Daha hızlı yüklenen ve bu sayede hem ziyaretçiler hem de arama motorları tarafından sevilen bloglara kim hayır diyebilir ki? Web sitelerinin hızının ziyaretçiler ve arama motorları nezdinde önemini hepimiz biliyoruz. Bilmekten öte bizler de bir internet ziyaretçisi olduğunuz için yavaş sitelerin kullanıcıları nasıl çıldırttığını ve içimizde bir an önce oluşan sekmeyi kapatma hissini en iyi bizler biliyoruz.
Tüm bunların siz de farkındasınız ama ellerinizi kod editörlerine bulayıp, o kod senin bu kod benim diye hızlandırma çalışmaları yapmaya üşeniyorsanız ilaç bizde. Yazımızda yer verdiğimiz bu birbirinden harika 10 WordPress eklentisini kullanarak kılınızı bile kıpırdatmanıza gerek kalmadan WordPress sitelerinizi ışık hızına çıkarabilirsiniz;
1- Autoptimize
Autoptimize, bir takım basit hileleri kullanarak web sitenizin yüklenme hızını arttırıyor. Eklenti, WordPress blogunuzun tüm script ve stil dosyalarını minimize hale getirip sıkıştırıyor, bu sayede veri yükü azaldığı için veriler kullanıcıların internet tarayıcılarına daha kısa sürede aktarılmış oluyor.
Autoptimize eklentisi ayrıca kendince basit bir önbellekleme sistemine de sahip. Bu sistem sayesinde verilerin boş yere indirilmesinin de önüne geçerek performansı arttırılabiliyor. Unutmadan, Autoptimize en çok kullanılan önbellek eklentileri olan WP Super Cache ve HyperCache eklentileriyle de uyumlu çalışabiliyor.
Bazı İnternet Siteleri Sekmeyi Kapatmanıza Rağmen CPU’nuzu Kripto Para Madenciliği için Kullanmaya Devam Edebilir!
Eylül ayında webmasterlar için yeni ve alternatif bir kazanç kapısı olabilecek kripto para servisi CoinHive’den bahsetmiştik. CoinHive ve benzeri servisler internet sitesine eklenen bir kod yardımıyla ziyaretçinin CPU’sunun gücünü be...
2- Compress JPEG & PNG images
Compress JPEG & PNG, WordPress sitelerinizin görsel yükünü hafifleterek işleri kolaylaştıran ve sitelerinizi ışık hızına çıkartan bir eklenti. Compress JPEG & PNG eklentisi JPEG ve PNG sıkıştırma konusunda ilk akla gelen servisler olan TinyJPG ve TinyPNG servislerinden faydalanarak otomatik olarak görsellerinizi optimize ediyor.
Eklenti görselleriniz üzerinde çalıştıktan sonra JPEG dosyalarınızda %40-60 oranında PNG dosyalarınızda ise %50-80 oranında veri tasarrufu yapmanızı sağlıyor. Korkmayın, tüm bu sıkıştırma işlemlerini gerçekleştirdikten sonra Compress JPEG & PNG eklentisi görsellerimizin kalitesini sandığınız gibi paramparça etmiyor.
Siz de WordPress blogunuzda Compress JPEG & PNG eklentisini kullanarak hem görsellerinizin daha hızlı yüklenmesini sağlayabilir hem de barındırma servisinizin disk boyutundan ve trafik genişliğinden tasarruf edebilirsiniz.
3- Kraken Image Optimizer
Kraken Image Optimizer, tıpkı Compress JPEG & PNG images eklentisinde olduğu gibi sitenize yeni eklediğiniz veya siteniz üzerinde zaten hali hazırda yüklü olan görselleri optimize etmeye yardımcı olan bir başka WordPress eklentisidir. Compress JPEG & PNG images eklentisinin aksine Kraken Image Optimizer’da JPEG, PNG ve GIF dosya formatları için hem kayıpsız hem de kayıplı (oldukça iyi çalışıyor) sıkıştırma seçenekleri yer alıyor.
Kraken Image Optimizer’i kullanarak hem web sitenizi hızlandırabilir hem de depolama alanı ve bant genişliği gibi önemli avantajlar elde edebilirsiniz. Bilhassa çok fazla görsele sahip siteler için Kraken Image Optimizer eklentisinin bir nevi nimet olduğunu söyleyebiliriz.
4- BJ Lazy Load
BJ Lazy Load, tüm post görsellerinizi, thumbnail dosyalarını, Gravatar görsellerini ve içerik karelerinizi bir akıllı çerçeve içerisine oturtarak yalnızca kullanıcı internet tarayıcısıyla o bölüme indiğinde yüklemeye başlayan Lazy Load eklentisidir.
Örneğin bir blog yazısında alt alta sıralanmış 20 tane görsel olduğunu düşünün, ziyaretçi siteye girdiği anda yalnızca birinci görsel yükleniyor, kullanıcı sayfayı aşağıya doğru kaydırdıkça ve görseller kullanıcının merceğine ulaşıyor ve ulaştıkça da görseller yüklenmeye başlanıyor.
Benim “dahice” olarak nitelendirdiğim bu yöntem sayesinde hem gereksiz olan ve kullanıcının görüntülemeyeceği görseller boş yere yüklenmemiş oluyor hem de sayfanın hızı çok daha etkili şekilde artıyor. Eklenti bu işlemi sadece görseller üzerinde uygulamıyor. YouTube, Vimeo vb. gömülü video paylaşımlarında da aynı sistem uygulanabiliyor. Eklentinin Responsive uyumu olduğunu belirtelim.
5- WP-Sweep
WP-Sweep, web sitenizin hız performansını veri tabanınız üzerinde optimize çalışmaları gerçekleştirerek sağlıyor. WordPress bloglar kurulup, kullanılmaya ve yaşlanmaya başladıkça veri tabanının içerisinde de gereksiz ve istenmeyen veriler birikmeye başlıyor. Çöpe atılmış içerikler, sayfalar, yorumlar, revize konuları ve daha bir sürü şey...
Sayarken bile tüylerimizi diken diken eden bu elemanları oturup birer birer temizlemenin ne kadar sıkıcı ve yorucu olabileceğinin farkındayım, o yüzden bence WP-Sweep’i deneyebilirsiniz. WP-Sweep çalışması esnasında çöp olarak saptadığı tüm verileri size gösteriyor ve sizin onayınız sonrasında silme işlemi gerçekleştiriyor. Bu sayede yanlışlıkla bir şeyleri havaya uçurma şansınız da baya düşmüş oluyor. Yine de ne olur ne olmaz dikkat etmekte fayda var aman diyeyim.
6- WP Optimize By xTraffic
WP Optimize By xTraffic birçok açıdan WordPress sitenize hız optimize çalışması gerçekleştiren önemli eklentilerden biri. Listemizdeki diğer eklentilerin aksine WP Optimize By xTraffic çok fonksiyonlu bir eklenti olması özelliğiyle dikkat çekiyor. Örneğin, sitenizdeki linkleri ve yorumları optimize edebilen WP Optimize By xTraffic, istediğiniz harici linklere toplu olarak “nofollow” veya “_blank” etiketi atamanıza yardımcı oluyor.
Kullanıcı deneyimini arttırmanın yanı sıra WP Optimize By xTraffic ile görsellerinizi sıkıştırmanız title veya alt text değerlerini otomatikleştirilmiş şekilde değiştirebilmeniz de mümkün. Ha, tabii bir de CSS ile JavaScript küçültmesi ve sıkıştırma gibi pratik özellikleri de sağlıyor. Bounce Rate oranını düşürmeye yardımcı olan bir eklenti olan WP Optimize By xTraffic ile kullanıcılarınıza çok daha yüksek kullanıcı deneyimi sunan bir blog deneyimi yaşatmanız mümkün.
7- Google Webfont Optimizer
Google Webfont Optimizer eklentisi yalnızca WordPress blogunuzda Google fontlarını kullanmanız durumunda işinize yarayabilecek bir araç. Modern web sitelerinde Google Fontları gerçekten harika görüntülerin ortaya çıkmasına yardımcı olabiliyor ancak bununla birlikte sitelerin aynı oranda hız puanı kaybettiği de aşikar. Google Font kullanılan sitelerde sayfa yüklenme süresi değeri daha yüksek oluyor çünkü tarayıcı her sayfa geçişinde Google Font ile ilgili sorgu oluşturma durumunda kalıyor.
Bu eklentiyse gelen tüm tarayıcı taleplerini tek köşeden cevaplayarak sorgu sayısını düşürmeye yardımcı oluyor. Google Webfont Optimizer’ın kullanımı da tam sizlik, eklentiyi kurduktan sonra aktif etmeniz Google Webfont Optimizer’ın iş başı yapmaya başlaması için yeterli oluyor.
8- Simple Revisions Delete
Simple Revisions Delete, WordPress’in revizyon özelliğiyle birlikte oluşturulan gereksiz veri kalabalığından kurtulmak için hazırlanmış basit bir eklenti. Bu eklenti sayesinde veritabanınız üzerinde yer alan fazlalık revizyon verilerini silerek veritabanı üzerindeki kalabalıktan kurulabilir ve sitenizin performansını arttırabilirsiniz.
Simple Revisions Delete eklentisi spesifik olarak istediğiniz verileri silmenize izin veriyor. Bu sayede yaşanabilecek olası veri kayıplarının da önüne geçilmiş oluyor. Oldukça basit tasarımlı ve WordPress ile kusursuz çalışan bu uygulamayı belki denemek isteyebilirsiniz.
9- Scripts to Footer
Scripts to Footer, WordPress sitenizdeki JavaScript script’leri sitenin Footer bölümüne taşıyor. Böylece ziyaretçilerin web tarayıcıları blogunuzu işlemeye başladığında en son JS dosyalarını işleyerek sitenin daha hızlı yüklenmesini ve kullanıcıya sayfanın bir an önce gösterilmesini sağlıyor.
Sonuç olarak Scripts to Footer hem sitenizin yüklenme süresini hem de kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkiliyor. Eklentinin yapacağı değişikliklerin içerikler veya sayfalar gibi nerede çalışıp çalışmayacağını belirlemek de bir panel yardımıyla yöneticiye bırakılıyor. Kısacası kontrol sizde!
10- Disqus Conditional Load (DCL)
Disqus Conditional Load veya kısaca DCL, WordPress blogunda Disqus yorumlarını kullanan herkese şimdiye kadar hiç elde edemediği en iyi hız performansını vaat ediyor. Disqus’un kaliteli bir yorum sistemi olduğu kesin ancak siteyi aynı oranda yavaşlattığı konusunda da sanırım hepimiz hemfikirizdir.
DCL, tüm bu dezavantajları ortadan kaldırmaya yardımcı olacak basit fakat etkili yöntemler sunuyor. Lazy Loading özelliğiyle yorumları ışık hızına çıkartan DLC, istediğiniz Script’i iptal etme gibi daha birçok ekstra avantaja sahip. Disqus’a geçmek istiyorsunuz ama Disqus’un sitenizin hızını olumsuz etkileyeceğinden korkuyorsanız DCL ile tüm bunları geride bırakabilirsiniz.