Microsoft’un Linux camiasına karşı beslediği hissi duygular geçtiğimiz yıl ilk meyvelerini vermeye başladı. Şu an Windows kullanıcıları Ubuntu, Debian ve Kali başta olmak üzere birçok popüler Linux dağıtımını Windows 10’da çalıştırabiliyor. Ne var ki, tüm bu Linux dağıtımları WSL uyumsuzluğundan ortaya çıkan bazı sorunlarla yüzgöz olmuş durumdalar. Microsoft mağazasındaki yerini yenice alan WLinux ise tüm bu uyumsuzluk sorunlarını ortadan kaldırmak istiyor.
Whitewater Foundry tarafından geliştirilen WLinux’un farklı bir aurası var. Bu işletim sistemi dağıtımı, Windows Subsystem for Linux ile maksimum uyumluk için geliştiriliyor ve diğer dağıtımlarda olduğu üzere gereksiz paketleri bünyesinde barındırmıyor. WSL’den tam performansla etinden sütünden faydalanmak isteyenler için geliştirlen WLinux, geliştiricilerinin hızlı çabaları sayesinde üst düzey stabilite ve güvenliği vaat ediyor.
WLinux’un macerasına başlama hikayesini Whitewater Foundry’nin kurucusu “Linux'taki yüksek derecede özelleştirilebilirlik göz önüne alındığında, WSL için ve özellikle WSL'de kullanılmak üzere yeni bir varsayılanın oluşturulması gerektiğini düşündüm. WLinux’da geliştiricilerin ve pro-kullanıcıların kendi kurulumları için başlangıç noktası olarak kullanabileceği bir dizi özelleştirme ve özellikleri de belirledik ve uyguladık.” şeklinde açıklıyor.
WLinux standart Linux grafik tabanlı Google Chrome, pip3, Python ve Visual Studio Code gibi yazılımları çalıştırabiliyor. Özel dağıtım ayrıca zsh shell, git, Python 3.7 ve wslu gibi ihtiyaç duyulan geliştirme araçlarına da sahip.
WLinux Yalnızca “Duygusal” Kullanıcılara Hitap Edecek
Alıştığımız epik sahnenin aksine, WLinux’u kullanmak için ödeme yapmanız gerekecek. Windows’da Linux deneyimi için şimdilik en ideal dağıtım olduğu iddia edilen WLinux, bir süreliğine 9.99 dolardan Microsoft Windows Store üzerinde satışta olacak. Kullanıcılarından yeteri kadar geridönüt topladıktan sonra fiyatın 19.99 dolara yükseltilmesi bekleniyor.
WLinux şu an için gerçekten kısıtlı bir kitleye hitap ediyor. Eğer sizin de Windows Subsystem for Linux üzerinden Windows kullanma gibi bir amacınız varsa WLinux’u belki değerlendirmek isteyebilirsiniz.