lostyazilim
tr.link

Yabancı Dilde Üretmek Ülkemize de Fayda Sağlar

İş yaparken, elbetteki düşündüğümüz öncelikli konu kendi yarınımız oluyor ancak biraz daha geniş açıdan bakmayı seven okurlarımız için söyleyeyim. İnternette kendi dilimiz dışındaki dillerde üretken olmak, ülkemiz için oldukça faydalı.

İnternette yaptığımız satış dışı işlere ithalat, ihracat olarak bakmadığımız çok açık. Ancak unutmamak lazım ki Fiverr’de bir İsveç vatandaşından iş almak da ülkemiz için ihracat sınıfındadır. Dahasını söyleyelim mi? Kendi ülkemizde kurduğumuz bir sitemizin, sunucusunda cPanel gideri ödemek de ithalattır. Dolayısıyla bu dengeleri doğru kurmak gerekiyor. Gelin isterseniz, önce ülkemize özel iş yapmanın, ekonomimize ne gibi etkileri oluyor bunlardan bahsedelim. Bu aynı zamanda yurtdışına iş yapmayı mantıklı yapan nedenleri de açıkça ortaya koyacaktır.

Türkiye Özelinde Çalışmanın Etkileri Nelerdir?

Örneğin, içerik ürettiğimiz bir sitemiz olduğunu düşünelim. Bu sitede yazdığımız metinleri kendi dilimizde yazıp yayına aldığımızda doğal olarak bu yazıları okuyanlar da çok büyük bir oranda bu coğrafyanın insanları oluyor. Bu site türünün çoğunlukla reklam aldığı platformun Adsense olduğunu varsayabiliriz değil mi? Peki, Adsense’i nasıl yorumlamalıyız? Bir reklam platformu olarak karşımıza çıkan Adsense, şirketler ve site sahipleri arasında aracılık yapıyor. Platformu öne çıkartan yönü gelişmiş teknolojileri, Google güvencesi ve ücretlerdeki dengeli tavrı diyebiliriz. Şimdi ülkemizde faaliyet gösteren yerli A firması, ülkemize içerik üreten sitemizde reklamları görünsün diye Google’ın servisinden faydalanıyor ve bu servis de hizmetinin karşılığı olarak komisyonunu doğal olarak alıyor.

Yani bu bağlamda bakacak olursak, biz Türkçe içerik üreterek Türk vatandaşlarına ulaşmaya çalışıyoruz. Türkiye’de üretim yapan başka bir marka da bu vatandaşlara ulaşmak istediği için Google aracı oluyor ve biz yine durduk yere ithalat yapmış oluyor. Bunu sadece sizin siteniz özelinde değil de internet siteleri ve YouTube kanallarının tamamında düşünürsek, durumun cari açığa katkısı da hızla artıyor. Bugün ülkemizin en yüksek trafik alan internet sitelerinin neredeyse tamamının Adsense partneri olduğunu da düşünebiliriz.

Bu arada yanlış anlaşılma da olmasın. Ülkemizin insanı, en güzel içeriği yine bizlerden okumalı ve burada güzel işler ortaya koymaya tabii ki devam etmeliyiz. Ancak gelir elde etme mekaniklerimizi biraz gözden geçirsek ya da yazının da ana konusu olan yabancı dilde üretime de destek olsak fena mı olur?

2010’da $100’lık  Bitcoin Yatırımı Yapsaydınız, 72 Milyon Dolarınız Olabilirdi!
İlginizi Çekebilir!

2010’da $100’lık Bitcoin Yatırımı Yapsaydınız, 72 Milyon Dolarınız Olabilirdi!

İnternet yatırımı dendiğinde kafanızın üzerinde oluşan baloncukta sadece AdSense gelirli internet sitelerini mi görüyorsunuz? Keşke zamanında bu balonda birazcık da Bitcoin görseymişiz. Acı ama gerçek, bundan 7 sene önce yalnızca ...

Durumu Tersine Çevirmek Hiç Zor Değil

Özellikle döviz birimlerinin de oldukça değerli olduğu bugünlerde, bahsettiğimiz mekanizmanın diğer yüzünü de düşünerek hareket etmek hiç zor değil. Yurtdışına yönelik iş yapmak ve döviz kazanmak zaten birçoğumuz için kıymetlidir diye tahmin ediyorum. Bu yüzden dil çalışmalarımıza biraz daha ağırlık vermeliyiz ve üretkenliğimizi yurtdışına yönlendirmeliyiz. Gerek içerik, gerek ticaret, gerekse hizmet anlamında bu şekilde çalışmanın hem ülkemize hem de bizler faydası çok daha büyük olacaktır.

Peki, siz dilinizin bu şekilde üretim yapmak için yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Katıldığınız ve katılmadığınız görüşlerinizle sizi yorumlarda görmeyi çok isterim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al