Kavramın anlamını kısmen de olsa bilen okurlarımız “Her webmaster zaten yeni medya okuryazarı değil midir?” şeklinde düşünebilir. Ancak kavramı daha detaylı anlattığımızda fark edebileceğiniz gibi bu sorunun cevabı net bir şekilde hayır. Her webmaster bu konuda yetenekli olmayabilir. Peki, gelin şimdi kavramı daha detaylı bir şekilde açıklayalım.
Yeni medya, geleneksel medyaya dâhil olmayan (Radyo, televizyon, gazete, dergi) medya türlerine verilen genel isimdir diyebiliriz. Videolar, podcastler, blog siteleri, video oyunları bu türün genel üyeleridir diyebiliriz. Okuryazarlık dediğimizde genellikle okuduğunu anlayabilme anlamı aklımıza ilk gelendir. Bunun ne kadar önemli olduğuna yazının ilerleyen kısımlarında tekrar değineceğiz. Ancak okuryazarlık kelimesi üretimi de içinde barındırmaktadır. Dolayısıyla yeni medya okuryazarlığı kavramı dijital mecradaki içerikleri tüketebilen ve aynı zamanda üretebilen kişileri kapsar. Geçtiğimiz yıllar içerisinde seçmeli ders olarak Milli Eğitim müfredatına da dâhil olan yeni medya okuryazarlığı dünya genelinde önem verilen konulardan birisidir diyebiliriz.
Yeni Medya Okurundan Ne Beklenir?
İşin okuru olmanın oldukça kıymetli olduğundan bahsetmiştik. Peki, tam olarak nedir bu önem? Eğer İletişim Fakültelerinde verilen akademik eğitimi göz önünde bulunduracak olursak dijital ortamda üretilen içerikleri doğru ya da yalan olarak ayırabilmenin bir okurluk yetisi olduğunu söyleyebiliriz. Sonuçta spam içerikler, yalan yanlış bilgiler dijital dünyanın alışıldık gerçekleri.
Üzülerek söyleyebiliriz ki bu okurluğa henüz yeni yeni alışan büyüklerimiz için fotoğraf hazırlamak öyle önemli ki siyah fotoğraf üzerine beyaz renkte yazılmış bir yazının yalan olma şansı yok (!) Ancak tabii ki çoğumuz bu kadar kötü bir durumda değiliz. Yine de girdiğimiz internet sitelerinde SSL sertifikası aramak ya da resmi kurumların sosyal medya hesaplarında onay işaretleri görmeyi beklemek alıştığımız yetiler olmalı. Yalan içeriklere inanmamayı, doğrulama yollarını öğrenmeliyiz. Bununla ilgili olarak ileri seviyelerde yabancı dilde araştırmalar yapabilmeyi kavramak, arama motorlarının efendisi olmak gerekiyor. Hatta neme lazım, biz en iyisi ResearchGate ve Google Scholar kullanmaya da alışalım değil mi? Pandemi dönemiyle hayatlarımıza giren ve bir dezenformasyon kavramı olan infodemi için de bu sayede bir şeyler yapabiliriz.
Hemen Her Yerde Karşınıza Çıkabilecek 5 Webmaster Tipi
İnsanların hepsi doğuştan sahip olduğu “default” ayarlarla dünyaya gönderiliyor. İnsanları insan yapan şey default ayarlar üzerinde sonradan yapılan güncellemelerden ibaret. Default’dan değişen ayarların tabii birer sonucu var. ...
İşin Diğer Boyutu: Üretebilmek
Yeni medyada yer alan içerik türlerini düşündüğümüzde bir webmaster için bunların bazılarının kolaylıkla hayata geçirilebilir olduğunu görebiliriz. Özellikle bugün ücretsiz sistemlerle bir blog hayata geçirip ilk içeriklerini ekledikten sonra Google gibi arama motorlarını davet etmek, forumumuzdaki çoğu uzman için çocuk oyuncağı haline gelmiş konular. Ancak bir okuryazardan tek beklenti bu değil elbette. Örneğin YouTube’a video yüklemek, Spotify’a podcast yüklemek ya da basit grafik tasarım ürünleri üretebilmek de alışkanlığımız haline gelmeli. Hatta ve hatta basit oyunlar tasarlayabilmek için Unity 3D ya da hiç olmadı RPG Maker programlarına giriş seviyede hâkim olmak bizlere büyük avantajlar sağlayacaktır. Profesyonel hayatlarımıza önem veriyorsak, bunları dikkate almak da sorumluluğumuz diyebiliriz.
Sizin de yeni medya kullanıcısı olarak konuyla ilgili görüşleriniz varsa, yorumlarda görüşmeyi çok isteriz.