wmaraci reklam

Yakında “Yaani” Adında Nur Topu Gibi Yeni Bir Yerli Arama Motorumuz Olabilir!

İddialara göre Rus arama motoru devi Yandex ile Türkiyenin GSM operatörü lideri Turkcell, tamamen Türkçe içeriklerden oluşacak olan ve adının “Yaani” olması ihtimali yüksek olan yeni bir arama motoru projesinde güçlerini birleştirecekler.

Rus Izvestia gazetesinde yer alan haberin detaylarına göre Yandex ile Turkcell güçlerini birleştirerek, tamamen yerli ve yerli kullanım için uygun olması hedeflenen yeni bir arama motoru projesi üzerinde çalışıyor. Haberin kaynağının iddialarına göre yeni yerli arama motorunda sadece Türkçe içeriklere yer verilecek ve yabancı dile sahip sayfalar arama sorgularının sonuç sayfalarında gösterilmeyecek.

“Yaani.com” alan adının whois bilgilerinde de Turkcell’in Nameserver adreslerinin göründüğünü düşünecek olursak Rus gazetesinin haberinin haklılık payının olmadığını düşünmemek elde değil. İlk defa 2006 yılında kayıt edilen alan adı geçtiğimiz 15 Şubat tarihinde Turkcell tarafından yenilenmiş.

Haberde yeni arama motoru projesine dair birçok detaydan bahsediliyor. Yaani arama motorunda Yandex’in standart renk paleti olan sarı, kırmızı ve siyah üçlemesi yerine Turkcell markasıyla uyumlu olan lacivert, mavi ve sarı üçlemesinin tercih edileceği düşünülüyor.

Yandex’in Türkiye pazarına girdikten sonra 40 takla atarak pazar payını sadece %2 oranında arttırdığını görmüş ve bunu tüm webmasterlar olarak “Yandex, Türkiye’de yemez aga” diye mevzuyu bizler için kapamıştık. Yandex de öyle görünüyor ki bizim tavsiyelerimize uymuş ve Yandex yerine bize kendi ve yerli arama motorumuz olacak nur topu gibi bir arama motoru hazırlatmış. Türkiye’nin en güçlü operatörü Turkcell’i de bu işe ortak ederek anlaşılan Yandex, Google ile 2. raunda hazırlanıyor.

Her iki şirket tarafından da henüz bu haberi doğrulayan veya yalanlayan bir açıklama yapılmadı. Muhtemelen doğru olduğunu kabul ettiğimiz bu projenin Yandex’in altyapısından faydalanacağını göz önünde bulundurursak, projenin ne kadar “yerli arama motoru” olacağıysa elbette tartışılır. 

Yeni muhtemel yerli arama motorumuz “Yaani” hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yandex ile Turkcell iş birliği Google’ın karşısında Türkiye pazarında koz sahibi olabilir mi?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al