Ülkemizde trafik elde edinme konusunda oldukça iyi çeşitli sözlük siteleri olmasına rağmen, yeni sözlük projeleri neden yükselen yıldızlar olmaktan uzak? Neden yeni ve markalaşma yolunda emin adımlar atan sözlüklerle karşılaşmıyoruz?
Aslında bu soruların cevabı çoğu zaman atılımın olmaması olur. Ancak sözlüklerde böyle bir durum en azından son birkaç yıldır söz konusu değil. Çünkü geçmişte çok zor bulunuyor olsa da bugün birkaç sözlük scripti ve teması piyasada yer alıyor. Bunlar sayesinde, sırf deneyim kazanmak için dahi sözlük sitelerinin açıldığını görebiliyoruz. Oyunculara özel sözlük, webmasterlara özel sözlük gibi çeşitli ve mantıklı denemelerle de karşılaşabiliyoruz. Ancak mantıklı fikirler, bir projenin tutması için tek başlarına yeterli değil. Bunu en iyi bilenler yine internet sektöründe siteler açıp kapatan insanlar olacaktır.
Öncelikle en yenisinden, en eskisine bugün hayatta olan ve oturmuş bir yapıya sahip olan sözlüklerin neredeyse tamamı 10 yaşından büyük diyebiliriz. Ekşi, İnci, Uludağ, İTÜ ya da yeni adıyla Instela zaten Türkiye internet kültürünü dahi oluşturduğunu söyleyebileceğimiz, eski ve oturmuş siteler. Peki, yeni sitelerin tutmamasının tek nedeni, önlerindeki bu sitelerin yaşı mı? Aslında bu pek söylenemez, zira bu siteler hâlâ hayattaysa, demek ki ülkemizde bir sözlük kültürü bulunuyor. Peki, asıl sorun tam olarak ne?
Sözlük Kültüründen Ziyade, Sözlüklerin İmajı
Sözlükler, daha çok üniversite öğrencileri tarafından kurulan ve topluluğunun da yine bu insanlar tarafından oluşturulduğu görüş belirtme platformları oldu. Dolayısıyla genel internet mecralarıyla kıyasladığımızda daha entelektüel fikirleri görebiliyorduk ve konsept de bu şekilde ilerliyordu. Dolayısıyla bu sözlüklerde bulunmak, kitleler için bir imaj yolu olarak da düşünülebilir. Nihayetinde bugün bu sözlüklerin pek çoğunda alımlar açık olsa dahi, üyeliğimizin onaylanması için çeşitli şartları tamamlamış olmamız gerekiyor. Bu ‘exclusive’ tutumun sözlüklerin hayatta kalmasında önemli bir etken olduğundan bahsedebiliriz.
Elbette bu imajı getiren önemli bir başka konuyu da es geçmemek lazım. Bıraktığımız ‘entry’ içeriklerin okunuyor olması. Zira boşluğa doğru bağırmak istesek ya da kapanıp kapanmayacağı bilinmeyen sitelerde yarına seslenmek istesek bu minvalde site bulmanın zor olmayacağı bariz değil mi? Bu sözlükler varlıklarıyla, isim bilinirlikleriyle, entelektüel duruşlarıyla ve bırakılan mesajları insanlara gösterebiliyor oluşlarıyla öne çıkıyor, imajlarını ellerinde tutuyorlar. İşte yeni bir sözlük sitesi direkt olarak bu noktada zorlanıyor. İmaj sağlamak bugün oldukça kallavi bir yatırım. Yatırım demişken…
Artık Tüm İnternet Sitelerinin %30’u WordPress Kullanıyor!
WordPress’e güç veren San Francisco merkezli Automattic’in bu haftaya pazartesi sendromuyla başlamadığı kesin. Zira, ortaya çıkan yeni analiz verilerine göre, internet dünyasının en popüler internet sitelerinin artık %30’u gücün...
'Çakma' Anılacak İşlere Büyük 'Yatırım' Yapılır mı?
Alt başlıkta sorduğumuz soru aslında büyük atılımların önündeki en büyük engel. Bir sözlük sitesini, başka bir sözlük sitesinde aradınız mı? Arayanlar neyden bahsettiğimi zaten biliyor ancak hatırlatalım. Sözlük konsepti sınırları belirli bir konsept olduğu için, yeni açılan bir sözlük, eski olanlarda ‘klon’ olarak anılıyor. Yani ilk anda çakma olduğunuzun dillendirileceği neredeyse kesin olan bu alanda büyük yatırımlar bulabilmek zor. Bu durum da büyük atılımlar yapılmasının önüne geçiyor.
Ayrıca yeterli diyebileceğimiz ölçülerde bu işe para harcandığında dahi, sözlüklerde topluluklar doğal yollarla oluştuğu için, pazarlama stratejileri kötü eleştiriler alabiliyor. Nihayetinde bu işin geldiği yerde kulaktan kulağa reklamcılık rol oynamaktaydı.
Doğrusu bana soracak olursanız, yeni bir sözlüğün tutunması imkânsız değil. Ancak zor ve ciddi bir operasyon gerektiriyor. Bu nedenle çeşitli denemeler görsek de kalıcı olmalarını beklemek biraz hayalperest oluyor diyebilirim.
Peki, siz sözlük projeleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Denemek istediğiniz bir fikriniz var mı? Yorumlarda görüşelim.