabul edilebilir. Windows 2’de devrim olarak lanse edilen özellik, pencerelerin tutup sürüklenebilir ve üst üste geçirilebilir olmasıydı. Bu sürümle birlikte kullanıcılar pencereleri büyütme ve küçültme ikonlarıyla da tanınmış oldu. Microsoft Word ve Excel gibi ünlü ofis yazılımları da ilk defa bu işletim sistemi sürümünde görünmüştür.

Windows 3

1990 Yılında çıkış yapan Windows 3 ilk defa bir harddiske ihtiyaç duyan gelişmiş işletim sistemi sürümüydü. Apple’ın Macintosh ve Commodore Amiga gibi grafik kullanıcı arayüzlerine yetişen Windows 3’de artık daha gelişmiş araçlar yer alıyor ve 256 renkten oluşan modern ve renkli görünen bir işletim sistemi arayüzü bulunuyordu. Windows’un efsanevi oyunu Solitaire’da ilk defa Windows 3 ile birlikte ortaya çıktı.

Windows 3.1

Daha modern bir arayüze kavuşan Windows 3.1 işletim sistemini çalıştırmak için bilgisayarınızın tam 1 MB RAM belleğine sahip olması gerekiyordu. Bilgisayarınızı ilk defa fareyle kullanabileceğiniz Windows işletim sistemi olan Windows 3.1 sürümü mayın tarlası fenomen oyununun da Windows işletim sisteminde görüldüğü ilk sürümdü. O zamanlar kullanım açısından pek yaygın olmasa bile Windows 3.1’in CD ile dağıtılan ilk işletim sistemi olduğunu da ekleyelim.

Windows 95

Tıpkı adından da anlayabileceğiniz üzere Windows 95 ilk defa 1995 yılında satışa sunuldu. Her Windows kullanıcısının vazgeçilmezi olan “Başlat menüsü” de ilk defa Windows 95 ile birlikte kullanıma sunuldu. Önceki sürümlere göre Windows 95’in grafik açısından bir nevi devrim olduğunu söyleyebiliriz. Çift tıklama, 32-bit’lik dağıtım, çoklu işlem yürütme, Internet Explorer ve birçok şeyi bilgisayar kullanıcıları ilk defa Windows 95 ile tanıdılar. 

Windows 98

Daha önceki sürümde olduğu gibi yayınladığı yıl ile isimlendirilen Windows 98, sürümü 1998 yılında yayınlandı. Windows 98, bir önceki sürüm olan 95’in üzerine temellendirildi ve bu sürümler IE 4, Outlook Express, Windows Adres Defteri, Microsoft Sohbet, Netshow Player ve Windows Media Player gibi önemli araçlar eklendi. USB teknolojisine kullanmaya başlama açısından da Windows 98’in öncü işletim sistemi sürümlerinden biri olduğunu unutmamak lazım.

Windows ME

Windows ME veya tam adıyla Windows Milenium Edition işletim sistemi MS-DOS tabanlı olarak geliştirilen Windows 9x serisinin son ürünü olarak yayınlandı. 2000 yılında yayınlanan işletim sistemi Windows 2000 sürümünün ikizi denebilir ancak aralarındaki en önemli fark Windows ME’nin sıradan tüketicileri hedeflemesi, Windows 2000’in ise şirket kullanıcılarını hedeflemesiydi. IE 5.5, Windows Media Player 7 ve Windows Movie Maker gibi önemli yazılım sürümleri de Windows ME ile görücüye çıkan yazılımlardan.

Windows 2000

Windows ME’nin ikizi olan Windows 2000 daha çok ticari kullanıcılar için tasarlanan milenyum sürümüydü ve 2000 yılının Şubat ayında satışa sunulmuştu. Microsoft’un sunduğu otomatikleştirilmiş güncelleme sisteminin temelleri açısından da Windows 2000 oldukça önemli bir işletim sistemi sürümüydü.

Windows XP

Güncelleme desteği kesilmiş olmasına karşın hala bilgisayar kullanıcılarının vazgeçemediği Windows XP işletim sistemi, 2001 yılının Ekim ayında satışa sunuldu. Microsoft’un ticari kullanıcılarının tercih edeceği düşünülen işletim sistemi bu ölçüde hazırlanan en iddialı sürümlerden de biri olmuştu. LCD ekranların bilgisayarlarla kullanılması, ClearType, CD yazma, otomatik CD yürütme ve Windows ME’de kullanılan kurtarma araçlarının tümü kullanılmıştı. 

Windows XP, Microsoft’un en uzun süre desteği sürdürülen ve en uzun süreli satışı yapılan işletim sistemi olma şerefine de sahip. 2014 yılında desteği kesilen Windows XP, 13 yıl boyunca Microsoft’un desteklediği yegane işletim sistemi sürümü olmayı başarmıştı.

Windows Vista

Windows XP’den yaklaşık 6 yıl sonra çıkış yapan Windows Vista sürümü 2007 Ocak ayında satışa sunuldu. Görünüş açısından tümüyle yenilenmiş bir işletim sistemi olsa da Vista sürümü, kullanılabilirlik ve stabilite açısından ciddi sorunlara sahipti. Kullanıcıya yüzlerce izin protokolü sorusuyla kullandığına kullanacağına pişman eden sistem Windows’un en başarısız işletim sistemlerinden biriydi. Özellikle Windows XP gibi başarının ardından sonra Windows Vista’nın ortaya çıkışı büyük bir hayal kırıklığı oluşmasına neden oldu.

Windows 7

Windows Vista başarısızlığından 2 sene kadar sonra 2009 yılının Ekim ayında Microsoft, Windows 7 işletim sistemini piyasaya sürdü. Vista’nın tüm dezavantajlarının ortadan kaldırıldığı Windows sürümü, XP ve Vista’yı kullanıcılara unutturmayı başarmıştı. Oldukça başarılı bir Windows sürümü olan Windows 7 hala dahi günümüzde Windows 10’un alternatifi olarak kabul ediliyor.

Windows 8

2012 Yılında yayınlanan Windows 8 ile Metro arayüzüyle kullanıcıların karşısına bambaşka bir işletim sistemi çıkartıldı. Başlat menüsüne elveda denilen bu işletim sistemi daha çok dokunmatik ekranlar için kullanıcı dostu görünüyordu. Widget sisteminin en başarılı şekilde uygulandığı sürümlerden biri olan Windows 8 ile birlikte Windows Mağazası, USB 3.0 cihazların daha hızlı çalışması gibi bir çok değişiklik yapıldı. Bu sürümde yapılan en radikal değişim ise kuşkusuz kullanıcıların yıllarca eli ayağı olan Başlat menüsünün kaldırılarak sonsuzluğa uğurlanması olmuştu.

Windows 8.1

Windows 8 ile ortaya çıkan karmaşaların giderildiği bir sürüm olarak yayınlanan Windows 8.1 işletim sisteminde yeni bir arayüz tasarımı kullanıldı ve kullanıcıların yoğun şikayeti üzerine başlat menüsü tekrardan geri getirildi. Bu sayede kullanıcılar alışkanlıklarını feda etmeden kolayca yeni sürümlere geçiş yapabilme özgürlüğüne sahip oldu.

Windows 10

Windows 10, Microsoft’un en keskin U dönüşlerinden biri oldu. Bu sürümle birlikte tasarım yine geleneksel masaüstü standartlarına çekilde ve Windows 10’un mobil platform cihazlarla uyum içerisinde çalışması sağlandı. Microsoft’un kararına göre Windows 10, Windows işletim sistemi ailesinin son işletim sistemi sürümü olacak ve bundan sonra yeni sürümler yerine yeni özellikler güncelleme olarak Windows 10’un üzerine temellendirilecek.

Windows’un kısa tarihi bu şekilde. Şimdiye kadar sizin en beğenerek kullandığınız ve vazgeçmek istemediğiniz Windows işletim sistemi sürümü hangisi olmuştu acaba?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al