lostyazilim
tr.link

WordPress Sitelerinizi Hızlandırmaya Yardımcı Olacak 10 Eklenti

İnternette sörf yaparken her gün onlarca siteyle karşılaşıyoruz. Kimi daha linke tıklamadan jet hızında sayfaya uçarken kimi de “Abi n’olur bana girmeyin.” der gibi sabrınızın sınırlarını zorluyor. Her site için kullanıcı deneyimini oluşturan farklı durumlardan bahsedebiliriz. Hız ise hiçbir zaman değişmez. Kullanıcıların girdikten sonra lanet okuduğu ve batının en hızlı silahşörü gibi “X” işaretine tıkladığı sitelerden birinin sahibi olmak istemiyorsanız, optimizasyon şart!

Daha hızlı bir WordPress için genelde manuel düzenlemeler yaparak kaputun altında ayarlarla oynamamız gerekir. Biz bu seferki listemizde kaputun altı yerine, elini kirletmeden WordPress sitesini hızlandırmak isteyen kullanıcılarımıza oynayacağız. Kod kalabalığıyla uğraşmadan elinizi kirletmeden sitenizin hızını bi’ tık arttırmak isteyenler, işte sizler için seçtiğimiz 10 WordPress eklentisi;

#1- Autoptimize

Autoptimize, çeşitli performans hileleri uygulayarak sitenizi fıtı fıtı açılmaktan kurtarmayı hedefliyor. Tüm scriptleri ve stilleri küçültüp sıkıştırarak, siteniz ve istemcinin internet tarayıcısı arasında gidip gelecek verilerin yükünü azaltıyor. Autoptimize sizin yerinize stil komutlarını sayfanın başına, script’leri ise footer’a taşıyor. Bu da sayfanızın daha hızlı açılmasına yardımcı oluyor.

Autoptimize’yi kullandığınızda siteniz için farklı bir Cache eklentisi aramak zorunda kalmıyorsunuz. Autoptimize bu özelliklerin yanı sıra WP Super Cache ve HyperCache gibi gelişmiş ön bellekleme servisi sunuyor.

Autoptimize Eklentisini İndirmek için Tıklayın

Web Tasarım Sektörü için Heykeli Dikilesi 7 Kişi
İlginizi Çekebilir!

Web Tasarım Sektörü için Heykeli Dikilesi 7 Kişi

Bazen mızmızlanıp sızlansak da web teknolojilerinin hayatımıza getirdiklerini seviyoruz. Tıpkı Roma İmparatorluğu gibi Web tasarım sektörü de bir günde kurulmadı. Gerçek dünyaya sanal çözümler üreten mucize teknolojinin gelişmes...

#2- Compress JPEG & PNG Images

Compress JPEG & PNG Images, sitenizde yer alan JPEG ve PNG dosyaları sıkıştırarak boyutunu düşürüyor. Sıkıştırılan görseller sayfanın boyutunu azaltırken trafik bandından tasarruf etmenizi sağlıyor.

Compress JPEG & PNG Images eklentisi, sıkıştırma işlemleri sırasında kayıpsız sıkıştırma işlemleriyle öne çıkan TinyJPG ve TinyPNG servislerini kullanıyor. Optimizasyon işlemleriyle JPEG dosyalarında %40 ile %60 arasında tasarruf sağlanırken, PNG dosyalarında %50 ile %80 tasarruf sağlanabiliyor. Üstelik sıkıştırma sonrası görselleriniz kalite kaybı yaşamıyor. Sıkıştırılan görseller tüm modern internet tarayıcılarının desteklediği RGB renk profilinde görüntülendiği için çapraz uyum konusunda da başarı yakalanıyor.

Compress JPEG & PNG Images Eklentisini İndirmek için Tıklayın

#3- Kraken Image Optimizer

Kraken Image Optimizer, WordPress sitenize eklediğiniz yeni resimleri ve hali hazırda önceden eklenmiş resimleri API’si ile sıkıştırıyor. Bir önceki eklentiden farklı olarak Kraken Image Optimizer; JPEG, PNG ve GIF dosya formatlarını destekliyor. Üstelik dilerseniz kayıplı sıkıştırma yöntemlerinden birini kullanarak görsel dosyalarınızı üst seviyeyle optimize edebiliyorsunuz.

Kraken Image Optimizer ile hem sitenizin kapladığı disk alanını daraltabilir hem de trafik bandınızdan tasarruf sağlayabilirsiniz. Üstelik yapacağınız optimizasyonların sayfalarınızı hızlandırarak kullanıcı deneyimine yapacağı katkısı cabası…

Kraken Image Optimizer Eklentisini İndirmek için Tıklayın

#4- BJ Lazy Load

BJ Lazy Load, sıradan eklentilerin dışında ve her Webmaster’ın kafasına yatmayan modelle çalışıyor. Sistemde aktif edilen eklenti tüm içerik görsellerinizi, thumbnail’lerinizi, gravatar görsellerinizi bir tutucu (placeholder) ile ayırıyor. Kullanıcı sayfanızı ziyaret ettiğinde sadece kullanıcının scroll alanı yükleniyor.

Örneğin, sayfanızı ziyaret eden bir kullanıcının hiç sayfanın sonuna inmediğini düşünün. Yazı içindeki tüm görseller, yorumlardaki gravatar görselleri derken yüzlerce KB veri yüklenmiş oluyor. BJ Lazy Load kullanırken yalnızca ziyaretçinin görüntülediği alan yükleniyor. Takdir edersiniz ki bu optimizasyon sayfa açılış hızında epey olumlu etki gösteriyor.

BJ Lazy Load eklentisi sadece görseller üzerinde çalışmıyor. Text tabanlı widget’lar, iframe’ler hatta YouTube, Vimeo vb. popüler video paylaşım sitelerinin embed kodlarında dahi çalışıyor. Responsive desteği olduğu için BJ Lazy Load eklentisi her zaman tam performansı elde etmenize yardımcı oluyor.

BJ Lazy Load Eklentisini İndirmek için Tıklayın

#5- WP-Sweep

WP-Sweep eklentisi, WordPress sitelerinizin veritabanını optimize ederek çerden çöpten arındırmayı hedefleyen bir optimizasyon eklentisidir. WordPress sitenizi uzun bir süre kullandıysanız, siz farkında olmasanız bile veritabanı içinde temizlenmeyi bekleyen çöpler olabilir.

WP-Sweep, tüm veritabanınızı taradıktan sonra silmeniz önerilen çöpleri bulup size sunuyor. Veritabanınızdan çöplerinizi temizlemenin sisteminizin daha hızlı çalışmasına çok ufak bir faydası olacaktır ancak çöpleri boş yere sistemde barındırmaktan daha iyidir diye düşünüyorum.

WP-Sweep Eklentisini İndirmek için Tıklayın

#6- Above the Fold Optimization

Above the Fold Optimization, Google hız skoru üzerinde çalışmalar yapan kullanıcıların mutlaka daha önce karşısına çıkmıştır. Above the Fold Optimization’ı kullanarak Google hız testi aracının çözüme kavuşturmanızı istediği  “Oluşturmayı önleyen JavaScript ve CSS kodlarını ekranın üst kısmındaki içerikten kaldırın” maddesinin optimizasyonunu sağlayabilirsiniz.

Listemizdeki diğer eklentilerle karşılaştırdığımızda Above the Fold Optimization biraz daha dişli bir eklenti. Yani kurup bırakmak yerine Above the Fold Optimization’a ince ayar yapmanız gerekecektir. Eklenti W3 Total Cache başta olmak üzere tüm majör cache eklentileriyle uyumlu çalışıyor.

Above the Fold Optimization Eklentisini İndirmek için Tıklayın

#7- WP Optimize By xTraffic

WP Optimize By xTraffic, çok maksatlı optimizasyon eklentilerinden biri olarak kullanılıyor. Bu eklentiyi kullanarak linklerinizi optimize edebilir, kolayca linklere “nofollow” etiketi ekleyebilir veya yeni pencerede açılmasını sağlayabilirsiniz.

Tabii buraya kadar yapılan optimize işlemlerinin tam olarak hızla alakası olduğunu söylemek güç. WP Optimize By xTraffic daha çok görseller üzerinde optimize gerçekleştirerek sitenizi hızlandırmaya yardımcı oluyor. Eklenti, CSS ve JavaScript dosyalarını küçülterek ve sıkıştırarak ayrıca sitenizi hızlandırmayı yardımcı oluyor.

WP Optimize By xTraffic Eklentisini İndirmek için Tıklayın

#8- Google Webfont Optimizer

Google Webfont Optimizer, Google fontlarını kullanan internet sitelerindeki sorgu sayısını düşürmeye yardımcı oluyor. Google fontları modern internet sitelerine daha hoş bir görüntü sunarken çok sayıda işlem isteğinin gerçekleşmesi sayfanın hantallaşmasına neden olabiliyor.

Bu eklenti tüm Google Font isteklerini kombine ederek isteklerin tamamını tek bir istek haline getiriyor. Google Webfont Optimizer’ın kullanımı oldukça basit. Kurulumu tamamlayıp aktif hale getirdikten sonra Google Webfont Optimizer sizin yerinize tüm işi halledecektir.

Google Webfont Optimizer Eklentisini İndirmek için Tıklayın

#9- Simple Revisions Delete

Bildiğiniz gibi WordPress’de revize özelliği adı verilen bir sistem var. Bu sistem; yayınlamış olduğunuz bir içeriği güncellediğinizde içeriğin eski halinin kopyasını her ihtimale karşı yedekliyor. Eğer bolca hata yapıyorsanız evet, revizyon özelliği gerçekten harika bir özellik. Ancak içeriklerinizi çok sık güncelleniyorsanız, bu revizyonların tümü veritabanınızda gereksiz alan işgal ediyor demektir.

Simple Revisions Delete, tüm bu revizyonları gözden geçirerek istediğiniz revizyonları tutup istediklerinizi silmenize yardımcı oluyor. WordPress ile tamamen uyumla çalışan bu eklenti sayesinde veritabanınızın yükünü omuzlarından kaldırabilirsiniz.

Simple Revisions Delete Eklentisini İndirmek için Tıklayın

Adından da anlayabileceğiniz üzere Scripts to Footer eklentisi, sitenizin tüm (JavaScript) scriptlerini  Header bölgesinden alıp Footer’a yerleştirmenize yardımcı oluyor. Bu tür script dosyaları footer’a yerleştirildiğinde sayfanın açılma hızı üzerinde muhakkak etkili olunuyor. Kimi Webmaster’lara göre ise; bu şekilde script dosyalarının sitenin sonuna eklenmesi sitenin dağınık bir görüntüyle yüklenmesine neden oluyor.

Ben bir tasarım ustası olmadığım için bu konuda maalesef size yön gösteremeyeceğim ancak Scripts to Footer elini kaputun altında kirletmeden script dosyalarını Footer’a taşımak isteyenler için son derece hızlı bir çözüm. Eklentinin sunduğu gelişmiş opsiyon sayesinde bu özelliği spesifik sayfalar ve içerikler için iptal edebileceğiniz ek bilgisini de vereyim.

Scripts to Footer Eklentisini İndirmek için Tıklayın

#Bonus 1: reSmush.it Image Optimizer

reSmush.it Image Optimizer, WordPress sitenize şimdiye kadar yüklenmiş olan görselleri ve yükleyeceğiniz görselleri kolayca optimize etmenize yardımcı olur. reSmush.it API'i kullanarak sıkıştırma optimizasyonları gerçekleştiren eklentinin en büyük avantajı ise tamamen ücretsiz ve sınırsız olarak kullanılabiliyor olması.

reSmush.it Image Optimizer eklentisi JPG, PNG ve GIF dosya formatında ve 5 MB’a kadar olan görsellerin tümünü sıkıştırabiliyor. Eklenti varsayılan olarak sıkıştırma değerini 92 kabul ediyor ancak kullanıcılar dilerlerse daha sonradan kendi istedikleri sıkıştırma ölçütünü atayabiliyor. Bugüne kadar 2 milyar fotoğrafı optimize eden eklenti; Prestashop, Magento, Joomla, Drupal ve daha birçok CMS sisteminde de kullanılabiliyor. (Eklenti önerisi için @ismail'e teşekkürler.)

reSmush.it Image Optimizer Eklentisini İndirmek için Tıklayın

Listemizdeki eklentilerin dışında sitesini hızlandırmak için her Webmaster’ın farklı eklentilerden mutlaka faydalanıyordur. Sizin listeye eklemek istediğiniz ve tüm WM Aracı üyelerine tavsiye ettiğiniz eklentiler var mı?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al