wmaraci reklam

Yapay Zeka Tehlikeleri Beklediğimizden Erken Geldi

Pek çok bilirkişi, yapay zeka trendleri henüz başlamamışken aslında bizi gerçekçi tehlikelere karşı uyarıyordu. Ana akım sinema filmleri fütüristik korkular salıyordu üzerimize. Beklediğimiz o günler sanırım artık geldi. Biraz erken mi oldu? Eh, felaketler için doğru bir zaman asla yoktur.

Elbette felaket burada biraz abartılı olabilir. Fakat şu anki duruma engeller alınmaya başlanmazsa, çok yakında tehlikeler daha ciddi ve hayatlarımızı etkileyen bir hale de ulaşabilir. Sahi ne gibi tehlikelerden bahsediyoruz ki biz? Gelin anlatalım.

Deepfake Artık Hayatımızın Bir Gerçeği

Ünlülerin yüzlerini müstehcen fotoğraf ve videolarda kullanmak mı? Geçen seneye kadar çok nadiren karşılaştığımız bir durumdu bu. Şu ansa o kadar kolay yapılıyor ki, sorun yalnızca ünlülerin bir problemi olmaktan çıktı. İnternette fotoğraflarınız varsa, sizin de başınıza gelmemesi için hiçbir sebep yok. Hatta tamamen bu işi yapan uygulamalar ve yapay zekaların oluştuğunu da gözlemleyebiliyoruz.

Yakında çeşitli dijital çetelerin, insanlara bu formülle şantaj uygulamayacağını düşünmek, iyimserlik olacaktır. Süreci bu kadar kolay kılan şeyse yapay zekanın bizatihi kendisi. Her ne kadar Midjourney ya da popüler diğer birkaç görsel oluşturma yazılımı cinselliğe müsemma göstermiyor olsa da, internette tamamen bu iş için kullanılan daha farklı teknolojiler mevcut.

Yapay Zeka Neden Sürekli Yalan Söylüyor?
İlginizi Çekebilir!

Yapay Zeka Neden Sürekli Yalan Söylüyor?

Hep mi öveceğiz? Biraz da eleştirelim. Yapay zeka dil modelleri sürekli olarak yalan söylüyor ve söylediği yalanların da sonuna kadar arkasında duruyor. Tamam ama bu hatayı neden yapıyor? Gelin açıklamaya çalışalım. Eğer “Neym...

Dikkat, Dolandırıcı Çıkabilir!

Dolandırıcılara da gün doğdu elbette. Dil modellerinin, iletişim konusunda ne kadar yetenekli olduklarını gördük. Özellikle Asyalı ve Doğu Avrupalı ekiplerin, dil modellerinin çeviri yeteneklerinden faydalanarak dolandırıcılık faaliyetlerini dünyaya yaydıklarına Twitter gibi platformlarda şahitlik ettik. Bu süreç gün geçtikçe daha çetin bir hâl alacak gibi duruyor. Tanımadığınız adres ve numaralardan alacağımız mesaj ve postalara karşı artık çok daha dikkatli olmalıyız.

Yalnızca mesajlaşmayla da bitmiyor elbette dolandırıcılık konusu. Yapay zeka, dolandırıcı şablondaki sitelerin de hızlıca kurulmasına ön ayak oluyor. AutoGPT gibi araçlarla, otomasyona bağlanmış bir şekilde işlerinizi yaptırabiliyorsunuz. Bunu iyi yönleriyle kullanmak isterseniz harika tabii, peki ya kötücül kullanım?

Meslekler, Mesleklerimiz

Yapay zekanın işlerimizi elimizden alma yönündeki ivmesinin hızı da ortada. Bunu daha önce bir yazımızda detaylıca anlattığımız için burada uzun uzun üzerine konuşmaya gerek yok. Dijital dünyanın, çalışkan çocukları olarak eğer işlerimizin formlarında değişiklikler yaratmazsak gelir kapılarımızın tehlikede olduğu çok ama çok açık. Hatta özellikle grafiğe ve içeriğe dayalı pek çok alanda şirketler küçülmeye gitmeye başladılar dahi. Bakalım gelecekte bizi neler bekliyor.

Sizin de gördüğünüz ve kapımızı çalmaya başlayan daha başka riskler var mı? Varsa yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz. Sonraki yazılarımızda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (6 değerlendirme)

6 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al