lostyazilim

Yazılımcıların Freelance Yapabilecekleri İşler

Freelance yapabilecek işler arayan bir yazılımcıysanız, çeşitli endüstrilerde, yazılım mühendisliği konusundaki bilgi ve deneyiminizden yararlanabileceğiniz çok sayıda iş vardır.

Yazılım mühendisliği geçmişinizi kullanarak alabileceğiniz freelance işler hakkında bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edin.

Yazılımcılar Ne İş Yapar?

Yazılımcı, bilgisayar sistemleri ve uygulamaları için yazılım geliştiren, oluşturan ve yöneten bir bilgisayar bilimi uzmanıdır. Bir yazılım mühendisinin günlük olarak gerçekleştirdiği görevlerden bazıları aşağıdaki şekildedir:

  • Yazılım ihtiyaçlarını öğrenmek için kullanıcılara danışmak
  • Bir kullanıcının bilgisayar sistemine yazılım yükleme
  • Yazılım uygulamalarını düzeltme ve bakımını yapma
  • Yazılımı mevcut en yeni sürüme güncelleme
  • Yazılımdaki değişiklikleri belgelemek
  • Kullanıcının ihtiyaçlarına göre teknoloji yükseltmeleri önermek
  • Yazılım geliştirmek için diğer yazılım mühendisleriyle işbirliği yapmak

Disketlerle Yapılan Müzik Sanatı ve Dinlemeniz Gereken 15 Harika Örneği
İlginizi Çekebilir!

Disketlerle Yapılan Müzik Sanatı ve Dinlemeniz Gereken 15 Harika Örneği

Teknolojinin bizleri küçük çocuklar gibi heyecanlandırmasının nedeni varlığının büyülü ölümsüzlüğü olabilir. Yaşamını yitirdiğinden emin olduğumuz teknolojiler bile küllerinden var olup, farklı formlarda karşımıza yenide...

Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar?

Yazılım mühendisleri, yazılım ürünleri oluşturmak, bilgisayar oyunları geliştirmek ve ağ kontrol sistemlerini çalıştırmak için mühendislik ilkeleri ve programlama dilleri bilgilerini kullanan bilgisayar bilimi uzmanlarıdır.

Yazılım mühendisleri, bilgisayar bilgi sistemleri oluşturmaktan ağ güvenliğini korumaya ve müşteriye yönelik web sayfaları oluşturmaya kadar farklı teknik uzmanlıklara sahiptir.

İki temel yazılım mühendisi türü vardır: Uygulama yazılımı geliştirici ve sistem yazılımı geliştirici.

Yazılım Geliştirici Ne İş Yapar?

Yazılım geliştiriciler, yazılım mühendisleri tarafından planlanan yazılımın kodlama aşamasında yazılım mühendisleriyle birlikte çalışır.

Yazılımcılar İçin Freelance Yapılabilecek İşler

1.Teknik Yazarlık

Teknik yazarlar, genellikle teknoloji, yazılım sistemleri, yazılım mühendisliği ve sistem operasyonları ile ilgili karmaşık konular hakkında bilgi içeren içerik oluşturmak ve hazırlamaktan sorumludur.

2. Eğitmenlik

Bilgisayar öğretmenleri, öğrencileri bilgisayar programlarının ve yazılımlarının nasıl kullanılacağı konusunda eğitmekten sorumludur. Ödev, kurs, sınav ve oyunlar gibi öğrencilerin öğrenmesine yardımcı olabilecek sınıf materyalleri oluştururlar. Ayrıca, her öğrencinin bilgisayar sistemlerini ve teknolojisini ne kadar iyi anladığını anlamak için öğrencilerin ilerlemesini izlerler.

3. Sistem Yöneticiliği

Sistem yöneticileri, bir şirket için yazılımın bakımından ve izlenmesinden sorumludur. Genellikle yazılım sistemlerini onaran ve bakımını yapan profesyonellerden oluşan bir ekibe liderlik ederler ve bir şirketin bilgi teknolojisi (BT) sistemlerinin doğruluğunu ve verimliliğini sağlarlar.

4. Teknik Danışmanlık

Teknik danışmanlar, müşterilere teknoloji konularında destek ve tavsiye sağlamaktan sorumludur. Bilgisayarlarını düzeltmek, yazılım sorunlarını çözmek, bilgisayar performansını artırmak ve kullanıcı dostu sistemler indirmek için müşterilerle çalışabilirler.

5. Proje Yöneticiliği

Bu iş, bir projenin hedeflerini, beklentilerini, iş akışını ve kaynaklarını yönetmekle ilgilidir. Bir projeyi yaşam döngüsü boyunca ele almayı, belirtilen şekilde ve son teslim tarihine kadar teslim edilmesini sağlamayı içerir. Halihazırda bir dizi projede çalışmış olan yazılım geliştiriciler, bu role önemli düzeyde deneyim ve içgörü kazandırabilir. Proje yöneticisi olmanın, yazılımcı olmanın da ötesinde güçlü organizasyon ve iletişim becerileri gerektirdiğini de bilmeniz gerekir.

6. Uygulama Geliştirme

E-ticaret zirvesindeyken ve neredeyse tüm ticari işletmeler, tüketicilerinin en özel alanlarında yer bulurken, uygulama geliştirme şüphesiz yazılımcılar için en popüler alanlardan biridir. Uygulama geliştirme, Objective-C, C++, Swift, Python, Kotlin veya Java üzerinde gelişmiş programlamaya dayalı olarak Android ve iOS işletim sistemlerine ayrılır. Uygulama geliştirirken kesinlikle yaratıcı olmanız ve ilgili müşterilerinizin iş hedeflerini anlamanız gerekir.

7. Web Site Tasarımı

Web site tasarımcısı, müşteriler ve işletmeler için back-end, front-end veya her ikisini de içerebilecek web siteleri oluşturmaktan sorumludur. Back-end geliştirme, sitenin framework’ünü ve teknik yapısını oluşturmayı gerektirirken, front-end, web sitesinin genel görünümünü ve görsel tasarımını içerir. Birçok web sitesi çeşitli yazılım türlerini çalıştırdığından, yazılım geliştirme ve web geliştirmenin bazı yönleri benzer olduğundan, yazılım mühendisleri muhtemelen freelance bir web geliştiricisi olarak başarılı olmak için gerekli bazı becerilere sahiptir. Bir web geliştiricisi olmak için genellikle web tasarımı gibi bir alanda en az bir önlisans derecesine ihtiyacınız olacaktır.

Hosting ve Domain sektöründe 20 yılını dolduran Niobe Hosting yenilendi

Kodun ötesinde kolayca en kısa sürede web sitesi kurmak isteyenler için ise, yazılımcılar freelance olarak WordPress site kurulumu da yapabilir.

8. Web Sitesi Taşıma

Geliştiriciler ve tasarımcılar için web sitesi taşıma, sitelerin bir yerden diğerine taşındığı bir eylemdir. Sitenizi yeni hedefine doğru şekilde taşımak, eski bilgilerinizi kaybetmemeniz için çok önemlidir.

Tam da bu noktada; site geçişleri, tasarım, geliştirme ve arama motoru optimizasyonu (SEO) konularında bilgili olan yazılımcılar bu geçişleri sağlayabilir.

9. Web Site Hız Optimizasyonu

Kullanıcılar, yararlı bilgiler alabilecekleri hızlı web sitelerini severler. Bu yüzden web sitesi yükleme hızı, Nisan 2010'dan bu yana SEO'daki en önemli faktörlerden biri olmuştur.

Ortalama bir kullanıcının bir web sitesini daha hızlı hale getirmek için yapabileceği çok az şey vardır. Ancak yazılımcılar için olanaklar sonsuzdur. Gerçek optimizasyon kodla başlar ve barındırma, CDN'ler, önbelleğe alma ve çok daha fazlası gibi sunucu tarafında biter.

Bu yüzden bir yazılımcı olarak web sitelerini hızlandırmak isteyen müşterilerle çalışabilirsiniz.

10. Hazır E-ticaret Sitesi Kurulumu

Hazır bir e-ticaret sitesi, işletmelerin çevrimiçi satışlarını yürütmek için kullanacağı yazılımdır. Bu yazılımlar her ne kadar hazır olsalar da, teknik bilgisi olmayan ortalama bir kullanıcı bu hazır e-ticaret sitesi yazılımlarını kuramaz. Bu noktada geliştiriciler kodlama bilgisine ihtiyaç duyulmayan, fakat teknik bilgisi olmayan işletme sahipleri için Opencart, Woocommerce, Magento vb. yazılımları kurabilir veya özelleştirebilir.

11. Wordpress Kurulumu ve Optimizasyonu

Her büyüklükteki işletme, web sitelerini güçlendirmek, SEO stratejilerini yürütmek ve içerik pazarlaması ve müşteri desteği için WordPress kullanır. Çok sayıda eklenti ve tema, çevrimiçi mağazalardan etkinlik sitelerine kadar neredeyse her tür web sitesini WordPress'te çalıştırmayı mümkün kılar.

Yazılımcılar bu noktada işletmeler için freelance olarak WordPress site kurulumunu gerçekleştirebilir. Fakat WordPress geliştiricilerin PHP konusunda uzman olması, ayrıca HTML, CSS ve JavaScript becerilerine sahip olması gerekir.

12. Masaüstü Yazılım Geliştirme

Freelance masaüstü yazılım geliştiricisi olmak isterseniz, macOS, Windows ve Linux gibi işletim sistemlerinde yerel olarak çalışan ve internete bağlı olması gerekmeyen yazılım uygulamaları için kod yazmanız gerekir. Freelance bir masaüstü yazılım geliştiricisi olduğunuzda, genel olarak, geliştirdiğiniz programların arkasındaki kaynak kodu prototiplemek, oluşturmak, uygulamak ve sürdürmek sizin işiniz olacaktır.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al