Sitelerimiz daha fazla trafiğe ulaşsın istiyoruz değil mi? Ne tür bir site işletirsek işletelim, alanımızda daha fazla insana ulaşmak hepimizin hoşuna giderdi. Peki, bunu yapmanın yolunun her zaman yeni içerikler üretmekten geçmediğini söylesek? Gelin açıklamaya çalışalım.
Yeni içerikler üretmek, eğer henüz önemli başlıkların ve anahtar kelimelerin tamamına ulaşmadıysanız oldukça mantıklı bir yöntem olacaktır. Ancak eğer belirli bir seviyeye sitenizi taşımayı başardıysanız ve alanınızdaki önemli sayılabilecek pek çok başlıkta içeriklerinizi tamamladıysanız bu noktada işler değişir. Önce bu içeriklerde başka neleri geliştirebiliriz bir bakmak, muhtemelen yeni yazılar yazmaktan daha mantıklı olacaktır. Ama neden?
Tam Potansiyeline Ulaştı mı Yazılarımız?
Bir içerik, arama motorlarındaki nihai sıralamasına yaklaşık 6 ay ila 1 yıl içerisinde yerleşmiş oluyor. Bu konum arama motorlarındaki algoritmaya dayalı güncellemeler ya da sayfa içerisindeki yeniliklerle değişiklik gösterebiliyor elbette. Tabii, rakiplerimizin yeni açtığı sayfalar da bir etken ama konumuz bu değil.
Kısacası bir yazımızın konumu 6 ay sonra nerede bir bakmamız lazım. Eğer gönlümüzdeki o yüksek sıralara gelemediyse bir şeyler yanlış gidiyor olabilir. Yazıları tam potansiyeline ulaştırana kadar büyük güncellemeler yapmakta hiçbir sakınca yok. URL ile oynamak biraz riskli olsa da, başlığı, medyaları ve yazılı kısımlarıyla dilediğimiz gibi oynayabiliriz.
Amacımız her sayfamızı alanının en iyisi haline getirmek olduğu için, geliştirme kapısı da asla kapanmıyor. Bir ziyaretçi sayfaya ulaştığında oradan verimle ayrılmalı ve bu aramada başka bir rakibi ziyaret etmesine gerek kalmamalı. Değiştirmelerde hedefimiz bu olsun her daim.
Seksi Meta Etiketleri Oluşturmanın Sırrı Nedir?
Terk edilmiş bir mağazaya adım attığınızı düşünün… Etraftaki rafların hepsi özensiz ve dağınık. Burnunuza hafiften kekremsi, ağır bir toz kokusu geliyor. Manzara gözünüzün önünde canlandı mı? Güzel! Çünkü meta et...
Hangi Yazılarımızı, Hangi Şekilde Güncelleyeceğiz?
Güncelleme yapacağımız yazıları seçerken dikkat etmemiz gereken pek çok unsur var. Önemli bazılarını liste haline getirelim mi?
- Potansiyeli Yüksek İçerikler: Search Console’u ziyaret edelim. Performans sekmesinde ‘Ortalama Konum’u aktifleştirelim ve aşağıdaki raporda ‘Sayfa Sayısı’ kısmına geçelim. Burada hangi bağlantılarımızın, ne kadar tıklama aldığını, gösterim sayısını ve pozisyonunu görebiliriz. Pozisyonu ilk 20’de olan ancak ilk 5’e de girememiş bağlantılarımız ciddi bir güncellemeyi gerçekten de hak ediyor. İlk 5’teki sayfalarımızda belki risk almak istemeyebiliriz. Ancak geri kalanına güzel bir mücadeleye koyulmalıyız.
- Sitemize Zarar Veren Sayfalar: Şimdi de ziyaret edeceğimiz araç Analytics olacak. Burada da yeni GA4 üzerinden anlatalım. Soldan raporlar alanına geldikten sonra ‘Yaşam Döngüsü’ kısmının altında yer alan ‘Etkileşim’ sekmesini açarak ‘Sayfalar ve Ekranlar’ raporuna göz atalım. Tarihi 1-2 aya getirebiliriz. Bu sıralanan sayfalar arasında ilk 25 ya da 50 sayfanızdan ‘Ortalama Etkileşim Süresi’ diğerlerine göre çok daha düşük olanlar var mı? İşte değişiklik hedeflerinizi bu sayfalar için planlayabilirsiniz. Kullanıcıları sitenizde tutacak bütün formülleri düşünün, videolar eklemek, infografikler eklemek, kullanıcılara anketler yapmak ya da içeriği ekstra geliştirmek çözüm olabilir.
- Etkinlik Sayısı Düşük Bağlantılar: Bir önceki maddede bahsettiğimiz sekmede etkinlik sayılarına da göz atalım. Eğer girilen etkinlik sayısı diğerlerinden daha düşük olan sayfalarımız varsa burada ‘Bounce Rate’ oldukça yüksek olabilir. Önemli ve alakalı diğer sayfalarımıza, güzel iç bağlantılarla yönlendirme yapalım. Sayfalarımızın diğer sayfalarımıza da destek vermesine katkı sağlayalım.
Bu Tavsiyeler Yalnızca İçerik Siteleri İçin Geçerli Değil
Her ne kadar yazılı içerikler için bu düzenlemeler daha kolay akla geliyor olsa da, faydalanacak tek adresler bunlar değil. Aklınıza gelebilecek her site için aynı durum geçerli. Konaklama hizmeti satan sitelerinizden tutun da, ürünlerin satışını yaptığınız elektronik ticaret sitelerine kadar her adres için bu taktiği kullanabilirsiniz. Ürünleriniz yalnızca fotoğraflarla mı yer alıyor? Videolarını da ekleyin. Otel odanızın açıklamaları zayıf mı kalıyor? Güçlendirelim. Eski sayfalarımızı hak ettikleri konuma getirmeden, yenilerine yüklenmeyelim.
Sizin uyguladığınız başka teknikler varsa yorumlarda bize ve okurlarımıza katkı sağlayabilirsiniz. Sonraki içeriklerimizde görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.