Yapay Zeka (AI) bu yılın önemli yazılım trendi haline geldi. İnsan gücünü aradan çıkartıp, ellerindeki işleri otomatikleştirmek isteyen bankalar, sigorta şirketleri, varlık yönetim firmaları, e-ticaret şirketleri, tren istasyonları, oteller ve daha birçok servis endüstrisi, tıpış adım yapay zekaya sırtını dayamaya başladı. Yapay zekanın insan gücüne duyulan ihtiyacı azalatması ise ister istemez hepimizde “Ya bu makineler işimizi elimizden alırsa?” korkusunu aşılamaya başladı. Geçtiğimiz günlerde insan faktörüyle ortaya karışık çıkan olaydan sonra, yapay zekanın işimizde gözü olmasa da elimizden alabileceğini ispatlayan bir olay yaşandı.
Ibrahim Diallo, Kaliforniyalı bir yazılım geliştiricisi olarak büyük bir şirkette çalışıyordu. Bir gün her sabah olduğu gibi uyandı. Aynı yolu ve metroyu kullanarak işe geldi. Aynı gazete satıcısına selam verdi. Her şey rutin olması gerektiği gibiyken anormal şeyler Ibrahim’in şirketin turnikelerinden geçmek istemesiyle başladı. Turnikeler karta giriş izni vermeyince, Ibrahim yöneticisiyle görüşmek istediğini güvenlik görevlilerine belirtti. Ufak bir araştırmanın ardından İbrahim’in sorununun kartında değil, iş kontratında olduğu anlaşıldı.
Yenice yapay zekaya geçiş yapılan sistem üzerinde, yönetici İbrahim’in iş sözleşmesini yenilemeyi unutmuştu. Yapay zeka da fındık kadar zihniyle “Kontrat yenilenmediğine göre bu arkadaş işten çıkarılmalı!” diye düşünmüş olmalı ki, İbrahim’in işine otomatik olarak son verdi ve tüm işten çıkarma prosedürlerini sırayla uyguladı. Sözleşmeyi feshetti, şirket mailini, bilgisayar hesabını ve diğer hesaplarını sonlandırdı. Bunları yaparken binaya giriş kartını iptal etmeyi de unutmadı.
Yapay zeka karşısında yöneticilerin de eli kolu bağlandı!
Sonuç olarak Ibrahim’in makine tarafından kovulduğu anlaşıldı. Gel gör ki, yapay zekaya laf anlatmak deveye hendek atlatmaktan pek kolay olmadı. Yapay zeka Ibrahim’i resmi olarak şirket çalışanı olmaktan çıkardığı için şirket politikaları gereği Ibrahim’in şirkete girmesine ve sistemelere erişmesine izin verilemedi. Bir sonraki gün tekrar işe gelmesi söylenen Ibrahim, bu kez de şirket çalışanı olmadığı için güvenlik görevlileri nezaretinde kapıya çıkarıldı.
Yapay zeka kaynaklı oluşan bulutlu havanın dağılması birkaç hafta kadar sürdü ve şirket Ibrahim ile irtibata geçerek, hatanın yapay zekadan kaynaklandığını tespit ettiğini, isterse tekrar geri işine dönebileceği açıklamasını yaptı. Ibrahim ise bu süreçte kendine farklı bir iş bulduğu için teklifi reddetmek zorunda kaldı. Yaşanan bu talihsiz olayla birlikte Ibrahim muhtemelen yapay zekanın işini elinden aldığı ilk yazılımcı olma unvanına erişti.
Apple Resmi Instagram Hesabını Oluşturdu
Tatar Ramazan gibi çıkışmadan, oyunu bozmadan, bir nefes alalım. Apple, sosyal medya üzerinde “felsefe” olmayı seviyor. Kendisi sosyal medyada doğrudan yer almıyor ama insanlar onu sosyal medyadan düşürmüyor. Felsefe de tüm bilimler...
Hatanın tek suçlusu yapay zeka değil
İronik şekilde yapay zeka tarafından kovulunca Ibrahim Diallo başından geçenleri kendi kişisel blogunda yayınladığı The Machine Fired Me (Makine Beni Kovdu) blog yazısında anlattı. Güvenlik ve yapay zeka sektörü başta olmak üzere Twitter dahil birçok mecrada ilgi gören olay, Ibrahim Diallo’yu da popüler etmeye yetti.
Ibrahim’e göre yaşananların tek suçlusu kesinlikle yapay zeka değildi. Yöneticinin yeni sistemde kontratı yenilemeyi unutması insan kaynaklı bir hataydı. Bir başka insan kaynaklı hata ise yapay zeka mimarisi hazırlanırken bu tip sözleşmelerin gözden kaçmış olması ihtimali için boşluk payının bırakılmamasıydı. Ibrahim “Sistem ava çıkmıştı, ve ben sadece ilk kurbanı olmuştum.” diyerek, başından geçen ironik olayı kısaca özetliyor.
Yaşanan olay gerçekten ironik. Özellikle Ibrahim’in blog yazısını okuduktan sonra, bir yandan gülüp diğer yandan hüzünlenmemek işten değil. Sağlık olsun. Umarız, bu yapay zekanın insanlara çıkardığı ilk ve son problem olur.
Geçmiş olsun Ibrahim…