Zaman zaman ülkemizin parlak girişimcileri, bazen de önde gelen şirketleri arama motoru atılımları yapıyorlar. Ancak ‘halk’a inmeyi başaramıyorlar. Peki neden?
Kullanım alışkanlıklarının önemini unutmamak bu soruya cevap ararken en aklımızda tutmamız gereken nokta. İster sevelim, istersek de yerden yere vuralım Google bu noktada pazar payının çok ama çok büyük bir kısmına sahip. Bu açıdan ülkemizde rekabete ortak olmaya çalışan diğer yabancı sermaye arama motorları da Google kadar yüksek trafiğe ulaşmayı başaramıyor. Hatta tabir yerindeyse Google’ın altında eziliyor. Yatırımını oldukça yüksek ve değerli bir şekilde gerçekleştiren Yandex’in dışındaki Bing ve Yahoo’nun esamesi dahi okunmaz oldu ve global trendi bir şekilde yakalamayı başarabilmiş DuckDuckGo gibi motorları duymayan çok sayıda kullanıcı mevcut.
İlk nesil internet kullanıcıları, kendilerinden sonra gelen birkaç nesile “Hayır internet bu siteden ibaret değil.” Şeklinde öğretmek zorunda kalmıştı ülkemizde. Yaşı ileri
İddialara göre Rus arama motoru devi Yandex ile Türkiyenin GSM operatörü lideri Turkcell, tamamen Türkçe içeriklerden oluşacak olan ve adının “Yaani” olması ihtimali yüksek olan yeni bir arama motoru projesinde güçlerini birleştirecekler.
Rus Izvestia gazetesinde yer alan haberin detaylarına göre Yandex ile Turkcell güçlerini birleştirerek, tamamen yerli ve yerli kullanım için uygun olması hedeflenen yeni bir arama motoru projesi üzerinde çalışıyor. Haberin kaynağının iddialarına göre yeni yerli arama motorunda sadece Türkçe içeriklere yer verilecek ve yabancı dile sahip sayfalar arama sorgularının sonuç sayfalarında gösterilmeyecek.
“Yaani.com” alan adının whois bilgilerinde de Turkcell’in Nameserver adreslerinin göründüğünü düşünecek olursak Rus gazetesinin haberinin haklılık payının olmadığını düşünmemek elde değil. İlk defa 2006 yılında kayıt edilen alan adı geçtiğimiz 15 Şubat tarihinde Turkcell tarafından yenilenmiş.
Haberde yeni arama motoru projesine dair birçok
Bir hamam sahibi düşünelim, bu hamam sahibi gerçekten başarılı olduğunu ve işlerin tıkırında gittiğini nasıl anlayacak? Muhtemelen önce günlük müşteri hacmine bakacak ve daha sonra elde ettiği gelirleri göz önünde bulunduracaktır. Tüm bu istatistik verilerinin toplanması için de müşterilerinin ne kadar olduğunu sayması gerekecektir.
Bir hamam işletmecisi için müşteri ne demekse, sayaç ve istatistik servisleri de bir web projesi ve bir webmaster için o demektir. Sayaca sahip olmak, sadece kaç kişinin sitenize girdiğini ve çıktığını anlamak demek değildir, sayaca sahip olmak demek; web sitenizin şimdiki durumu ve gelecekteki durumu hakkında da çıkarımlarda bulunmak demektir.
Sayaç ve istatistik araçları sayesinde;
Doğru yolda olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Gelen ziyaretçi, giden ziyaretçiyi aratıyor mu? Sektör hala yayın yapmaya değer mi? vb…
Yaptıklarınızın ne kadar işe yarayıp yaramadığını öğrenebilirsiniz. İçerikleriniz kullanıcıları tatmin ediyor mu? Uzun
Söz konusu arama motoru optimizasyonu olduğunda her Webmasterın ilk olarak yöneldiği hedef, tüm dünyanın dev arama motoru olan Google oluyor. Bunun yanı sıra bir kısım kitle ise arama motoru optimizasyonu çalışmalarını gerçekleştirirken yalnızca Google’ın hedef alınmamasını, Yandex, Bing ve hatta Yahoo’nun da önemli birer kaynak olarak göz önünde bulundurulması gerektiği önerisinde bulunuyor. Peki, Yandex’in ülkemizdeki pazar payı nedir ve Yandex, ülkemizde ne kadar kullanılıyor?
Yandex aslında Türkiye internet ekosistemine hızlı bir giriş yaptı. Rus yapımı arama motoru, özellikle geleneksel medya kanallarını kullanarak hem Yandex Browser hem de Yandex arama motoru için önemli reklam kampanyalarına imza attı. Özellikle Yandex’in taraftarlar üzerinden yürümesi ve insanları Yandex tarayıcısına adapte etme stratejileri takdire şayan diğer hareketlerden.
Yapılan tüm harika pazarlama stratejileri ve bütçelere karşın Return On Now tarafından açıklanan 2015 Arama motoru kullanım
Arama motoru Yandex, Türkiye pazarına girdiği Eylül 2011’de bu yana başta Yandex Browser sayesinde olmak üzere farklı sektörlerle yaptığı birçok iş birlikleri ile önemli bir kullanıcı kitlesine sahip oldu. Google’ın Türkiye’deki kullanım oranının %90’ın altına düşmesiyle birlikte Yandex %8,5’a yaklaşan pazar payına sahip oldu. 4 yıl içinde bu oranı yakalayan ve gittikçe yükselen kullanım oranına sahip Yandex, ister istemez web projesi sahiplerinin ilgisini çekiyor. Bu da Yandex SEO çalışması yapan kullanıcıların sayısını günden güne arttırıyor.
Yandex SEO İle Üst Sıralara Çıkmak
Yandex ile Google doğal olarak farklı arama algoritmalarına sahip olmasına rağmen her arama motorunda olması gerektiği gibi bu ikisinde de “kalite ve güncellik” ön plandadır. Fakat “kalite” kavramının her iki arama motoru tarafından farklı
Yandex, Türkiye saati saat 16:00 itibari ile yeni tarayıcısını yayınladı. Tarayıcı alternatifleri arasında artık Yandex.Browser da yerini aldı…
Yandex’in yeni tarayıcısı Yandex.Browser’ın tüm geliştiricilere açık olacağı duyuruldu. Yandex.Browser ile birlikte arama motoru olarak Yandex seçili durumda geliyor ve isteğe bağlı olarak değiştirilebiliyor.
Yandex.Browser, tahmin edebileceğiniz üzere ilk olarak Rusya pazarını hedefliyor. Yayınlanan basın bülteninde dil seçenekleri belirtilmemiş fakat kısa bir süre içerisinde Yandex.Türkiye tarafından Türkçe dil seçeneği ile birlikte duyurulması bekleniyor.
Yandex.Browser'ı browser.yandex.com adresinden indirebilirsiniz.
Yandex’in yeni tarayıcısı Yandex.Browser’ı nasıl buldunuz? Tıklayın, forumumuzda