wmaraci reklam

Molalarınızı Daha Verimli Geçirmenize Yardımcı Olacak 7 İpucu

Çok çalışmak ve yaratıcı şeyler ortaya çıkartmak istiyorsanız bolca mola vermeniz şart. Hatta ne kadar yoğun çalışıyorsanız o kadar çok mola vermeniz gerekiyor. Daha önceki haftalarda yayınladığımız Pomodoro blog yazısıyla çalışırken molalarımızı doğru zamanlamanın ne kadar önemli olduğundan ve bu yöntemin bize neler katabileceğinden bahsetmiştik. Molalar konusunda artık hem fikiriz ama bu molalarda ne yapacağız? Önce molalarla ilgili bilmemiz gerekenlere kısa bir bakış atalım ve daha sonra molalarımızı değerlendirebileceğimiz 7 öneriye geçiş yapalım;

 

Duyduk Duymadık Demeyin; DMOZ Kapanıyor!
İlginizi Çekebilir!

Duyduk Duymadık Demeyin; DMOZ Kapanıyor!

İnternet sitelerinin botlar yerine insanlar tarafından incelenip kabul edildiği, en eski ve kuşkusuz en popüler dizin servislerinden biri olan DMOZ çok yakında tarihe karışan servisler arasındaki yerini alacak. DMOZ’un internet sitesinden...

Neden Mola Vermelisiniz?

  • Saatte 120 KM hızla yol alıyorsanız, en son yapmak isteyeceğiniz şey yavaşlamak olacaktır. Her şey tam ayarında giderken birden yavaşlamak modunuzu düşürüyor ve sizi hedeften uzaklaştırıyor gibi görünebilir. Oysa Harvard Bussiness bunun tam tersini savunuyor. Eğer enerjinizin tamamen tükenmesini istemiyorsanız bolca mola yapmanız şart.
  • Yaratıcı insanlar üzerinde yapılan analiz çalışmalarından elde edilen verilere göre yaratıcı insanlar 52 dakika çalışıyorlarsa 17 dakika mola veriyor.
  • Çok uzun süre aynı iş üzerinde çalışmaya devam etmek performansı düşürüyor.
  • Yaptığınız iş her ne olursa olsun uzun süre mola vermeden devam etmek odaklanma yeteneğinizi düşürüyor.

Sık Mola Vererek Elde Edeceğiniz Avantajlar Neler Olacak?

  • Yaratıcılığınız ve üretkenliğiniz artacak.
  • Vücudunuzun stres seviyesi düşecek.
  • Çalışma ve başarma isteğiniz geri gelecek.

Mola Verirken Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler

  • Molalarınızın vaktini planlayın, unutmayın ki zaman tekrardan geri gelmeyecek.
  • Molalarınızı kesinlikle bilgisayar başında geçirmeyin.
  • 60 saniyeliğine bilgisayardan uzaklaşıp, geri geldiğinizde yapmış olduğunuz şeyin mola olmadığının farkına varın.

Tüm bu ek bilgi kısmını tamamladıysak artık molalarımızı daha verimli geçirmemize yardımcı olacak 7 ipucuna da geçiş yapabiliriz;

1.Yemeğinizi Yiyin

Uzun molalarınızı yemek zamanınıza denk getirmek her iş alanının prensibidir. Yemek yerken hem vücudunuzda mutluluk hormonu sargılanacak hem de yediğiniz yemek ile enerjiniz atracaktır. Aklımıza gelmişken hemen bilgisayar başında geçirilen öğünlere de değinelim. Bilgisayarınız başında yemek yemek oldukça zevkli görünüyor olabilir ancak zaten yemeğiniz bittiğinde tekrardan işinizin başına geçeceksiniz. Yani, yemeğinizi yerken daha farklı uğraşlara odaklansanız iyi edersiniz. 

2. Hareket Edin

Fiziksel olarak hareket etmek beynimizin içerisindeki kimya düzenini değiştirir. Yaptığımız fiziksel hareketlerin sonucunda kendimizi daha mutlu ve rahatlamış hissedebiliriz. Hep söylediğimiz gibi, molaları değerlendirmenin en iyi yollarından biri yürüyüşe çıkmaktır.

3. Şekerleme Yapın

Mevzumuz yatıp, bütün iş gününü kaynatmak değil. Önce bunda hem fikir olalım. Bazen ihtiyacımız olan şey ufak bir şekerleme olabilir. Örneğin 45 dakika kadar sürecek bir şekerleme hem vücudunuzun stres seviyesini düşürebilir hem de size yeni bir başlangıç şansı sunabilir.

4. İletişime Geçin

En çok kiminle iletişime geçmeyi seviyorsanız o kişiyle ileitşime geçmeye çalışın. Bu sayede hem kafanızdan iş ve işin sıkıcılığına dair soru işaretlerini atabilir hem de kendinizi rahatlatabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre birbiriyle etkileşimde olan çalışanlar, asosyal çalışanlara göre çalıştıkları işten çok daha fazla zevk alabiliyor.

5. Rutine Bağlamayın!

Rutinler düzenli olabilir ama sıkıcıdır. Her gün aynı şekilde mola yapmak belli bir süre sonra sıkıcı gelebilir ve sizi sandığınızdan daha çok yorabilir. Onun için daima yeni şeyler denemeye açık olun. Örneğin bugün öğle molanızda yemeğinizi dışarıda bir yerlerde yemeyi düşünebilirsiniz.

6. Ulaşılabilir Olduğunuzdan Emin Olun

Öğle yemeğinizi yerken diğer taraftan gelen maillerle uğraşmayın. Zaten öyle veya böyle işinizin başına geçtiğinizde bunlarla uğraşmanız gerekecek. Lakin, maillerin size ulaşamayacağı gibi kendinizi sakın soyutlamayın. Mesela mobil cihazınızın bildirimlerini açık bırakın ve gelen bildirimlere birkaç saniye göz gezdirin. Böylece durumun acil bir durum olup olmadığını öğrenebilir, strest yapmadan molanıza devam edebilirsiniz.

7. Kitap Okuyun!

Molalar kitap okuyarak kendinizi dinlendirmeniz, rahatlatmanız ve hatta geliştirmeniz için tavsiye edebileceğimiz en büyük sihirli değnek. Her 52 dakikada 17 dakika mola verdiğinizi ve bu 17 dakikanın 10 dakikasını kitap okuyarak geçirdiğinizi düşünün. Böylece bir mola zamanında tahminen 7 sayfa kitap okumuş olacaksınız. Bu rutini günde 5 kere tekrar ettiğinizi düşünecek olursak gün içerisinde 35 sayfa kitap okumuş olacaksınız. Yani, bu hesaba göre her hafta en azından ortalama bir kitap bitirmiş olacaksınız. Bu sayede hem molalarınız daha verimli geçecek, hem zihniniz berraklaşacak hem de kendinizi geliştirmiş olacaksınız.

İşiniz önemlidir ancak molalarınızın da işiniz için önemli olduğunu sakın unutmayın :)

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al