lostyazilim
tr.link

Windows Logosunun 33 Yıllık Buram Buram Hatıra Kokulu Değişimi!

Klavyenizdeki Windows tuşunu kullanıyor musunuz? Peki, Windows’un logosuyla süslenen bu tuşun aslında 6 farklı adı olduğunu biliyor muydunuz? Windows tuşu, WinKey, başlat tuşu, logo tuşu, bayrak tuşu, super key ve komut (Command) tuşu.

Birçok modern klavyede yancılık tekniğiyle yer tutan Windows tuşuna dair size anlatabileceğim büyük bir öykü yok. Ancak, piyasaya ilk defa 1985 yılında çıkan Windows’un logosunun derin ve buram buram hatıra kokulu bir hikayesi var!

İşte, Windows’un logosunun dünden bugüne, 33 yıl içindeki anı ve hatıra kokan değişimi:

1985 - Başlangıç (Windows 1.0 ve Windows 2.0)

Windows’un piyasaya ilk çıktığında kullanılan logosu, Windows logosunun yapı açısından temellerini oluşturuyordu. Hatta biraz dikkatli bakarsak, şu anki modern logonun hala ondan parçalar taşıdığını göreceksinizdir.

Windows’un ilk logosu günümüzün tasarım anlayışı için Doğan görünümlü Şahin’i temsil ediyor olabilir… Oysa 1985 yılında kesinlikle gününün Doğan’ıydı.

Popüler İnternet Sitelerinin Alternatif Tasarımları
İlginizi Çekebilir!

Popüler İnternet Sitelerinin Alternatif Tasarımları

Değişen teknolojiler, geliştirilen yazılım dilleri, kullanılan yeni nesil araçlar... Tüm bu yenilikler, alışıla gelmiş görünümleri de yeni kalıplara sokmakta. Amaca uygun, fazla göz yormayan ve dikkat dağıtmayan tasarımlar, hem ye...

1990 - 2001 (Windows 3.0)

İlk logo 1985 yılında kullanılmaya başlandı ve Windows 1.0 sürümünden sonra gelen Windows 2.0’de kullanılmaya devam etti. Logodaki ikinci değişim 5 yıl sonra, yani 1990’da yaşandı.

Windows’un gözleri kör eden yeni logosu kullanılmaya başladığında, şirket büyüme basamaklarına yenice tırmanmaya başlıyordu. 1990 ile 2001 yılları arasında bu logoyu kullanan şirket, neyseki göz doktorlarının tavsiye uydu. Bir sonrakinde Windows sürümündegöz kanatmayan bir logo kullanılmaya başlandı.

1992 - 2001 (Windows 3.1x, NT 3.1 ve NT 3.5x)

Bu yıllarda Windows piyasaya birçok işletim sistemi sürümünü sürdü. Buna rağmen yalnızca iki farklı logo kullandı.

Her iki logonun da görünümü birbirine oldukça benziyor, tasarım açısından birkaç ufak değişim içeriyordu. Üstelik yeni Windows logosu artık hiç olmadığı kadar gerçekçi ve modern duruyordu.

1995 - 2001 (Windows 95)

1995 yılının Ağustos ayında Windows 95 satışa sunuldu. Microsoft ve işletim sistemi dünyası için Windows 95 devrimsel bir üründü. İlk defa doğru düzgün bir grafik kullanıcı arabirimi sahneye çıkmıştı; tabii yeni Windows logosu da…

Windows 95 ile kullanılan logonun 3 farklı sürümü tasarlandı. Biri renkli, biri renksiz, diğeri ise ufak bir gölge değişimine sahipti.

Birçok Windows kullanıcısının hafızasında yer eden logo, bir sonraki efsane sürüm olacak Windows 98 sahneye çıkana dek kullanıldı.

1998 - 2006 (Windows 98, 98 SE)

1998 yılında Windows 98 yayınlandı. Hemen ardından bazı hataların giderildiği ve önemli yeniliklere imza atılan Windows 98 SE sürümü piyasaya sürüldü.

Windows 98 ve 98 SE için kullanılan logoların neredeyse aynı olduklarını anlamak zor olmasa gerek. Microsoft bir sonraki ürününde işini riske atmak istemedi ve önceki logolarını ufak revizelerle yeni ürünü için kullandı.

1999 - 2010 (Windows 2000)

1999 yılında Windows 2000 yalnızca ticari kullanıcılar için yayınlandı. 2000 yılına girdiğimizdeyse isteyen herkes “rengarenk pencerelerle dolu” Windows 2000’i satın alabiliyordu.

Önceki logolarını göz önüne aldığımızda, Windows 2000 ile birlikte Microsoft yeni bir şeyler denemek istemişti. Aynı geleneği bir sonraki sürüm olacak Windows ME’de de devam ettirecekti.

2000 - 2006 (Windows ME)

Windows ME’nin logosunu tanımıyor olabilirsiniz, çünkü kendisi Windows tarihinin en fiyasko sürümü kabul ediliyor. Yerli yersiz çökmesi ve “pencerelere sığmayıp fışkıran hatalarıyla” Windows ME ününe ün katmıştı. Durum böyle olunca satışları da kısa sürdü.

Windows ME fiyaskosunu tasarım ve işlev açısından unutturmak isteyen Microsoft, bir sonraki atışında hedefi 12’den vurdu ve Windows XP doğdu.

2001 - 2014 (Windows XP)

2001 yılında Microsoft, Windows’u logosuyla sempatik hale getirdi. XP’nin logosu tasarlanırken yeni ürünün temiz ve hızlı hissiyatını vermesi isteniyordu.

Microsoft’un 7 farklı sürümünü tasarladığı Windows XP’nin logosu, kuşkusuz en çok tanınan logolardan biri olmayı ve ürünü temsil etmeyi başarmıştı.

2006 - 2017 (Windows Vista)

2006’da görücüye çıkan Windows Vista ile meşhur, etrafı çevrilen Windows logosu ortaya çıktı. Windows Vista müşterilerini mutlu etmeyi başaramasa bile, Windows Vista’nın logosu en ikonik logolardan biri olmuştu.

2009 - Günümüz (Windows 7)

Windows 7’nin logosu hazırlanırken Microsoft daha önce yaptığını yaptı. Bir önceki logosunu aldı ve ufak düzenlemelerle yeni bir logo ortaya çıkardı.

Windows 95/98 sürümlerinde kullandığı taktiği ikinci kez deneyen şirket bu kez de yanılmamıştı.

2012 - Günümüz (Windows 8 ve Windows 8.1)

2012, Windows logosundaki en önemli dönüm noktalarından biriydi. Bu kez logo esnetilmiş, tek renkle öne çıkarılmıştı.

Tek taşla iki kuş vurmak isteyen Microsoft, bu logoyla minimalist tasarıma sahip olmuş ve ilk defa 1985 yılında kullandığı logosunu yad etmişti.

Windows 8 ile Windows 8.1’de kullanılan iki logo arasında tek fark yazı tipinde yapılmıştı. Windows 8’in logosu daha kalın hatlara sahipken, Windows 8.1’de ise ince bir yazı tipi tercih edilmişti.

2015 - Günümüz (Windows 10)

Windows serisi için yolun sonu denilen ve sadece yeni güncellemelerle yolan devan Windows 10’un logosunu hepimiz tanıyoruz.

Windows 8’in logosuyla karşılaştırdığımızda, Windows 10’un logosunun daha koyu bir maviye boyandığını ve yazı tipinin kalınlığından feragat edildiğini görüyoruz.

Microsoft’u Microsoft yapan Windows’un logosunun 33 yıllık değişimi hakkında sizin söylemek istedikleriniz neler?

Dahası, bir Windows kullanıcısı olarak sizin favoriniz hangisiydi?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al