Webmasterların çocukluk arkadaşı WordPress, 2017’de pek uslu durmadı. Güncellemelerle geliştiricilerin (dolaylı olarak webmasterların) sırtına olmayacak yükler, başına olmayacak çoraplar ördü. Buna rağmen güncel rakamlarla tüm dünyadaki internet sitelerinin %27.5’inin WordPress kullandığı tahmin ediliyor. Elindeki saklama kabında hız, güvenlik, CPU ve stabilite sorunlarını getiren CMS sistemi, her şeye rağmen webmasterların ne onla ne onsuz yapmayı başarabildiği sevgilisi.
WordPress kullanıcılarının önümüzdeki yıl bize neler beklediğiniz az çok tahmin edebildiğini biliyorum. Fakat yıl sonu geleneğimizin demlenmesi için bu sene dilek listesi yerine işi kehanetlere bırakalım.
Hatırlarsanız 2016 yılının sonunda “2017’de Web Tarayıcılarında Görmek İstediğimiz 10 Özellik” diye tanrıdan diledik bu kadar dilek.
1- Video Header’lar Alıp Başını Gidecek
Sektördeki herkes video içeriklerin alıp başını gittiğini biliyor. Webmasterlar, geliştiriciler, pazarlamacılar, reklamcılar ve tasarımcılar… Artık herkes siteye giren ziyaretçiye video header ile aduket çekmek istiyor.
Bu yıl yayınlanan WordPress 4.7 güncellemesi ile WordPress geliştiricileri video header işini arşa taşıyacak geliştirmeler yaptı. Loop tarzı videolar, zıplayan atlayan seçenekler ve hepsi etkili şekilde kullanmamızı bekliyorlar.
Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse Video header işi bacayı bu sene sarmadı. Yıllar önce yanan ateşin dumanları yeni yeni tütmeye başladı. 2018 ile birlikte WordPress’in bu ateşi körükleyecek hamleler yapması olası. Kendinizi hizmet / satış kategorisindeki siteleriniz için video header devrimine hazırlasanız iyi edersiniz.
Çalışma Hevesinizi Yerine Getirecek 3 Harika Film
Yaz aylarında sıcaktan bunalmak da, çalışma hevesinin kaybolması da çok alıştığımız durumlar. Tabii bunu biraz da olsa değiştirebilecek ve kendimizi gaza getirebileceğimiz çeşitli yollar var. Bunlar düzenli yaşamaya çalışmak, h...
2- Önce Mobil! Sonra Çocuklar ve Bayanlar
Sır değil. Raporlarla sabit. İnsanlar internet sitelerini büyük oranda hayat destek ünitemiz haline gelen mobil cihazları yardımıyla görüntülüyor. Google avazı çıktığı kadar bağırarak Mobile-First!, önce mobil diyor. Yaşanan değişim karşısında WordPress ekosisteminin japon çekirdeği çitleyerek olduğu yerde sekmeyeceği aşikar.
Ne mi olacak? 2018’den itibaren etrafta ve popüler satış kanallarında mobili sütun gibi tasarlanan temalarla karşılaşacağız. Yeni siteler için tema arayışına girerken web sürümünün nasıl göründüğünden ziyade mobil sürümünün nasıl göründüğüyle ilgileneceğiz.
Elbet klasikçi tutumunu devam ettirmek isteyen webmaster ve geliştiriciler olacak. Onlar da zaman geçtikçe para ve ziyaretçi / müşteri kaybedecekler. Mobil, PC platformunu solladı ve gelecek mobilde. Artık bu geleceği alıp bağrımıza basma zamanı.
3- Tutup Sürükleme Zamanı Efendiler!
WordPress inanılmaz popülaritesini kolay kullanım avantajına borçlu. Biraz yatırım yapan, zamanını ve emeğini harcayan herkes kendi çapında siteler ortaya çıkarabiliyor. WordPress, kendinisini WordPress yapan avantajı 2018 yılında daha etkin kullanmaya başlayacaktır. Zaman artık tutup sürükleme zamanı efendiler!
Yıl içinde WordPress birçok bölümde tut ve sürükle sistemini kullanmaya başladı. Son olarak sitenin belkemiği olan tasarım özelleştirme alanında tut ve sürükle sistemine taşındık. Yakın zamanda WordPress daha çok kullanıcıya hitap edebilmek adına sistemi kolaylaştıracaktır. Sistemi kolaylaştırmanın en basit yolu sürükle bırakı sisteme kapsamlı şekilde giydirmekle gerçekleşecek. Gerçekleşmeyedebilir, en nihayetinde bunlar birer kehanet.
4- Güvenlik, Güvenlik, Güvenlik. Tüm Mesele Bu…
2017 yılı siber dünyanın saldırı buhranını yaşadı. Ne Yahoo’su kaldı, ne Dropbox’ı… Herkes gibi WordPress de güvenlik işinin ne kadar önem arz ettiğine bu sene kulak vermeye başladı. Hemen her güncellemede kaputun üstünde ve altında yapılan değişikliklerle birlikte güvenlik açıkları da kapatıldı. Aktif güncellemelerle potansiyel açıkların önüne geçildi.
Sene olmuş 2018, insanlar WordPress’in CPU kullanımından, hantallığından ve daha sayfalara sığdırılamayacak eksiklerinden şikayetçi olabilirler. Gel gelelim güvenlik kelimesi bu sayfalarda sorun olarak yer almamalı. Aldırıyorsa da WordPress ayıp eder bu kadar adama. Üstelik WordPress kadar işlevsel olmayan fakat güvenli ve ücretli blog alternatifleri yayılmaya başladı. WordPress, açık pullarına kapı yapıp oyunun koltuğunun altına sıkıştırılmasıyla bitmesini engelleyecektir.
5- Eeee-Ticaret?
WordPress’in yetenekli ellerde legodan veya kilden farkı yok. Yalnız herkesin kaputun altına sokup ince ayarlar yapabileceği yetenekli elleri yok. E-ticaret hacmi ülkemizde ve dünyada artıyor. Sağlam bir e-ticaret sistesi tezgahı sağlam caddeye atmak demek. İtiraf edelim, WordPress yetenekli eller için bunu başardı ama kel kör düzenini kurup idare etmek isteyen insanlara merhem olamadı.
2018 Yılında WordPress’in eee-ticaret modundan çıkıp e-ticaret moduna gireceği düşünülüyor. Kapsamlı yerleşik özellikler, sunulabilecek yerleşik default temalar ve eklentiler gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Geliştiricilerin çoğu zaten artık e-ticaret’i es geçmiyor. Yazılımlarını WordPress kullanıcılarını göz önüne alarak geliştiriyorlar. WordPress’in de elini taşın altına koyması şart. Öyle umulur ki WordPress zaten önümüzdeki yıl etkili girişimlerde bulunacaktır.
Senelik geleneğimizi böylece tazelemiş olduk. Bakalım 2018 yılında WordPress kehanetlerimizin hangileri gerçekleşecek. Sizin WordPress’e ilişkin kehanetleriniz neler?