wmaraci reklam

Yazılımcıların Yeni Gözde Şehri Artık Edinburgh!

Yazılımcılar dünyasının arka balkonu uzun yıllardır İngiltere’nin başkenti Londra’ya açılıyordu. Stack Overflow’un bugün yayınladığı Q4 Geliştiricisi Ekosistemi Raporu’na göre, yazılımcıların yeni favori şehri artık Edinburgh! İngiltere’nin öncü şehirleri arasındaki karşılaştırmanın konu olmasına alıştığımız raporda bu yıl başarı taşlarının yeri değişiyor. İskoçya’nın başkenti Edinburgh sunduğu cazip eğitim imkanları, sosyal yaşam ve maliyetsiz tavırlarıyla yazılımcıların yeni gözdesi olmanın peşinde.

Peki yazılımcıları Londra’nın Saat Kulesi manzarasından koparıp Edinburgh’un doğasına sürükleyen tam olarak nedir? The Scotsman’ın köşe yazarı Nick Freer’a göre yazılımcıların Edinburgh’a göç etmesinin en önemli nedenlerinden biri uygun fiyata üniversite eğitimi alabiliyor olmaları. Edinburgh’da yer alan Edinburgh School of Informatics üniversitesi ise bilgisayar bilimi alanında tüm dünyada en iyi 10 okuldan biri olarak kayıtlara geçiriyor. Aynı yılın ilk çeyrek raporuyla karşılaştırmasına göre Edinburg, Veri Bilimi alanında %19’luk bir sıçrama yakalamayı başaran potansiyel vaat eden bir şehir. Girişimcilerin yazılım projelerini hayata geçirmelerine yardımcı olan CodeBase gibi oluşumların da göç kararında ciddi bir önemi olduğu açık.

Eğitim imkanlarıyla öne çıkan Edinburgh’da tek bir üniversite yok. Heriot Watt Üniversitesi, Edinburgh Napier Üniversitesi ve Edinburgh Üniversitesi gibi öne çıkan kaliteli üniversiteler yer alıyor. Tüm bu okullar Londra’daki eğitim imkanlarıyla karşılaştırıldığında daha ucuza ve kaliteli eğitim alma şansı sunuyor.

İşin elbette sosyal faaliyet bölümü de var. Şehir merkezine çok ucuza seyahat edilebiliyor, evlerin kirası daha uygun ve kiralık mülklere ulaşmak çok kolay. Tüm bunların maliyeti ise Londra’da ödenmesi gerekenlerle karşılaştırılmayacak seviyede. Ülkemizde arşa ulaşan döviz fiyatları nedeniyle bize korkutucu görünüyor olabilir ama Edinburgh’daki yazılımcılar 150 bin pounda 4 odalı bir ev satın alabiliyorlar.

Şimdilik çoğumuz için Edinburgh gibi şehirlerde yaşamak imkan dahilinde olmayabilir. Yazılımcıların merkezinin Londra’dan Edinburgh’a kaydığını bilmek ise imkanlarınızı belki tekrar gözden geçirmenize neden olabilir.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al